Πιερία, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Ξάνθη και Καβάλα είναι οι επτά νομοί από τους οποίους ξεκινά, με 10.000 στρέμματα, η ενοικίαση φθηνής αγροτικής γης, όχι μόνο σε αγρότες αλλά και σε...
νέους έως 35 ετών και ανέργους, ακόμη και αν δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το αγροτικό επάγγελμα.
Τα προς ενοικίαση στρέμματα που αντιστοιχούν σε 833 αγροτεμάχια αναρτήθηκαν από χθες στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Πληρωμών Κοινοτικών Ενισχύσεων (www.opekepe.gr), με έναρξη υποβολής αιτήσεων την 1η Νοεμβρίου και λήξη την 18η Νοεμβρίου.
Κάθε αγροτεμάχιο θα μένει αναρτημένο στο Διαδίκτυο για περίπου 15 ημέρες, ο έλεγχος της αίτησης θα διαρκεί το πολύ τρεις εβδομάδες και αμέσως μετά θα υπογράφεται η σύμβαση εκμίσθωσης.
Κάθε Πέμπτη θα αναρτώνται και νέα αγροτεμάχια σε άλλους νομούς, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να έχουν αναρτηθεί όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 1.216.499 στρέμματα, που σε αυτή τη φάση είναι διαθέσιμα προς άμεση αξιοποίηση, έπειτα από τους διασταυρωτικούς ελέγχους που έγιναν.
Οσο για τον μέγιστο αριθμό στρεμμάτων που είναι δυνατόν να διανεμηθούν, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη που παρουσίασε επίσημα το πρόγραμμα, ανέρχεται στα 3 εκατ. στρέμματα.
Ενοικιαστές με συμβολικό μίσθωμα 5 ευρώ το στρέμμα, για διάρκεια ενοικίασης από 5 έως 25 χρόνια, αναλόγως του είδους της καλλιέργειας, θα αναδεικνύονται όσοι συγκεντρώνουν την υψηλότερη βαθμολογία, με βάση συγκεκριμένη μοριοδότηση που πριμοδοτεί νέους και ανέργους. Για παράδειγμα, 200 μόρια θα λαμβάνουν νέοι έως 35 ετών με πτυχίο γεωτεχνικής σχολής, 180 μόρια οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ και οι νέοι επίσης έως 35 ετών, 100 μόρια οι νέοι αγρότες έως 35 ετών, 60 μόρια οι επαγγελματίες αγρότες και 50 μόρια οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν.
Οσο λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης, τόσο περισσότερα μόρια θα αποκτά, ενώ προτεραιότητα θα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων και τροφίμων που περιλαμβάνονται στο αγροτικό «καλάθι» της περιφέρειας, όπου και το αγροτεμάχιο που τον ενδιαφέρει. Για προϊόντα εντός του «καλαθιού» της περιφέρειας ο παραγωγός θα λαμβάνει 100 μόρια και για προϊόντα εκτός «καλαθιού», όπως και για την καλλιέργεια ζωοτροφών, 50 μόρια.