19 Οκτ 2011

Π. Μπεγλίτης: " Δεν μπορείς να κάνεις εκ του ασφαλούς κριτική όταν η χώρα βρίσκεται σ' αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή"


Συν/ξη στο ρ/σ "radio 9"


 -Είμαστε σε μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες της μεταπολίτευσης θα έλεγε κανείς.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Στην πιο κρίσιμη...



- Ίσως να είναι και η πιο κρίσιμη της μεταπολίτευσης τελικά και θα αποδειχθεί και από τις εξελίξεις. Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω μέσα σ’ αυτό το κλίμα αν είναι η ώρα για συγκρούσεις και όχι για επί της ουσίας συναινέσεις. Και το ρωτώ με αφορμή αυτά που έγιναν και χθες.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι η ώρα για εθνική συνεννόηση και συναίνεση και είναι μια στρατηγική την οποία ακολουθήσαμε και υπερασπιζόμαστε με απόλυτη συνέπεια. Από την άλλη πλευρά, όμως, εθνική συναίνεση και συνεννόηση δεν σημαίνει ότι αφήνουμε χώρο σε μια τυφλή κριτική, η οποία υπερβαίνει πολλές φορές τον πολιτικό μας πολιτισμό, από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένης της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της.
    Δεν είμαστε βουβοί σ’ αυτή την απαράδεκτη, πολλές φορές, κριτική, που υπερβαίνει τα πολιτικά εσκαμμένα.

 -Μισό λεπτό για να καταλάβω. Είναι προγραμματισμένη να γίνει η χθεσινή συνάντηση Παπανδρέου – Σαμαρά με στόχο να επιτευχθεί συνεννόηση. Και μισή ώρα πριν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά τον εγκαλεί για μειωμένο πατριωτισμό, έτσι;


Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι.


-Ε, πώς όχι;


Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Προφανώς ακούσατε και διαβάσατε την ομιλία του Πρωθυπουργού.


-Και την άκουσα και την διάβασα και τα δύο τα έκανα.
Δεν του λέει ότι κάνεις λάθος, μισό λεπτό, δεν του λέει αυτό που λες είναι λάθος …


Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να παίζει ο κ. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία σε ένα πεδίο, χωρίς να αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες. Σήμερα όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Δεν μπορείς να κάνεις εκ του ασφαλούς κριτική όταν η χώρα βρίσκεται σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. 


 -Τι να κάνεις, να συναινείς με το ζόρι σε κάτι το οποίο θεωρείς λάθος;


Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μπορείς με πολλούς τρόπους να πεις ότι δεν συναινείς. Άλλο να επιδιώκεις να  μην απομονωθείς, επειδή το γενικό αίτημα είναι η εθνική συνεννόηση και άλλο να παίζεις ένα κρυφτούλι με την εθνική συναίνεση και συνεννόηση για λόγους μικροπολιτικούς και πολιτικής σκοπιμότητας.
    Δεν μπορεί να ακολουθείς μια τέτοια εκ του πονηρού πολιτική σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο. Δεν είναι μια στάση ευθύνης από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και από τα άλλα κόμματα, κυρίως της παραδοσιακής Αριστεράς. 


 -Καλά επειδή εκεί υπάρχουν και ιδεολογικές διαφορές και πια δεν φαίνεται να υπάρχουν τα παραμικρά περιθώρια για συναίνεση γι’ αυτό εκ των πραγμάτων στρέφεται η προσοχή στο αν μπορείτε να συνεννοηθείτε με τη Νέα Δημοκρατία και ενδεχομένως και με τον κ. Καρατζαφέρη, έτσι, εκεί έχει καταλήξει το όλο πράγμα.
    Αλλά εγώ σας ξανά ρωτώ, διαμορφώνεις κλίμα για να εξαντλήσεις τα όποια περιθώρια έχεις να συμφωνήσεις παρά τις επιμέρους διαφωνίες που υπάρχουν και υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες σ’ αυτά που λέει η Νέα Δημοκρατία, σ’ αυτά που λέτε εσείς κλπ. και μπορεί να ασκηθεί κριτική και στο ένα και στο άλλο. Αλλά με επικρίσεις για τον πατριωτισμό του άλλου είναι δυνατόν να κάτσεις στο ίδιο τραπέζι ας πούμε και να πεις συμφωνούμε σ’ αυτά ή  μπορούμε να στηρίξουμε αυτά.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Ο πατριωτισμός δεν είναι μία ελαστική έννοια.
 

-Καθόλου.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Κανένας από εμάς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ή να επικαλείται τον πατριωτισμό, όταν τον εντάσσει σε μια μικροπολιτική σκοπιμότητα και σε ένα σχέδιο το οποίο δεν βοηθά και δεν υπερασπίζεται αυτή τη στιγμή τη χώρα.
    Αυτό που είπε και ο Πρωθυπουργός χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και αυτό που λέμε όλοι μας είναι, ότι θέλουμε να έρθετε με τις προτάσεις σας. Έχουμε καλέσει πολλές φορές τον κ. Σαμαρά να έρθει με προτάσεις, πολλές από τις οποίες -και νομίζω ότι θα το παραδεχτείτε αυτό- τις αποδεχτήκαμε και τις έχουμε ενσωματώσει σε πολλά νομοσχέδια, όπως στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος. Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε ρεαλιστικές, υλοποιήσιμες προτάσεις.
    Όχι όμως την ίδια στιγμή να εγκαλείται η Κυβέρνηση, να της ασκείται μια σκληρή και τυφλή αντιπολίτευση, όταν σε τρεις μέρες ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών, θα είναι στην πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που γνώρισε η χώρα από την ένταξή της το 1981 στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
 

-Τώρα δηλαδή φαίνεται αυτό το οποίο έχετε ανάγκη να ακούσετε το αν είναι όλα καλώς καμωμένα, όταν όλη η ελληνική κοινωνία …

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Κάθε άλλο, δεν έχουμε τέτοια ανάγκη. 


-Μισό λεπτό κ. Υπουργέ και ξέρετε ότι με εκτίμηση στο πρόσωπό σας  τα λέω αυτά …


Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Είναι αμοιβαία.

-Ναι, όταν είναι ανάστατη όλη η ελληνική κοινωνία, όταν έχουν αφαιρεθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εργαζομένων είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα από τρεις έως πέντε μισθοί και όταν υπάρχει αυτή η φορολογική επιβάρυνση η οποία δεν βγάζει πουθενά, θέλετε να σας πουν ότι είναι όλα καλώς καμωμένα; Αυτό έχετε ανάγκη να ακούσετε; Δεν το πιστεύω αυτό.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι, δεν έχουμε αυτή την πολιτική ή ψυχολογική ανάγκη. Έχουμε ανάγκη να συνειδητοποιήσουν η ελληνική κοινωνία και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας στο που βρισκόμαστε, σε ποια τραγική κατάσταση βρίσκεται η πατρίδα μας.
-Μα πιστεύετε ότι δεν ξέρουν που βρισκόμαστε;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Άρα,  πρέπει να προσέλθουν με μια πρόταση ευθύνης. Είναι εθνική οφειλή αυτό απέναντι στον ελληνικό λαό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό  διαπραγματευτικό μέτωπο στις κρίσιμες στιγμές που ζει η χώρα μας. Αυτό ζητάμε. Δεν θέλουμε να μας δικαιολογήσουν, ούτε να αποδεχτούν τα πάντα. 

- Μα η κριτική είπατε ότι σας ενοχλεί, ο τρόπος με τον οποίον γίνεται η κριτική. Και το είπε και ο Πρωθυπουργός και ενοχοποίησε και συλλήβδην και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης γι’ αυτό χθες, λες και δεν είναι μίζερη η πραγματικότητα που διαμορφώνεται από κάποιες …
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Γνωρίζετε πολύ καλά, γιατί θητεύετε στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, ότι κριτική από κριτική στο χώρο των ΜΜΕ διαφέρει.

- Συμφωνώ κ. Υπουργέ. Έχετε απόλυτο δίκιο σ’ αυτό.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι άλλο ο καταστροφολογικός λόγος και άλλο ο υπεύθυνος κριτικός λόγος των δημοσιογράφων και των Μέσων Ενημέρωσης.
    Άρα, πολλά διαφέρουν και πολλά απ’ αυτά είναι που πρέπει και εμείς να τα αναδείξουμε.

-Να σας ρωτήσω κ. Μπεγλίτη, τι περιμένετε εσείς την Κυριακή να γίνει;


Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και ρεαλιστές. Οι συσχετισμοί, είναι εξαιρετικά δύσκολοι για τη χώρα μας, και δεν ευνοούν μία ολοκληρωμένη λύση, για όλη την Ευρώπη. Καθημερινά φορτίζεται η ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα με νέα σύννεφα. Μόλις χθες αποφάσισε η Moody’s να υποβαθμίσει κατά δύο βαθμίδες την ισπανική οικονομία.
- Προειδοποίησε τη Γαλλική.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Πολύ σωστά. Έτσι, προειδοποίησε και τη γαλλική.

- Και όταν φτάνει ο Γάλλος Πρόεδρος να λέει, ότι η γαλλική οικονομία δεν θα χάσει την αξιολόγηση 3Α είναι σαν να την έχει χάσει.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Περιγράφετε πολύ σωστά την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα, ασφαλώς, είναι η Ελλάδα, όμως είναι και ευρωπαϊκό. Δυστυχώς για την Ευρώπη, το μέλλον και την προοπτική της, δεν υπάρχουν δυνάμεις που αυτή τη στιγμή να διατυπώσουν μια εναλλακτική στρατηγική απέναντι στην κυρίαρχη οικονομική και δημοσιονομική στρατηγική που μας οδηγεί σε αδιέξοδα.
    Κι αυτό είναι ένα μείζον, όχι απλά πολιτικό, στρατηγικό ζήτημα για όλους μας. Μέσα σ’ αυτή τη γενικευμένη αδυναμία προσπαθούμε να σώσουμε τη χώρα. Εξαιρετικά δύσκολη αποστολή. Πρέπει όμως να το παλέψουμε, δεν έχουμε άλλη δυνατότητα.

 -Μα αν το παλεύετε με λάθος τρόπος και με λάθος εργαλεία κ. Υπουργέ και εδώ είναι το μεγάλο ζήτημα, το οποίο σας λένε όλοι, ότι δεν βγαίνει αυτό πουθενά.


Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καταλαβαίνω αυτό που θέλετε να πείτε. Και εμείς οδηγούμαστε σε αδιέξοδα. Η Ελλάδα με τα διαρθρωτικά και δομικά προβλήματα που έχει, μπροστά στο φάσμα της πτώχευσης, δεν μπορεί από μόνη της να αρθρώσει έναν εναλλακτικό λόγο, μια εναλλακτική πρόταση, μέσα στον ευρωπαϊκό θεσμικό χώρο στον οποίο κυριαρχεί η δημοσιονομική αντίληψη, που ουσιαστικά μας οδηγεί σ’ αυτά τα αδιέξοδα.        
-Εγώ δεν το ξέρω, υπό την έννοια, δεν ξέρω, δεν είμαι βέβαιος, δηλαδή εάν το μήνυμα που έφευγε απ’ αυτή τη χώρα από την πολιτική ηγεσία, την εκλεγμένη Κυβέρνηση αυτής της χώρας ήταν διαφορετικό, διαφορετικά θα δουν και τα πράγματα αναγκαστικά και οι άλλοι.
    Δεν μπορεί να πιέζουν συνεχώς μέχρι να δουν μέχρι που μπορεί να αντέξει αυτή η κοινωνία.


Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: 
Ένα διαφορετικό μήνυμα αυτή τη στιγμή από την Ελλάδα, θα ήταν «βούτυρο στο ψωμί» όλων εκείνων που σπρώχνουν στο περιθώριο και στην απομόνωση τη χώρα μας.
- Μα πιστεύετε κ. Μπεγλίτη, ότι μπορεί να αντέξει η Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή μια αποπομπή της Ελλάδος ή μια χρεοκοπία της Ελλάδος, το πιστεύετε αυτό;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν το πιστεύω.

-Επομένως αφού δεν το πιστεύετε, γιατί με κάποιο τρόπο δεν το …


Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Προσέξτε, όμως, από την άλλη πλευρά, μην έχουμε το σύνδρομο του μικρομεγαλισμού, ότι δηλαδή, μπορούμε να κυριαρχήσουμε επί των πάντων ή να επηρεάσουμε τα πάντα στην Ευρώπη. Γιατί είμαστε αυτή τη στιγμή ελλειμματικοί, έχουμε τα δικά μας σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και απ’ αυτή την πλευρά, είναι περιορισμένα τα περιθώρια επιρροής της Ελλάδας.
    Εδώ δεν υπάρχουν περιθώρια επιρροής της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας.
- Μα όλοι μαζί αυτοί όμως κ. Υπουργέ μου και το καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά και δεν είναι τυχαίο ότι ας πούμε σ’ αυτό το τηλεγράφημα του Ρόιτερς και στα όσα εξ αυτών αναπαρήγαγε μιλώντας ατύπως η κα Μέρκελ σε βουλευτές του κόμματός της, αυτοί οι οποίοι βγήκαν και τα αποδοκίμασαν ήταν οι Ιρλανδοί, όλοι οι άλλοι ήταν μουδιασμένοι θέλω να πω.
    Γιατί, λοιπόν, δεν υπάρχει το μέτωπο το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί;


Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Καταλαβαίνω τι λέτε, όμως, οι εποχές δεν είναι εύκολες για να δημιουργηθούν μέτωπα και πολιτικοί συσχετισμοί. Ο κ. Παπανδρέου είχε δουλέψει πάρα πολύ δυο χρόνια, για να διαμορφωθούν διαφορετικοί συσχετισμοί.
    Επεσήμανε σε ανύποπτο χρόνο, στις αρχές ακόμα της κρίσης, την ανάγκη μιας διαφορετικής στρατηγικής για την Ευρώπη και συνέβαλε στη δημιουργία πρωτόγνωρων θεσμών, για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους. Δεν εισακουγόμασταν.  Υπάρχει μια τυφλή στρατηγική, που οδηγεί στην καταστροφή αυτή την στιγμή στην Ευρώπη και προσπαθούμε με όλους τους τρόπους, με τις  μικρές μας δυνάμεις, να σώσουμε έστω και την τελευταία στιγμή την Ελλάδα, την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, αλλά και την ίδια την Ευρώπη.
    Είναι πάρα πολύ δύσκολη η αποστολή.

-Επιτρέψτε μου τότε δύο ερωτήσεις σύντομες και δύο σύντομες απαντήσεις.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Παρακαλώ.
-Είναι ανεκτό, μπορεί να γίνει ένα τέτοιο μοντέλο σκληρής εποπτείας σαν κι αυτό το οποίο, μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμάς ένα τέτοιο μοντέλο όπως αυτό που περιγράφετε;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Θα σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε αυτό θα είναι ένα ακόμα μέτρο, που θα βυθίσει την Ευρώπη στη βαθιά κρίση, στα αδιέξοδα, ενδεχομένως και στη διάλυσή της.
    Είναι λάθος όλη η στρατηγική. Και όσο επιμένουν οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σ’ αυτή την κατεύθυνση, σ’ αυτή τη στρατηγική, τόσο περισσότερο θα βουλιάζουμε όλοι μαζί.
- Ενδεχόμενη μη υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου ή του άρθρου 37, τι πραγματικά πιστεύετε ότι θα σημαίνει; Δεν λέω ότι θα γίνει, έτσι, λέω ενδεχόμενη, πολιτική εκτίμηση ζητώ.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πιστεύω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αισθανόμενη και συνειδητοποιώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, για μια ακόμα φορά θα επαναβεβαιώσει την εθνική της ευθύνη και όχι απλά την παραταξιακή της ευθύνη. Το νομοσχέδιο αυτό θα υπερψηφιστεί, ώστε να μην δυσκολέψει τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών την Κυριακή στις Βρυξέλλες.
Εάν δηλαδή έχει καταψηφιστεί θα δυσκολευτούν οι διαπραγματευτικοί χειρισμοί και όχι θα διευκολυνθούν.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν θέλω να το σκέφτομαι αυτό.
 Μάλιστα. Και ένα τελευταίο ερώτημα επειδή δεν ξέρω έχει κάνει το γύρο κυρίως μέσα από το διαδίκτυο, τι είναι, έχουν έρθει ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις στην Ελλάδα κλπ., τι ακριβώς συμβαίνει μ’ αυτό το θέμα και διάφοροι φτιάχνουν σενάρια.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είσαστε ένας σοβαρός δημοσιογράφος και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μην αναπαράγουμε συνωμοσιολογία και παραπληροφόρηση γύρω απ’ αυτά τα θέματα. 
 Γι’ αυτό σας ρωτώ ευθέως και δημοσίως κ. Μπεγλίτη για να ακούσω μια υπεύθυνη απάντηση από εσάς.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Πολλές φορές τα blogs,  αναπαράγουν διάφορες, πραγματικά επικίνδυνες πληροφορίες, σπέρνοντας το φόβο στην ελληνική κοινωνία.
        Είναι δύσκολη και εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και δεν χρειαζόμαστε ακόμα  περισσότερη παραπληροφόρηση και όλη αυτή τη συνωμοσιολογική κατάσταση ορισμένων Μέσων Ενημέρωσης. Δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα.
Δεν έχουν έρθει;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
  Όχι.