19 Οκτ 2011

Βενιζέλος: Δεν υπάρχει αύριο χωρίς το πολυνομοσχέδιο


Σε δραματικούς τόνους απευθύνθηκε προς τους βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, καλώντας τους να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «δεν υπάρχει αύριο».
«Εάν δεν αντιληφθούμε ότι δεν...

υπάρχει αύριο, εάν δεν λειτουργήσουμε τώρα,  τότε θα χουμε παίξει με τη φωτιά και θα έχουμε καεί», επισήμανε, απευθύνοντας έκκληση τους βουλευτές να στηρίξουν το νομοσχέδιο στο σύνολό του, όλες του τις ρυθμίσεις, που είναι «προϊόν μιας εξαιρετικά δύσκολης διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εισιτήριο για να πάμε στη διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους», χωρίς το οποίο δεν μπορεί να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2011, ούτε να διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός του 2012.

«Έχουμε υποχρέωση να είμαστε σοβαροί, ενωμένοι και να χουμε συνείδηση της ιστορικότητας των στιγμών», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στη στάση που οφείλει να τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. «Αν νομίζει η αντιπολίτευση, ότι καταψηφίζοντας και απέχοντας δεν μετέχει στην ευθύνη κάνει λάθος, πρώτον γιατί ήταν εδώ πριν από μας και δεύτερον γιατί έχει την φιλοδοξία να είναι εδώ και μετά από μας. Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει αυτό το "σπίτι" να υπάρχει».

«Αυτό που τίθεται υπό διαπραγμάτευση, αυτό που διακυβεύεται δεν ανήκει στην ευθύνη μιας κυβέρνησης, μιας βουλής, της όποιας περιοδου, ανήκει στην ιστορική ευθύνη όλων μας», συνέχισε ο υπουργός. Οπως είπε, «την εβδομάδα αυτήν, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, δίνουμε τη μάχη των μαχών». 

Γνωστοποίησε ακόμη, ότι η Ελλάδα θα ζητήσει ουσιαστική, οριστική λύση στο πρόβλημα του χρέους της κατά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο κόσμος πρέπει να καταλάβει, ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται να αποφύγει το χειρότερο σενάριο και προειδοποίησε πως αν δεν ολοκληρώσουμε το σχέδιο, τότε ούτε τη χώρα θα έχουμε σώσει, ούτε τους κανόνες λειτουργίας της θα έχουμε ξαναθέσει. «Επομένως θα έχουμε δημιουργήσει νέες ανισότητες», τόνισε. «Το δράμα μας είναι, ότι πρέπει να πείσουμε ότι καταστάσεις δύσκολες και αρνητικές είναι απολύτως αναγκαίες, προκειμένου να αποφευχθούν άλλες τρισχειρότερες, για να ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας και προοπτικές».

Το πρόβλημα μας ξεπερνά, γιατί στην πραγματικότητα αυτό που ζούμε, είναι η ακραία όψη της ευρωπαϊκής αμηχανίας, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν διαθέτει το θεσμικό υπόβαθρο ούτε την πολιτική ικανότητα να διαχειριστεί το ενιαίο νόμισμα.   

«Η ευρωζώνη πρέπει να αποδείξει στην περίπτωση της Ελλάδας ότι μπορεί να σώσει τα μέλη της, σώζοντας τον εαυτό της. Κινδυνεύουμε και πρέπει να αντιληφθούν την ιστορικότητα της στιγμής αυτής».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr