19 Οκτ 2011

Κούρεμα 50% θα έριχνε το χρέος στο 111,9% του ΑΕΠ το 2020


Σενάρια που περιλαμβάνουν διάφορες μορφές αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με «κούρεμα» ή απομείωση των ομολόγων της τάξης του 21%, 39%, 50% και 80% για την περίοδο 2011-2020 έχουν εξετάσει οι κοινοτικές αρχές και το ΔΝΤ, σύμφωνα με πίνακες που...
περιήλθαν στην κατοχή της «Ε».


Από τα νούμερα που υπάρχουν στους διάφορους πίνακες προκύπτει, ότι το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 50% οδηγεί στη μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 111,9% το 2020 και ταυτόχρονα στη μικρότερη χρηματοδοτική συμβολή των Ε.Ε. και ΔΝΤ με 176,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2020.



Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας σε ταμειακή βάση εκτιμάται σε 67,6 δισ. ευρώ συνολικά την περίοδο 2011-2020, με τις άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης να υπολογίζονται σε 36,4 δισ.


Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ανέρχονται σε 327,2 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο, εκ των οποίων 150,8 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα καλυφθούν με χρηματοδότηση από την αγορά, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων, ύψους 66 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.


Εξυπακούεται, ότι η επιβολή ενός τέτοιου «κουρέματος» στους κατόχους ελληνικών ομολόγων θα προκαλέσει «πιστωτικό συμβάν», επιφέροντας την πληρωμή όσων έχουν αγοράσει πιστωτικά παράγωγα (CDS) στο ελληνικό χρέος. Οι αγοραστές των τελευταίων είτε ήθελαν να σπεκουλάρουν είτε ήθελαν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχουν δύο σενάρια, που προβλέπουν απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 50%, εκ των οποίων το ένα προβλέπει ότι οι ιδιώτες δεν θα λάβουν τοκομερίδιο για τα πρώτα πέντε χρόνια.


Το αξιοσημείωτο είναι, ότι το κόστος της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας είναι περίπου το ίδιο είτε η απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων είναι 50% είτε 80%. Οπως εξηγούν, αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι αν επιλεγεί η απομείωση του 80%, οι τράπεζες θα χρειαστούν μεγαλύτερη κεφαλαιακή ενίσχυση, που αντισταθμίζει τα οφέλη από τα λιγότερα ενέχυρα που θα χρειαστεί να αγοράσει η Ελλάδα για να εγγυηθεί το υπόλοιπο του κεφαλαίου των νέων ομολόγων στη λήξη.


Υπενθυμίζεται, ότι κούρεμα 50% υπάρχει, όταν ένα υφιστάμενο ομόλογο που πληρώνει 100 στη λήξη, ανταλλάσσεται μ' ένα άλλο που πληρώνει 50 στη λήξη.


Οταν το υφιστάμενο ομόλογο ανταλλάσσεται μ' ένα άλλο που πληρώνει επίσης 100 στη λήξη, αλλά έχει τωρινή παρούσα αξία 50, προκύπτει απομείωση 50%, που προσδιορίζεται από τη διαφορά της τρέχουσας παρούσας αξίας με την ονομαστική τιμή.

ΔΗΜ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΗΓΗ: enet.gr