29 Σεπ 2011

Το FBI τον κυνηγούσε επί 41 χρόνια!


Ενας δολοφόνος, δραπέτης και αεροπειρατής που διέφευγε επί 41 χρόνια από την αμερικανική Δικαιοσύνη, βρέθηκε στην Πορτογαλία, αφού οι ντετέκτιβ τον εντόπισαν από το δακτυλικό αποτύπωμα στην κάρτα παραμονής του. 
Ο 68χρονος Τζορτζ Ράιτ συνελήφθη τη Δευτέρα από την πορτογαλική αστυνομία σε...
ειδυλλιακό χωριό κοντά στη Λισαβώνα, όπου ζούσε με την πορτογαλίδα σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους.
 

Στις 23 Νοεμβρίου 1962, ο Ράιτ σκότωσε έναν παρασημοφορημένο βετεράνο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη ληστεία του πρατηρίου βενζίνης στο Νιου Τζέρσεϊ. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ώς 30 ετών και είχε εκτίσει οκτώ χρόνια, όταν δραπέτευσε. 
Πήγε στο Ντιτρόιτ και εντάχθηκε στην παράνομη οργάνωση για τα δικαιώματα των μαύρων, Black Liberation Army.
 

Στις 31 Ιουλίου 1972, μεταμφιεσμένος σε ιερέα και έχοντας ένα όπλο κρυμμένο μέσα σε μια Βίβλο, ο Ράιτ έκανε αεροπειρατεία σε επιβατικό αεροπλάνο, που εκτελούσε πτήση από το Ντιτρόιτ στο Μαϊάμι. 
Τον συνόδευαν δύο άλλοι άνδρες, δύο γυναίκες και τρία μικρά παιδιά από την οργάνωση.
Στο Μαϊάμι, οι αεροπειρατές ζήτησαν ένα εκατομμύριο δολάρια για να απελευθερώσουν τους 86 επιβαίνοντες - ήταν το μεγαλύτερο ποσό που είχε ζητηθεί ώς τότε για λύτρα. 
Το ποσό παρέδωσε ένας πράκτορας του FBI που φορούσε μόνο μαγιό, ώστε να μην μπορεί να έχει κρυμμένο όπλο. 
Οι επιβάτες απελευθερώθηκαν, όμως ο Ράιτ και η ομάδα του υποχρέωσαν τον πιλότο να τους μεταφέρει στην Αλγερία. Εκεί ζήτησαν άσυλο, λέγοντας πως είναι μέλη της οργάνωσης Μαύροι Πάνθηρες. Η αλγερινή κυβέρνηση έστειλε το αεροπλάνο και τα χρήματα πίσω στις ΗΠΑ, όχι όμως και τους αεροπειρατές.
 

Τον Μάιο του 1976, τέσσερις από τους αεροπειρατές συνελήφθησαν στη Γαλλία, όχι όμως και ο Ράιτ. 
Επί 25 χρόνια η υπόθεση βρισκόταν στο συρτάρι, όμως άνοιξε ξανά από μια ειδική δύναμη κατά των φυγάδων, που σχηματίστηκε το 2002 στις ΗΠΑ. 
Δεν είναι σαφές πώς τον εντόπισαν στην Πορτογαλία, όμως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είχε έρθει πρόσφατα σε επαφή με συγγενείς του στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: tanea.gr