29 Σεπ 2011

Μια ανάσα, έστω προσωρινή...


Του Αντώνη Καρακούση 
Μέσα στην σκοτεινιά της ανασφάλειας των πολλών μέτρων και των ακόμη περισσότερων ανακοινώσεων, κάτι πιο αισιόδοξο αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, που ίσως αποδιώξει, έστω προσωρινά, την προοπτική της απόλυτης...
καταστροφής.

Οι πολλές ανοιχτές υποθέσεις της ελληνικής οικονομίας και, κυρίως, εκείνες που συνδέονται με τη διαχείριση της κρίσης χρέους, φαίνεται να βρίσκουν κάποια διέξοδο. 

Συνδυασμός συνθηκών και γεγονότων φαίνεται να ευνοούν τώρα την εκπλήρωση των συμφωνιών της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου. 
Ιδιαιτέρως, η απειλή επέκτασης της κρίσης χρέους σε όλη την Ευρώπη και η κατανόηση των κινδύνων που εγκυμονεί για τις ευρωπαϊκές Τράπεζες ενδεχόμενη ελληνική πτώχευση - συντεταγμένη ή μη δεν έχει μεγάλη σημασία -, φαίνεται να επιδρά καθοριστικά στα ελληνικά πράγματα.

Υπό το βάρος αυτών των κινδύνων, λοιπόν, οι Τράπεζες δείχνουν πλέον πρόθυμες και έτοιμες να συμμετάσχουν στην ρύθμιση των ελληνικών χρεών σύμφωνα με τις προβλέψεις της συνόδου κορυφής του Ιουλίου.  

Οι πληροφορίες από τα ισχυρά χρηματοπιστωτικά κέντρα του πλανήτη δείχνουν, ότι η περιβόητη συμμετοχή των ιδιωτών ίσως προσεγγίσει το 90%. 
Αν οι Γερμανοί δεν βάλουν προσκόμματα, τότε είναι πιθανόν να βγει πέρα αυτή η τόσο δύσκολη υπόθεση ρύθμισης των χρεών. 
Επιπλέον, η τρόικα είναι στην Αθήνα και, όπως όλα δείχνουν, θα δώσει το πράσινο φως για την καταβολή της έκτης δόσης. Αν επίσης, το γερμανικό κοινοβούλιο εγκρίνει την καταβολή της πρόσθετης βοήθειας και ελεγχθούν οι αντιρρήσεις των πιο δύσπιστων εταίρων μας, όπως είναι οι Φινλανδοί (οι οποίοι τις τελευταίες μέρες δείχνουν λιγότερο άκαμπτοι), τότε τα πράγματα θα διευκολυνθούν ακόμη περισσότερο.

Δεν είναι απίθανο, λοιπόν, οι επόμενες μέρες να προσφέρουν έστω προσωρινές ανάσες στην χώρα. 

Αν δοθεί η έκτη δόση, συμφωνηθεί το πρόγραμμα και τρέξει η ρύθμιση των χρεών, με βάση τα συμφωνηθέντα τον περασμένο Ιούλιο, οι Τράπεζές μας θα ησυχάσουν, το ελληνικό οικονομικό περιβάλλον θα ανασάνει και οι πολίτες θα νιώσουν σχετική ασφάλεια, καθώς η χώρα θα έχει ξεφύγει από τη λαβίδα ενός μεγάλου «κουρέματος» με απρόβλεπτες συνέπειες.
Και επιπλέον θα έχει κερδηθεί ικανός χρόνος για την αντιμετώπιση του πολιτικού προβλήματος.

Αν απομακρυνθεί το μαχαίρι από το λαιμό, ίσως να δούμε πολιτικά γεγονότα ικανά να δώσουν πιο ολοκληρωμένες λύσεις στο πρόβλημα της χώρας.


ΠΗΓΗ: tovima.gr