11 Σεπ 2011
Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου έχουν «παγώσει» οι συμβάσεις ΟΤΑ-ΜΚΟ
«Πάγο» έχει βάλει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης σε όσες συμβάσεις έχουν υπογράψει οι ΟΤΑ με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις για προγράμματα κοινοφελούς εργασίας, μέχρι να αποφανθεί η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για τη συμβουλευτική της συνδρομή...
στο όλο εγχείρημα.
Αυτό επισήμανε ο υπουργός, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, με αφορμή σχετική ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τις ΜΚΟ, όπου και αιτιολόγησε την επιλογή του υπουργείου για συμμετοχή των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Μάλιστα, αποδέχθηκε πρόταση του ΛΑΟΣ να αναρτώνται στο Διαδίκτυο όλα τα ονόματα των προσλαμβανομένων, μαζί με τα κριτήρια μοριοδότησης και τα ατομικά τους δικαιολογητικά.
Τα προγράμματα αυτά, είπε, θα χρηματοδοτηθούν από ήδη υπάρχοντες πόρους που λιμνάζουν και θα επιτρέπουν την απασχόληση ανέργων επί πεντάμηνο, με καθαρή αμοιβή 625 ευρώ το μήνα και με επιλογή τους βάσει συγκεκριμένης μοριοδότησης και μόνον.
Το ΑΣΕΠ θα θωρακίσει την αξιοπιστία της κοινωφελούς εργασίας
Απαντώντας σε επερώτηση της ΝΔ για το ζήτημα και απέναντι σε καταγγελίες για εμπλοκή παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος σε συγκρότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) με στόχο την εκμετάλλευση των προγραμμάτων, ο Γιώργος Κουτρουμάνης σημείωσε πως πρώτος ο ίδιος διέκρινε το ενδεχόμενο παρεξήγησης της φύσης της όλης πρωτοβουλίας και ζήτησε τη συνδρομή του ΑΣΕΠ προκειμένου να θωρακιστεί η αξιοπιστία της.
«Πριν ανεβούν όλοι στα κεραμίδια, είχαμε πάρει τα μέτρα μας και είχαμε ζητήσει την ουσιαστική συνδρομή του ΑΣΕΠ για να δώσει τις σωστές κατευθύνσεις και να παρακολουθήσει την ορθή εφαρμογή του προγράμματος», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.
«Αν διαβάσετε την προκήρυξη, αναφέρει "σωματεία, ιδρύματα, οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα", ορισμένες απ' τις οποίες είναι ΜΚΟ, το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, ο Ερυθρός Σταυρός, η Εκκλησία της Ελλάδος στη Μαγνησία - όλες αυτές είναι αμαρτωλές οργανώσεις; Δεν έχουν προσφορά, δεν μπορούμε να κάνουμε αξιολόγηση;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας.
Γιατί επιλέχθησαν οι ΜΚΟ για «δανεισμό» εργαζομένων στους ΟΤΑ
«Οι ενδιάμεσοι φορείς ήταν επιβεβλημένη επιλογή, προκειμένου να είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας - γιατί υπήρχε το προηγούμενο με τα stage, καθώς και τις γενιές των συμβασιούχων που ήταν αμαρτωλές ιστορίες», εξήγησε ο υπουργός, ερωτηθείς για ποιον λόγο η κυβέρνηση κατέφυγε στην χρήσης των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων προκειμένου να διοχετευτεί εργατικό δυναμικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Ως ενδιάμεσοι φορείς δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ούτε το ΑΣΕΠ, ούτε ο ΟΑΕΔ. Το εξετάσαμε - και καταλήξαμε εκεί που καταλήξαμε. Βεβαίως ήταν δυνατή η χρησιμοποίηση ιδιωτικών εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων, οι οποίες ωστόσο παίρνουν προμήθεια 15%. Οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ωστόσο, δεν παίρνουν καμία αμοιβή, παρά μονάχα καλύπτουμε το κόστους των λειτουργικών τους εξόδων σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα», συμπλήρωσε.
Η «λεοντή» των ΜΚΟ
Η αξιωματική αντιπολίτευση προέβαλε έντονες αντιρρήσεις για τις επιλογές του υπουργείου Εργασίας, παρατηρώντας μάλιστα επανειλημμένα πως η συγκεκριμένη εκδοχή «δεσμεύει και την αξιοπιστία του ίδιου του υπουργού».
«Όταν το υπουργείο Εξωτερικών αναγκάζεται να "παγώσει" τα προγράμματα χρηματοδότησης των μη κυβερνητικών οργανώσεων γιατί ελέγχονται από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών για τη διαχείριση των κονδυλίων τους, είναι δυνατόν να τις επιβραβεύσει, δίνοντας τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν ανέργους για το Δημόσιο; Με ποια λογική μία κυβέρνηση δίνει τέτοια εξουσία σε οποιονδήποτε φορέσει την λεοντή της ΜΚΟ;», ρώτησε ο πρώτος επερωτών της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Κουμπάροι και συγγενείς πολιτικών στις ΜΚΟ
«Πίσω από το "φιλανθρωπικό" αυτό μηχανισμό, συναντάμε συγγενείς πολιτικών, κουμπάρους υφυπουργών, πολιτικούς παράγοντες. Μαθαίνουμε για ΜΚΟ που στήθηκαν σε μια νύχτα για τον θεάρεστο αυτό σκοπό. Πώς διασφαλίζεται η αξιοκρατία στην επιλογή των ανέργων από αυτές τις ΜΚΟ; Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ αρνήθηκε την οποιαδήποτε ανάμειξη της Αρχής, για λόγους διαφάνειας κι ανάμεσα σ' αυτούς που έκαναν δριμεία κριτική στα προγράμματα, συγκαταλέγονται και δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η κατακραυγή έγινε σχεδόν καθολική», παρατήρησε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.
«Αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα με πολύ συγκεκριμένες οργανώσεις, χωρίς προμήθεια και δυνατότητα κέρδους - κι εσείς έχετε σταθεί εδώ κι ένα μήνα, στο αν στις Σέρρες υπήρξε κάποιος που έβαλε έναν δικό του να κάνει το πρόγραμμα, γιατί νόμιζε ο αφελής πως θα μπορούσε να βάλει τους δικούς του», απάντησε ο υπουργός Εργασίας.
Τετραπλός έλεγχος διαχείρισης
Προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, ο υπουργός Εργασίας πρότεινε έναν τετραπλό έλεγχο της διαδικασίας από το ΑΣΕΠ, τη Διαχειριστική Αρχή, μια επιτροπή -που θα έχει την ευθύνη όλης της διαδικασίας, απαρτιζόμενη από πρόσωπα «υψηλού κύρους»- και μια επιτροπή αξιολογητών που θα εξετάζει και τις ενστάσεις.
Αντίστοιχα, ο Χρήστος Πρωτόπαπας (ΠΑΣΟΚ) πρότεινε στη ΝΔ να συμφωνήσουν από κοινού σε μείωση της αποζημίωσης των ΜΚΟ για τα λειτουργικά τους έξοδα (από το προβλεπόμενο 5% του έργου σε 3%), σε «διαφανή κριτήρια, μοριοδότηση, έλεγχο του ΑΣΕΠ. Κανείς πολιτικός να μην επιλέγει τους άνεργους. Καμία ΜΚΟ να μην παίρνει πρόγραμμα εφόσον υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία σε βάρος της».
«Η παρέμβαση του κου Πρωτόπαπα είναι στην ουσία ένα άδειασμα της πολιτικής του υπουργείου Εργασίας. Ήταν όμως και κλείσιμο του ματιού προς την πλευρά της ΝΔ», παρατήρησε ο Μ. Κριτσιωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ο Σ. Χαλβατζής (ΚΚΕ) χαρακτήρισε «κοροϊδία» τη δουλειά των πέντε μηνών «με το μεροκάματο πείνας». «Το πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσει. Αυτά τα λεφτά, όσο λίγα κι αν είναι, κάποιοι συμπολίτες μας τα έχουν ανάγκη. Να συνεχίσει στη βάση της φερεγγυότητας και της διαφάνειας», πρότεινε ο Αστ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ).
«Φέρτε το πρόγραμμα πίσω με πολιτική λογοδοσία, π.χ., μέσω ΟΑΕΔ», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος. «Μη μεταθέτετε τις ευθύνες της Πολιτείας σε ανθρώπους αγνώστου προελεύσεως».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ