21 Ιουλ 2011

Με πρωτοβουλία Παπανδρέου δημιουργείται το άτυπο μέτωπο των χωρών του Νότου


Πρωτοβουλία δημιουργίας ενός άτυπου μετώπου των χωρών του Νότου εν όψει της σημερινής κρισιμότατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να υπάρξει οργανωμένη πίεση προς τις πλούσιες χώρες του Βορρά για την εξεύρεση μιας σταθερής...
 
λύσης στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν.
Ο κ. Παπανδρέου από προχθές το βράδυ, αλλά και χθες το πρωί, επιδίωξε και είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με θέμα την εναρμόνιση της στάσης των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους με ηγέτες των χωρών αυτών, χωρίς όμως να παρέχονται πληροφορίες για το κατά πόσο η πρωτοβουλία του είχε την απήχηση που ο ίδιος θα ήθελε. Οπως έγινε γνωστό, ο έλληνας Πρωθυπουργός συνομίλησε με δική του πρωτοβουλία, όπως προαναφέρθηκε, τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Κοέλιο και τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Εντα Κένι. Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται πολύ συγκρατημένος όσον αφορά την πιθανότητα να υπάρξει μια λύση στις Βρυξέλλες κατά τη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία πλέον χαρακτηρίζεται από όλες τις πλευρές ως «ώρα μηδέν» για την Ελλάδα και την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει.

ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟ ΝΤΟΥΣ.

Οι αντιφατικές πληροφορίες που διαρρέουν, και κυρίως το σκωτσέζικο ντους που υποβάλλει συνεχώς όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την ευρωζώνη η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, προσδίδουν στη σημερινή σύνοδο χαρακτήρα πολιτικοοικονομικού θρίλερ καθώς όλα πλέον είναι ανοιχτά. Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε να συναντηθεί κατ' ιδίαν με την κ. Μέρκελ, πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, σε μια προφανή προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και το οποίο απειλεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Η συνάντηση έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα στις Βρυξέλλες, αλλά τίποτε δεν προοιωνίζεται ότι θα υπάρξει οριστική λύση για την Ελλάδα και το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει. Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί πολύ στενά αυτές τις διαβουλεύσεις, επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία τις τέσσερις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει ως προς τις διάφορες προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι και οι οποίες μπορεί να πάρουν τη μορφή κάποιας λύσης στη διάρκεια της Συνόδου. Παράλληλα δηλώνει ότι δεν συζητάει θέμα «επιλεκτικής χρεοκοπίας» - θέση την οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, επανέλαβε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι απέφυγε τις δηλώσεις μετά την συνάντησή του με τον κ. Μπαρόζο. «Αυτή την ώρα, που οι διεργασίες είναι σε τέτοια λεπτή φάση, δεν υπάρχουν περιθώρια για δημόσιες δηλώσεις», εξήγησε κυβερνητική πηγή που ρωτήθηκε σχετικά. Ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένει και συγκάλεσε κλειστή σύσκεψη με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Μαριλίζας Ξενογιαννακοπουλου, του υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου και των υπηρεσιακών παραγόντων κ.κ. Χριστοδούλου, Ζαννιά και Γληνού. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν το πώς θα οργανωθεί καλύτερα η ελληνική επιχειρηματολογία υπό το φως των νέων δεδομένων, όπως αυτά προέκυψαν από τη συνάντησή του με τον κ. Μπαρόζο. Το μόνο που διέρρευσε σχετικά με τα όσα διεμείφθησαν στη συνάντηση Παπανδρέου - Μπαρόζο είναι ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν συμφώνησε απόλυτα - και αργότερα το εξέφρασε και δημόσια με δήλωσή του - ότι είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία η εξεύρεση σταθερής και μόνιμης λύσης για την κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν χώρες της ευρωζώνης.

TA NEA