21 Ιουλ 2011

Συμφωνία Μέρκελ – Σαρκοζί για την Ελλάδα


 Σε συμφωνία για ένα νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα κατέληξαν αργά το βράδυ της Τετάρτης Γαλλία και Γερμανία, λίγες μόλις ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της κρίσης χρέους. 
Η συμφωνία, που βρήκε και την... αποδοχή του επικεφαλής της ΕΚΤ, έρχεται έπειτα από έντονες πιέσεις για τη λήψη άμεσων αποφάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, κυρίως μετά τις δηλώσεις Μέρκελ ότι δεν θα έπρεπε να αναμένουμε θεαματικά αποτελέσματα από τη σημερινή Σύνοδο.

Οι συνομιλίες του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ διήρκεσε συνολικά 7 ώρες και ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.


Μέρκελ και Σαρκοζί κατόρθωσαν να φθάσουν σε «κοινή θέση» ως προς τη στήριξη της Ελλάδας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ. Η συμφωνία αυτή θα χρησιμεύσει ως βάση διαπραγματεύσεων στη σημερινή σύνοδο κορυφής των δεκαεπτά χωρών της νομισματικής ένωσης, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν στις 13:00 στις Βρυξέλλες (14:00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ.


Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η απόφαση για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα που θα αποτρέψει μία χρεοκοπία. Μέχρι τελευταίας στιγμής το ακανθώδες σημείο των συνομιλιών ήταν η πολιτική απαίτηση της Γερμανίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο αυτό πακέτο στήριξης, με κίνδυνο να εκληφθεί ως «στάση πληρωμών» της Ελλάδας.

Η γαλλική αντιπροσωπεία έκανε λόγο τη νύχτα μόνο για μία γαλλο-γερμανική συμφωνία για την Ελλάδα και όχι για μία συμβιβαστική λύση με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημαίνει, ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν τυγχάνει απαραιτήτως της εγκρίσεως της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται πως, η κρίση χρέους που έχει συγκλονίσει τη ζώνη του ευρώ και, ειδικότερα, τόσο το χρέος, όσο και ο τρόπος αποπληρωμής του από την Ελλάδα, έφεραν σε αντιπαράθεση Γαλλία και ΕΚΤ από τη μία πλευρά και Γερμανία από την άλλη, αφορούσε στις ρυθμίσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην Ελλάδα, που θα βοηθήσουν σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιεί διμερείς επαφές ενόψει της συνόδου, συναντάται στις 12:00 το μεσημέρι με την Άγκελα Μέρκελ.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr