11 Ιουν 2011

FINANCIAL TIMES: Γαλλική συμφωνία για τα ομόλογα


Την επαναγορά των ομολόγων της Ελλάδας στη λήξη τους (rollover), υπό τον όρο ότι όλοι οι πιστωτές θα κάνουν το ίδιο, αποδέχονται οι γαλλικές τράπεζες, σύμφωνα με τους Financial Times.
Δημοσίευμα της εφημερίδας, το οποίο επικαλείται καλά ενημερωμένες πηγές, αναφέρει ότι οι τράπεζες συμφώνησαν... να προβούν στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, αποδεχόμενες επί της αρχής μια ενδεχόμενη συμφωνία για την επαναγορά τους και με σαφές τον όρο να κάνουν όλοι οι πιστωτές το ίδιο.

Σύμφωνα με τους FT, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να αποτελέσει έναν τρόπο να συμμετάσχουν επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα στο νέο δανεισμό της Ελλάδας, αν και δεν ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις της Γερμανίας, η οποία ήθελε να συμφωνήσουν εθελοντικά στην ανταλλαγή όλων των ομολόγων και όχι μόνο όσων λήγουν.

Ήδη, από την Πέμπτη, πηγές που γνωρίζουν τις θέσεις της γαλλικής κυβέρνησης, είχαν πει στο Reuters ότι το Παρίσι θα ταχθεί υπέρ της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων στη λήξη τους, στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου δανεισμού της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, υπό τον όρο ότι θα βρεθεί ένας τρόπος αυτό να γίνει εθελοντικά, για να αποφευχθεί περαιτέρω αναταραχή στις αγορές της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζουμε δε ότι χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε τη βουλή της χώρας του να ταχθεί υπέρ του νέου δανεισμού της Ελλάδας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε αυτόν είναι "αναπόφευκτη" και προτείνοντας την ανταλλαγή των ομολόγων με νέα επταετούς διάρκειας.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr