11 Ιουν 2011

Ασυνεννοησία Ε.Ε. και αδυναμία Παπακωνσταντίνου φουντώνουν CDS



Τα ομόλογα βρίσκονται και πάλι σε ελεύθερη πτώση, γεγονός που, ίσως, πλέον δεν έχει και τόση σημασία για τα επόμενα χρόνια. 
Αλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι ο αποκλεισμός της χώρας από τις... αγορές θα συνεχιστεί και το 2012.

Την ίδια ώρα όμως που η Ελλάδα επαφίεται για ακόμη μία φορά στη «γενναιοδωρία» των ξένων για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, Ε.Ε. και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι βρίσκονται στα «χαρακώματα» για τη βοήθεια που πρέπει να προσφέρουν στη χώρα μας.

Η κόντρα που φαίνεται να έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της Γερμανίας, μεταξύ του Βερολίνου, όπου η κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο σχέδιο διάσωσης, και της Φρανκφούρτης, από όπου η ΕΚΤ αντιτίθεται, με εξίσου την ίδια ζέση, στο ενδεχόμενο αυτό, διαμορφώνει ένα αρνητικό κλίμα.

Η αποτυχία της κυβέρνησης να υλοποιήσει τους στόχους που είχε αναλάβει με το Μνημόνιο πέρυσι, η οποία πιστοποιείται από την υιοθέτηση πρόσθετων σκληρών μέτρων, επιτείνει την ανησυχία των αγορών.

Πλήρως εκτροχιασμένες είναι και οι αποδόσεις των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), τα οποία φαίνεται ότι αποτελούν και τη λυδία λίθο για τη λύση του ελληνικού δράματος.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει ότι η λύση της υποχρεωτικής συμμετοχής των ιδιωτών, την οποία ακόμη και χθες υποστήριξε στο γερμανικό Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, αποτελεί στην ουσία αποδοχή της χρεοκοπίας, η οποία θα πυροδοτήσει την εξόφληση των CDS. 
Την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι οίκοι αξιολόγησης.

Ο Σόιμπλε αποκάλυψε ότι τη «σωτηρία της Ελλάδας», δηλαδή τη λύση στην οποία θα πρέπει να καταλήξουν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Σύνοδο Κορυφής, την επεξεργάζεται ομάδα εργασίας που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό στις αρχές της εβδομάδας, με τη συμμετοχή τεχνοκρατών από την ΕΚΤ.

Στην περίπτωση που η αντίσταση της ΕΚΤ δεν καμφθεί και δεν περάσει το γερμανικό σχέδιο για υποχρεωτική επιμήκυνση κατά 7 έτη των ελληνικών ομολόγων, το ύψος του δανείου που θα υποχρεωθούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να χορηγήσουν στην Ελλάδα, μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν προκριθεί μία λύση τύπου Βιέννης, το δάνειο μπορεί να περιοριστεί στο μισό, με δεδομένο ότι μόνο οι ελληνικές τράπεζες, των οποίων η συμμετοχή είναι δεδομένη, διατηρούν ομόλογα αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν άλλα περίπου 15 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: enet.gr