11 Ιουν 2011

Το χώµα προστατεύει το στοµάχι από τοξίνες, παράσιτα και παθογενή βακτήρια


Εκατοµµύρια κόσµος σε πολλές χώρες τρώει χώµα. Οσο αηδιαστικό κι αν ακούγεται αυτό στα µέρη µας, οι επιστήµονες επικροτούν την περίεργη αυτή διατροφική συνήθεια.
Το χώµα ως τροφή κάνει καλό στον οργανισµό, γιατί προστατεύει το στοµάχι από τοξίνες, παράσιτα και παθογενή... βακτήρια. 

Είναι το συµπέρασµα µιας νέας «µετα-ανάλυσης», δηλαδή επεξεργασίας πολλών ερευνών και αναφορών στο θέµα, η οποία δηµοσιεύεται στο καινούργιο τεύχος του «Quarterly Review of Biology».

«Η πρώτη αναφορά στο χώµα ως τροφή απαντάται στον Ιπποκράτη πριν από 2.000 χρόνια», λέει ο Σέρα Γιανγκ, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήµιο Κορνέλ.
Μέχρι τώρα, οι ειδικοί έκαναν πολλές υποθέσεις για τη σκοπιµότητα αυτής της διατροφικής συνήθειας.
Σύµφωνα µε τη µελέτη εκατοντάδων περιστατικών «γεωφαγίας», οι ειδικοί βρήκαν ότι είναι πιο συνηθισµένη σε εγκύους που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της εγκυµοσύνης και παιδιά στην προεφηβική ηλικία. Και οι δύο κατηγορίες είναι περισσότερο ευάλωτες στα παράσιτα και τα παθογενή βακτήρια.

Επιπλέον, η συνήθεια συναντάται συχνότερα στα τροπικά κλίµατα, όπου τα µικρόβια στις τροφές είναι άφθονα.
Τέλος, η έρευνα έδειξε ότι αυτοί που τρώνε χώµα, είτε ωµό, είτε µαγειρεµένο, το συνηθίζουν σε περιόδους έντονου γαστρεντερικού στρες.

ΠΗΓΗ: tanea.gr