6 Ιουν 2011

Κρας τεστ σε κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική Ομάδα


 Διλήμματα σε υπουργούς - βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Στην αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα, στην κυβέρνηση, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το κόμμα, την αντιπολίτευση, την κοινωνία, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης, περνά η κυβέρνηση. Με ένα βίντεο για τον απολογισμό των 20 μηνών...

και μία κυβερνητική ανακοίνωση-απάντηση σε δημοσιεύματα, το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε το Σαββατοκύριακο ότι δεν θα πάει στη μάχη για να πεθάνει.

Ο Γ. Παπανδρέου προσέρχεται Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα αποφασισμένος να πείσει τα στελέχη του ότι κάνει το σωστό για την Ελλάδα. Πως πέτυχε το καλύτερο με βάση τις πραγματικές δυνατότητες που είχε στη διάθεσή του και ότι είναι διατεθειμένος να κάνει ό,τι ακόμη χρειαστεί.

Το τελευταίο αφορά και τη δομή της κυβέρνησης, όπου θα πρέπει να αναμένονται συντομότατα αλλαγές. Γιατί, προφανώς, και η κυβέρνηση υπερασπίζεται το έργο της, αλλά δεν ισχυρίζεται πως δεν υπήρξαν αστοχίες. Και, προκειμένου να καθησυχαστούν και οι βουλευτές που ζητούν απόδοση ευθυνών, δεν αποκλείεται η σχετική κίνηση να γίνει τις ερχόμενες ημέρες.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός θα δώσει τη μάχη να ενημερώσει την κοινή γνώμη για το τι πραγματικά περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο, πώς θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις και τι πραγματικά περιλαμβάνει η συμφωνία για το νέο δάνειο. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες άναψε το "πράσινο φως" για να βγει στον αέρα η απάντηση της κυβέρνησης σε δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου: "Η κυβέρνηση καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επικίνδυνη παραπληροφόρηση Μέσων Ενημέρωσης τα οποία δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη, είτε με ανύπαρκτες "πληροφορίες" για "ξένους επιτρόπους - ανθύπατους στα υπουργεία", είτε με ανοίκειες και ανιστόρητες εκφράσεις περί "κατοχής" στην Ελλάδα".
Ο συντάκτης της ανακοίνωσης δηλώνει πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον αγώνα της "για να σώσουμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία" και προσθέτει με νόημα πως σε αυτόν τον αγώνα "οφείλουν εν πολλοίς την επιβίωσή τους και τα Μέσα Ενημέρωσης". "Τα ψέματα τελείωσαν", τονίζει και ζητά από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον.

Με αυτήν τη γραμμή θα πάει σήμερα στο άτυπο υπουργικό ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός προτίθεται να ενημερώσει αναλυτικά τους υπουργούς του για όλο το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων. Θα απορρίψει κατηγορηματικά τα περί κατοχής και επιτροπείας και θα διακηρύξει ότι το μεσοπρόθεσμο αποτελεί το τελευταίο τμήμα της προσπάθειας για να επιστρέψει η χώρα μας στα πλεονάσματα, για την απεξάρτησή της από τον δανεισμό.

"Αναλαμβάνουμε το κόστος"

Στο πλαίσιο αυτό, θα πει πως δεν υπάρχει "πωλείται" στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης, αλλά προσαρμογή του κράτους στις σύγχρονες συνθήκες. "Το πελατειακό κράτος διασφάλιζε προνόμια στους λίγους και ελλείμματα για τους πολλούς, αναλαμβάνουμε το κόστος να το αλλάξουμε αυτό" θα πει χαρακτηριστικά και θα δεσμευτεί πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση το κράτος να απολέσει τον έλεγχο στρατηγικών επιχειρήσεων.

"Ο ρόλος του κράτους είναι να θέτει τους κανόνες και να ελέγχει, όχι να διοικεί και να μοιράζει προνόμια σε λίγους και εκλεκτούς" είναι η θέση του Γ. Παπανδρέου. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Μ. Καρχιμάκη να διοργανώσει περιφερειακές συνδιασκέψεις, στις οποίες να ενημερωθούν τα στελέχη και οι πολίτες για όλες τις λεπτομέρειες του μεσοπρόθεσμου και του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων.

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Ο Γ. Παπανδρέου κρίνει σκόπιμο να βγει ο ίδιος στην πρώτη γραμμή για δύο επιπλέον λόγους: για να προστατέψει την αξιοπιστία του που έχει πληγεί σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και για να εμφυσήσει αισιοδοξία στα στελέχη του, πολλά από τα οποία έχουν κατεβάσει τα χέρια και τα κεφάλια. Προκειμένου να κάνει και ένα άνοιγμα στο κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν αποκλείεται, αντί Ευρωπαίων επιτρόπων, να δούμε στα υπουργεία μεικτά κλιμάκια από τη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ.