6 Ιουν 2011

Τελεσίγραφο από την Ε.Ε. για τις χωματερές - Έρχονται πρόστιμα - φωτιά


Οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να τηρήσουν κατά γράμμα τη δέσμευση που έχουν αναλάβει για κλείσιμο -εντός του Ιουνίου- όλων των παράνομων χωματερών, προειδοποιεί με συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο κοινοτικός επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ....


Η χώρα μας απειλείται πλέον άμεσα με πρόστιμα-μαμούθ της τάξης των 34.000 ευρώ ανά ενεργή χωματερή ημερησίως και πρόστιμο εφάπαξ από το 2005, καθώς δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την παύση λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Ταφής Απορριμμάτων.

Η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2005 από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη λειτουργία 1.125 ΧΑΔΑ, αλλά δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα τότε, διότι δόθηκε η ευκαιρία στις ελληνικές αρχές να συμμορφώσουν τους δήμους με την περιβαλλοντική νομοθεσία, να κλείσουν οι ΧΑΔΑ και να υλοποιηθούν σύγχρονα έργα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων.

Ωστόσο, αυτό δεν κατορθώθηκε και σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σήμερα είναι ενεργοί 155 ΧΑΔΑ, 2.343 έχουν αποκατασταθεί, ενώ 538 βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης.

Ο Σλοβένος Επίτροπος καθιστά σαφές ότι η Κομισιόν δεν προτίθεται να δεχτεί άλλες καθυστερήσεις και απειλεί με νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας την επιβολή προστίμου, εάν δεν εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα.

newsbeast