6 Ιουν 2011

Καθησυχαστικός ο Καστανίδης για τις φυλακές του Ναυπλίου


Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός έλαβε γραπτή απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Χ. Καστανίδη στην από 5/5/2011 Ερώτηση που είχε υποβάλει με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει... 
από τον υπερκορεσμό του Καταστήματος Κράτησης Ναυπλίου.
Στην απάντησή του ο Υπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:
«(…) το Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου φιλοξενεί κατά κύριο λόγο υποδίκους και καταδίκους με μικρές κυρίως ποινές.
Είναι αληθές ότι η δύναμη των κρατουμένων που φιλοξενεί, ανέρχεται κάποιες φορές σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται άμεσα με μεταγωγές προς Αγροτικά και άλλα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας με γνώμονα την ασφάλεια τόσο του Καταστήματος Κράτησης Ναυπλίου και των εργαζομένων σε αυτό, όσο και της ευρύτερης περιοχής.
Σημειώνουμε δε ότι το εν λόγω Κατάστημα λειτουργεί πάντοτε με ασφάλεια χωρίς ποτέ να έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται και στο έμπειρο προσωπικό που διαθέτει».
Ο κ. Ανδριανός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Παρά τις όποιες δήθεν καθησυχαστικές δηλώσεις του Υπουργού οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Οι εγκαταστάσεις του Καταστήματος Κράτησης Ναυπλίου είναι για 320 και ο αριθμός κρατουμένων συχνά ξεπερνά τους 520. Κάθε εβδομάδα διακινούνται από το Ναύπλιο πάνω από 120 κρατούμενοι.
Αυτά είναι τα δεδομένα στα οποία οφείλει άμεσα ο Υπουργός να δώσει συγκεκριμένες λύσεις. Διαφορετικά, ο κίνδυνος για εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις είναι υπαρκτός και μόνιμος για τη ζωή και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων και των τροφίμων, όσο και των κατοίκων και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής».