8 Ιουν 2011

Πάγωμα αντικειμενικών αξιών και αναστολή του «πόθεν έσχες»


Το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για το 2011, καθώς και την κατάργηση του πόθεν έσχες για την αγορά κατοικίας, ακόμη και δευτερεύουσας ή εξοχικής, μελετά η κυβέρνηση όπως άφησε να εννοηθεί... 
ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στους βουλευτές 
του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο ενημέρωσης για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2011-2015.

Σχέδιο που θα επανεξετασθεί είναι και αυτό που αφορά τη σημαντική μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ.Παπακωνσταντίνου στο χθεσινό άτυπο υπουργικό Συμβούλιο, κράτησε ανοιχτό το θέμα, ζητώντας από τους συναδέλφους του συγκεκριμένες προτάσεις που να έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα, ενώ υπενθύμισε ότι η τελική ρύθμιση πρέπει να συμφωνηθεί με την «τρόικα».

Το εναλλακτικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο αφορά την θέσπιση έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ.

Παράλληλα θα οριστικοποιηθεί και ο τρόπος εφαρμογής της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, μέτρο το οποίο εξετάζεται να συνοδεύεται και από τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια.

Ενδεικτική, άλλωστε, είναι και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ.Πεταλωτή, ο οποίος αναφερόμενος στα φορολογικά μέτρα που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και οι πρόσθετες παρεμβάσεις για το 2011 είπε: «εφόσον μπορούμε να βρούμε λύσεις με ισοδύναμα αποτελέσματα, μπορούμε να δεχτούμε, να υιοθετήσουμε και να ενσωματώσουμε προτάσεις που δεν θα μας βγάλουν από τους στόχους μας».

Οι «υποχωρήσεις» αυτές της κυβέρνησης, γίνονται καταρχάς στο πλαίσιο επίτευξης συναίνεσης και αποκατάστασης της ηρεμίας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που επιτίθεται στον Γ.Παπακωνσταντίνου μεταξύ άλλων και για κοινωνικά άδικα μέτρα.

Ακόμη, το γεγονός ότι τα παραπάνω αποτελούν και προτάσεις της ΝΔ δείχνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο θα ξεκαθαρίσει αύριο, Τετάρτη, οπότε αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την οικονομία, ώστε να παρουσιαστούν και στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης.

Ενίσχυση της αγοράς ακινήτων

Να επεκταθεί το μέτρο της κατάργησης του «πόθεν έσχες» στην αγορά της Α΄κατοικίας για διάστημα πέραν των δύο ετών που έχει ήδη θεσμοθετηθεί, εξετάζει η κυβέρνηση.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Βήμα, η κατάργηση του «πόθεν έσχες» αναμένεται να επεκταθεί εκτός από την πρώτη κατοικία και στη δευτερεύουσα ή εξοχική με σκοπό να κινηθεί η κτηματαγορά, να επανακάμψει η οικοδομή και να εισρεύσουν έσοδα στα Δημόσια ταμεία, τόσο από εισπράξεις ΦΠΑ όσο και από φόρο εισοδήματος και μεταβίβασης ακινήτων.

Επίσης η κυβέρνηση μελετά το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών. Ως γνωστόν, η αύξηση τους επηρεάζει σειρά φόρων που έχουν άμεση επίπτωση στην τσέπη των νοικοκυριών.



Πηγή: in.gr