8 Ιουν 2011

Οι οικονομικά αναλφάβητοι


Του Γιαννη Κοτόφωλου

Την περασμένη Τρίτη είχα την τύχη να βρίσκομαι με μια παρέα ξεχωριστών Ευρωπαίων οικονομολόγων, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, περιέγραφαν με κατάπληξη το μέγεθος της ανοησίας ορισμένων Ελλήνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το χρέος της χώρας θα... πρέπει τούτη την ώρα να υποστεί ένα «κούρεμα» της τάξης του 40% ή 50%.

Αυτοί οι «τύποι», οι οποίοι παπαγαλίζουν το θέμα του «κουρέματος», προφανώς αγνοούν ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι τελείως καταστροφικές για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Μιλάμε στην προκειμένη περίπτωση για τους οικονομικά αναλφάβητους και όχι για την άλλη πλευρά, τους κατεστραμμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν παπαγαλίζουν απλώς, αλλά έχουν στοιχηματίσει στις αγορές (πολλά λεφτά) εις βάρος της χώρας και, έτσι, προπαγανδίζουν συστηματικά, από το πρωί μέχρι το βράδυ, το «κούρεμα», τη μιζέρια και την επιστροφή στη δραχμή!

Για τους άσχετους με την οικονομία, λοιπόν, ο λόγος, οι οποίοι, το παίζουν ειδήμονες και έχουν τρομοκρατήσει αρκετό κόσμο…

Για παράδειγμα, άκουγα προχθές καθηγητή του Εργατικού Δικαίου, ο οποίος υποστήριζε ότι πρέπει το δημόσιο χρέος να «κουρευτεί» τώρα κατά 60%!
Δηλαδή, να το πούμε με άλλα λόγια, τα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία κατέχουν περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, να χάσουν 6 δισεκατομμύρια ευρώ - την περιουσία τους δηλαδή και τους κόπους των Ελλήνων μιας ζωής - μέσα σε μια νύχτα. Και οι Ελληνες εργαζόμενοι, να μην πάρουν σύνταξη ποτέ! Τα λεφτά που έδιναν με τις εργατικές εισφορές τους επί τόσες δεκαετίες, και τα Ταμεία τα τοποθετούσαν επενδυτικά σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, να πεταχτούν τώρα, με τη μία, σαν κουρελόχαρτα, στον σκουπιδοτενεκέ.
Βεβαίως, δεν πρόκειται για κανενός είδους εργατικό (!) ή Δίκαιο (!), αλλά μάλλον για κάτι άλλο…

Τα ίδια δραματικά αποτελέσματα θα είχε ένα «κούρεμα» και για τις τράπεζες, οι οποίες έχουν αγοράσει πολλά ομόλογα για να στηρίξουν το ελληνικό Δημόσιο και τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Θα χάνονταν περιουσίες μετόχων, εκατοντάδων χιλιάδων μικρομετόχων, αλλά και άπειρος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων (και εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας) που αιμοδοτούνται και δραστηριοποιούνται με τα χρήματα των ελληνικών τραπεζών.

Είναι, λοιπόν, εάν θέλουμε να «πολιτικοποιήσουμε» την ανοησία περί «κουρέματος» και δραχμής, μία βαριά ταξική - εις βάρος του ελληνικού λαού - επιλογή…

Μια τέτοια θέση μπορεί να την υποστηρίζουν, όντως, κάποιοι διεθνείς οικονομολόγοι, αλλά αυτοί το κάνουν είτε γιατί έμμεσα εξυπηρετούν ορισμένα συμφέροντα των αγορών (κερδοσκοπικά funds κλπ.) που έχουν στοιχηματίσει κατά της Ελλάδας, είτε γιατί «παίζουν» εις βάρος του ευρώ, είτε γιατί θέλουν να ασκήσουν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση…

Χαρακτηριστικό είναι επίσης, για να καταλάβουμε περί τίνος ομιλούμε, ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, οι μεγάλες ασφαλιστικές επιχειρήσεις κατέχουν κοντά στα 15 δισ. ευρώ ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Εάν συνεπώς υποστεί το ελληνικό χρέος ένα «κούρεμα» της τάξης του 60%, αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα χάσουν αυτόματα 9 δισ. ευρώ από τα κεφάλαιά τους. Δηλαδή, θα καταρρεύσουν μέσα σε μία ώρα!
Και μαζί με αυτές, θα εκμηδενιστούν για τους ασφαλισμένους τα συνταξιοδοτικά τους προγράμματα, τα ασφαλιστήρια ζωής τους και πάει λέγοντας…

ΠΗΓΗ: radar-gr