20 Μαΐ 2011

Εξαγορά της Landis+Gyr από την Toshiba για 2,3 δισ. δολάρια


Η Landis+Gyr ανακοίνωσε χθες  ότι η Toshiba Corporation έχει προχωρήσει σε οριστική συμφωνία πώλησης με τους μετόχους της Landis+Gyr, κατά την οποία η Toshiba ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στα ηλεκτρονικά και ενεργειακά συστήματα, θα εξαγοράσει την Landis+Gyr, τη μεγαλύτερη εταιρία... παγκοσμίως στο χώρο λύσεων διαχείρισης ενέργειας για εταιρίες κοινής ωφέλειας (σ.σ.: η εταιρεία διατηρεί από το 1970 ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσιά της στην Κόρινθο), έναντι τιμήματος 2,3 δισ. δολ. σε μετρητά, για να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο ηγέτη στην αγορά των Έξυπνων Δικτύων.

Η εξαγορά αποσκοπεί στη δημιουργία μας νέας πλατφόρμας ανάπτυξης στα πλαίσια της Toshiba που θα στοχεύει στην παγκόσμια αγορά Έξυπνων Δικτύων, δημιουργώντας οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όσο και για τους καταναλωτές. Με τη συμφωνία αυτή θα συνδυασθούν η παράδοση εξαιρετικών καινοτομιών της Toshiba, η γκάμα των προϊόντων της και η προσήλωσή της στην έρευνα και ανάπτυξη με το μοναδικό brand της Landis+Gyr και τη αναγνωρισμένη αριστεία της σε έξυπνες λύσεις μέτρησης.


"Καλωσορίζουμε τη Landis+Gyr, τον παγκόσμιο ηγέτη της αγοράς έξυπνων προϊόντων και υπηρεσιών μέτρησης στην οικογένεια Toshiba" είπε ο Hideo Kitamura, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Toshiba. "Σκοπός μας είναι να γίνουμε παγκόσμιος ηγέτης στο χώρο των "'Έξυπνων Κοινοτήτων" μέχρι το 2020. Με την Landis+Gyr θα επιταχύνουμε την ανάπτυξη του συνδυαζόμενου χαρτοφυλάκιου των προϊόντων και υπηρεσιών μας για να ενισχύσουμε τις εταιρίες κοινής ωφέλειας και των τελικών τους καταναλωτών και να προσφέρουμε εξελιγμένες λύσεις "Έξυπνων Κοινοτήτων" στη διεθνή αγορά."

Η Toshiba θα διατηρήσει και θα ενισχύσει το διεθνώς αναγνωρισμένο brand Landis+Gyr και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται και να ξεπερνά τις απαιτήσεις των πελατών της διεθνώς. Δεν υπάρχουν σχέδια για μείωση θέσεων εργασίας σαν αποτέλεσμα της εξαγοράς. Από σήμερα ο Andreas Umbach θα κατέχει τη θέση του CEO της Landis+Gyr ενώ ο Cameron O'Reilly θα είναι Εκτελεστικός Αναπληρωτής Πρόεδρος μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής μετά την οποία θα συνεχίσει να στηρίζει την Toshiba στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς των έξυπνων δικτύων ενώ παράλληλα θα ασχοληθεί και με άλλα προσωπικά του ενδιαφέροντα.

"Στη διάρκεια των τελευταίων 10 χρόνων δημιουργήσαμε τον παγκόσμιο ηγέτη στο χώρο της έξυπνης μέτρησης παγκοσμίως" είπε ο Andreas Umbach, CEO της Landis+Gyr. "Σαν πλατφόρμα ανάπτυξης για την Toshiba, η Landis+Gyr θα έχει τα μέσα και τη δύναμη για να συμπληρώσει και να ισχυροποιήσει τα προιόντα που προσφέρουμε στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Μετά από αυτή τη συμφωνία η Toshiba θα μοιράζεται το όραμα μας να βοηθούμε τον κόσμο να διαχειρίζεται καλύτερα την ενέργεια."
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα πλεονεκτήματα της εξαγοράς αφορούν όσους συνδέονται και με τις δυο εταιρίες. Πελάτες - εταιρίες κοινής ωφέλειας θα έχουν απρόσκοπτη συνέχεια υπηρεσιών καθώς και ένα μεγαλύτερο εύρος προιόντων, ενώ η Landis+Gyr αποκτά μεγαλύτερη κεφαλαιακή ισχύ σαν τμήμα πλέον του Ομίλου Toshiba με 77 δισ.εκατ. δολ. πωλήσεις. Η εξαγορά από την Toshiba παρέχει σιγουριά και σταθερότητα στους εργαζόμενους της Landis+Gyr στα πλαίσια των εταιρικών αξιών της Toshiba που συνοψίζονται στη φράση "Προσηλωμένοι στους ανθρώπους, προσηλωμένοι στο μέλλον". Οι συνεργάτες ωφελούνται από την ενισχυμένη δέσμευση για διεύρυνση των δυνατοτήτων της Landis+Gyr και θα έχουν πρόσβαση σε πολλές περισσότερες επιλογές. Οι καταναλωτές θα κερδίσουν από την ενσωμάτωση πρωτοποριακής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας καθώς οι εφαρμογές έξυπνων δικτύων θα εξελίσσονται σε περιβάλλον "Έξυπνων Κοινοτήτων".

"Οι μέτοχοι και εγώ προσωπικά είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που φτάσαμε ως εδώ στη δημιουργία ενός παγκόσμιου ηγέτη σε μία βασική αγορά η οποία γνωρίζει διαρκή μετεξέλιξη και ανάπτυξη," τόνισε ο Cameron O'Reilly, ιδρυτής του επενδυτικού σχήματος που υποστήριξε την ανάπτυξη της Landis+Gyr τα τελευταία 9 χρόνια. "Είμαστε ενθουσιασμένη που η Toshiba συμμερίζεται το όραμά μας και προτίθεται να πάει την Landis+Gyr στο επόμενο στάδιο στην συναρπαστική αυτή εξέλιξή της." Στους κυριότερους μετόχους του μέχρι σήμερα επενδυτικού σχήματος της Landis+Gyr συγκαταλέγονται οι Allianz Capital Partners, Australian Capital Equity, DLJ Merchant Banking Partners, Dubai International Capital, Marinya Holdings, Sir Douglas Myers, Sir Anthony O'Reilly, Propel Investments and Sofina SA.

Οι Credit Suisse και Lazard ηγήθηκαν των διαδικασιών πώλησης της Landis+Gyr στην Toshiba. Οι Deutsche Bank και Goldman Sachs λειτούργησαν από κοινού ως σύμβουλοι στους μετόχους της Landis+Gyr σε θέματα διαφόρων επιλογών ρευστοποίησης .

Η εξαγορά υπόκειται σε κανονιστικές εγκρίσεις και λοιπούς συνήθεις όρους για την ολοκλήρωσή της και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος ημερολογιακού έτους.



Το κέρδος on line