1 Απρ 2011

Νέος χάρτης µετεγγραφών σε ΑΕΙ - ΤΕΙ


Αλλαγές στο σύστηµα µετεγγραφών των φοιτητών σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας από το ακαδηµαϊκό έτος 2011-12, προκειµένου να αντιµετωπιστεί «το αρνητικό γεγονός άλλες σχολές να δέχονται διπλάσιο αριθµό εισακτέων.. από αυτόν που έχει καθοριστεί και άλλες να αποψιλώνονται».

Με τις µετεγγραφές εξυπηρετούνται συγκεκριµένες κοινωνικές οµάδες όσον αφορά την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ετσι, έχουν θεσµοθετηθεί οι µετεγγραφές για οικονοµικούς λόγους, για οικογενειακούς λόγους, για περιορισµό πολλαπλών νοικοκυριών που οι οικογένειες υποχρεούνται να διατηρούν λόγω φοίτησης σε διαφορετικές πόλεις, για λόγους υγείας των µελών οικογενειών των υποψηφίων κ.λπ. Παράλληλα, υπάρχουν ειδικές κατηγορίες ενδιαφεροµένων οι οποίοι έχουντην ευχέρεια να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ την ίδια χρονιά µε δύο ή τρεις τρόπους, ανάλογα µε την κατηγορία στην οποία ανήκουν, σύµφωναµε ειδικές διατάξεις που έχουν θεσµοθετηθεί.

Σύµφωνα µε το υπουργείο, τα τελευταία χρόνια έχει διαµορφωθεί µια πολύ σοβαρή αρνητική διάσταση όσον αφορά την ουσία της ακαδηµαϊκής και εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ενώ καθορίζεται συγκεκριµένος αριθµός εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο αριθµός αυτός πολλαπλασιάζεται χωρίς κανείς να έχει ακριβή εικόνα του αριθµού των φοιτητών οι οποίοι τελικά θα εγγραφούν µέχρι το τέλος του α’έτους. Επίσης, ο αριθµός των νέων φοιτητών που παραµένουνστα περιφερειακά Ιδρύµατα µετά τις µετεγγραφές µειώνεται σηµαντικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να υπάρχουν τµήµατα µε µεγάλο αριθµό διδασκόντων, για τα οποία έχουν γίνει επενδύσεις σε προσωπικό και υποδοµές χωρίς όµως ο πραγµατικός όγκος των φοιτητών σε αυτά να δικαιολογεί αυτές τις επενδύσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο επεξεργάζεται ρύθµιση µε την οποία από το ακαδηµαϊκό έτος 2011-12 θα θεσπιστεί ειδικός αριθµός θέσεων εισακτέων για κάθε τµήµα ή σχολή και για κάθε ειδική κατηγορία πέραν του κανονικού αριθµού εισακτέων. Με τη ρύθµιση, το υπουργείο υποστηρίζει ότι «θα εξακολουθήσει να ικανοποιείται το κοινωνικό πρόβληµα που προσπαθούν να λύσουν οι διατάξεις για µετεγγραφές χωρίς όµως να επιβαρύνεται σε υπερβολικό βαθµό το επίπεδο παρεχόµενης εκπαίδευσης».

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το παράδειγµα του Τµήµατος Οργάνωσηςκαι ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Κατά το ακαδηµαϊκό 2009-10, είχε 250 εισακτέους και µετεγγράφησαν σε αυτό συνολικά επιπλέον 218 φοιτητές. Με τη θέσπιση των επιπλέον θέσεων επί του αριθµού εισακτέων θα µπορούσε να καθοριστεί πρόσθετοςαριθµός εισακτέων για ειδικές κατηγορίες, π.χ. 30 από οικογένειες πολυτέκνων, 15 από οικογένειες τριτέκνων, 4 αν έχουναδελφό/ή που φοιτά ήδη σε άλλη πόλη εκτός της µόνιµης κατοικίαςτων γονέων, ή είναι ορφανός/ή, ή υπάρχει λόγος υγείας µελών οικογενείας, 1 αν στην οικογένειά τους έχει υπάρξει θύµα τροµοκρατικής ενέργειας και συνολικά 4 για τις προαναφερθείσες κατηγορίες από εσπερινά ΓΕΛ,δηλαδή συνολικά επιπλέον 54 φοιτητές. Η επιλογή σε κάθε τµήµα θα γίνεται µε βάση τον αριθµό των µορίων κάθε υποψηφίου και τη σειρά προτίµησης που έχει δηλώσει στο Μηχανογραφικό του. Η διαδικασία επιλογής σε κάθε τµήµα για τις ειδικές κατηγορίες θα γίνεταιαφού έχει προηγηθεί ο πρώτος κύκλος επιλογής, µε αποκλειστικό κριτήριοτον αριθµό των µορίων καιτη σειρά προτίµησης στο Μηχανογραφικό. Επίσης, θα θεσπιστεί ανώτατο όριο οικογενειακού εισοδήµατος κατά περίπτωση. Το ανώτατο όριο οικογενειακού εισοδήµατος θα αφορά µόνο τα τµήµατα και τις σχολές των Νοµών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

«ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ». Για καθένα από τα τµήµατα ή τις σχολές του Μηχανογραφικού ∆ελτίου θα υπάρχει προκαθορισµένος ειδικός αριθµός εισακτέων για κάθε κατηγορία υποψηφίων προερχοµένων από οικογένειες πολύτεκνες, τρίτεκνες κ.λπ.

Οι υποψήφιοι αυτοί θα κρίνονται αρχικά µε το σύνολο των υποψηφίων για κάθε τµήµα ή σχολήγια το σύνολο των θέσεων εισαγωγής, µε τη γενική σειρά κατάταξης, βάσει της συνολικής βαθµολογίας τους και της σειράς προτίµησής τους στο Μηχανογραφικό τους ∆ελτίο. Αν δεν επιλεγούν από τη γενική σειρά σε κάποιο τµήµα, θα κρίνονται στη συνέχεια για το ίδιο τµήµα ή την ίδια σχολή σχολή µε τους συνυποψηφίους τους στην ειδική κατηγορία στην οποία ανήκουν, ή στην οποία έχουνεπιλέξει σε περίπτωση κατά την οποία ανήκουν σε περισσότερες από µία ειδικές κατηγορίες.

Με τον καθορισµό των ειδικών αριθµών εισακτέων για τους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών, δίνεται η δυνατότητα σε όσουςανήκουν σε αυτές να επιλέγουν από µεγαλύτερο αριθµό τµηµάτων στον τόπο όπου επιθυµούν, ακόµη και όταν αυτό λόγω της απόδοσής τους δεν είναι εφικτό µέσω της γενικής σειράς. Αντίθετα, µε την υφιστάµενη διαδικασία µετεγγραφών η επιδίωξή τους αυτή περιορίζεται µόνο σε σχολή ή σε τµήµα επιλογήςτους αντίστοιχο µε αυτό στο οποίοεισήχθησαν, ενώ δεν διασφαλίζεται η µετακίνησή τους στον τόπο συµφερόντων τους αφού εξαρτάται από τον αριθµό των συνυποψηφίων τους που προέρχονται από όλες τις αντίστοιχες σχολές ή τα αντίστοιχα τµήµατα της χώρας και ζητούν, επίσης, µετεγγραφή στην ίδια σχολή ή στο ίδιο τµήµα.


τα Νεα on line