Στην οργανωμένη συζήτηση που έλαβε χώρα στη Βουλή για την κύρωση του απολογισμού του οικονομικού έτους 2009, η βουλευτής κυρία Κατερίνα Φαρμάκη, ως ένας εκ των εισηγητών, μίλησε για την οικονομική πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία.. έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Τα βασικά σημεία της ομιλίας είναι τα εξής:
«...Σήμερα καλούμαστε να αξιολογήσουμε την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2009- του τελευταίου μιας σειράς προϋπολογισμών- που δεν είχαν όμως καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τα αποτελέσματά τους, χαμένα στην αδιαφάνεια και την απραξία, ανάγκασαν ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα να απολογείται στους πολίτες και μια ολόκληρη χώρα, στους εταίρους της στην Ευρώπη.
Ακόμα και η σημερινή διαδικασία, της οποίας την αναγκαιότητα και την σπουδαιότητα αντιλαμβανόμαστε όλοι, είχε περάσει στο περιθώριο επί των ημερών της κυβέρνησης της Ν.Δ..
Αντίθετα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υιοθέτησε συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να υπάρχει τακτικός έλεγχος της εξέλιξης του προϋπολογισμού, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας, προσδίδοντας παράλληλα στο ελληνικό κοινοβούλιο το ρόλο που θα έπρεπε να έχει σʼ ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι παραλάβαμε καμένη γη. Τα πραγματικά στοιχεία άλλωστε μιλάνε από μόνα τους. Απόκρυψη του πραγματικού μεγέθους του ελλείμματος. Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας και διπλασιασμός του δημόσιου χρέους από τα 168 δις ευρώ στα 300 δις περίπου.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, συνάδελφοι της Ν.Δ., δεν διστάσατε να παίξετε με τους θεσμούς, όπως παίξατε και με το έλλειμμα, επιβεβαιώνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ανευθυνότητα της στάσης σας έναντι των πολιτών. Καταστρατηγήσατε τον ρόλο του κοινοβουλίου, κλείνοντάς το, για να παραγραφούν τα αδικήματα των υπουργών σας, ενώ παράλληλα προσπαθήσατε να διαστρεβλώσετε τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θυμίζοντας πρακτικές του παρελθόντος.
Για όσους λοιπόν με κροκοδείλια δάκρυα μιλάνε για το κακό που κάναμε στη χώρα, με την υπογραφή του Μνημονίου η απάντηση είναι πολύ απλή και συντριπτική. Η τωρινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η πιο θαρραλέα και δραστήρια κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα, τα οποία όχι απλά δεν επιθυμούσαμε, αλλά που στο μυαλό μας θα φάνταζαν ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας λίγους μήνες πριν. Δυστυχώς όμως βρεθήκαμε μπροστά σʼ έναν μονόδρομο, εκεί όπου εσείς μας φέρατε.
Έναν μονόδρομο ανηφορικό, τον οποίο επιλέξαμε να ανέβουμε. Ήρθαμε σε σύγκρουση με παραδοσιακές δομές και πρακτικές του παρελθόντος, τις οποίες όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις ενθάρρυναν και υποστήριξαν. Επιλέξαμε να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν, είτε κοντινό είτε πιο μακρινό και να προχωρήσουμε μπροστά λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες.
Ήδη έχουμε κάνει πολλά σʼ αυτούς τους 17 μήνες και θα συνεχίσουμε γιατί υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Η χώρα δεν αντέχει άλλη κακοδιαχείριση, σπατάλη, δυσλειτουργία και αναξιοκρατία. Προχωράμε εκσυγχρονίζοντας τον δημόσιο τομέα, προκειμένου να γίνει πιο λειτουργικός και αποδοτικός. Υιοθετούμε πολιτικές για να μειώσουμε τα ελλείμματα και να αντιμετωπίσουμε τα χρέη των κρατικών οργανισμών και των ΔΕΚΟ. Επενδύουμε στην ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών, προσπαθώντας παράλληλα να επαναδιαπραγματευθούμε τις ασύμφορες συμβάσεις που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση -ζημιώνοντας δημόσιο και πολίτες-. Δίνουμε βαρύτητα στην πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος, επενδύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας και ειδικότερα στους νέους ανθρώπους, προκειμένου να τους κρατήσουμε στον τόπο τους και να αποτελέσουν αυτοί την κινητήρια δύναμη της χώρας.
Τελειώνοντας, θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν αρκεί όμως απλά και μόνο η υιοθέτηση μέτρων, αλλά επιβάλλεται η πλήρης εφαρμογή τους και η αλλαγή νοοτροπίας απ όλους μας. Το μεγάλο στοίχημα είναι, να σταματήσουμε να αναμετριόμαστε με οξύτητα, να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε ένα στοιχειώδη πατριωτισμό, εμπνέοντας και καλλιεργώντας στους πολίτες ένα ελάχιστο ενδιαφέρον για την τύχη της χώρας μας, στηρίζοντας και την κοινωνική συνοχή. Μόνον έτσι υπάρχει ελπίδα ότι και θα βγούμε από την κρίση αλλά και ότι θα είμαστε δυνατοί και ωφελημένοι ως κοινωνία και ως κράτος.»