Μισθολογικές ανισότητες που φτάνουν μέχρι και τα 1.616 ευρώ μεταξύ υπαλλήλων που διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά και την ίδια προϋπηρεσία καταγράφει η μελέτη για τις μισθολογικές εξελίξεις στο Δημόσιο που έδωσαν... στη δημοσιότητα χτες τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.
Η μελέτη αξιοποίησε το δείγμα των 245.614 υπαλλήλων που αμείβονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ) και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου, οπότε και θα ενσωματωθεί το σύνολο των υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης στην ΕΑΠ.
Πατρίκιοι και πληβείοι στο Δημόσιο
Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των μισθών υπολογίζοντας μόνο τον βασικό μισθό, το κίνητρο απόδοσης και τα επιδόματα που χορηγούνται σε κάθε υπουργείο είναι:
* Στην καλύτερη οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Οι αποδοχές των υπαλλήλων στο υπουργείο Οικονομικών είναι κατά 38-41% μεγαλύτερες για τους πρωτοδιόριστους από τον μέσο όρο των αποδοχών που λαμβάνουν οι συνάδελφοί τους στα άλλα υπουργεία. Η ψαλίδα ανοίγει περισσότερο για τους υπαλλήλους που έχουν 33 χρόνια προϋπηρεσίας και φτάνει στο 64%. Οι αμοιβές στα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης υπερβαίνουν από 7 έως 14% τις μέσες αποδοχές που λαμβάνουν υπάλληλοι άλλων υπουργείων.
* Στα «υπόγεια» των μισθολογικών απολαβών βρίσκονται το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (-20% από τον μέσο όρο των υπουργείων) και οι εργαζόμενοι στα υπουργεία Θαλασσίων Υποθέσεων και Παιδείας (-12 έως 19%).
* Με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (δείγμα 668.043 υπαλλήλων) όσον αφορά τις πραγματικές αμοιβές διαπιστώθηκε ότι ο βασικός μισθός αποτελεί το 60,17% της μισθολογικής δαπάνης, τα επιδόματα το 28,85%, το χρονοεπίδομα το 5,46% και οι υπερωρίες το 2,68%.
* Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ εισαγωγικού και καταληκτικού μισθού που φτάνουν και το 65% καταγράφονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.
* Το 50% των εργαζομένων του δείγματος δεν ξεπερνά το ποσό των 1.639 ευρώ.
* Το 41% του δείγματος που χρησιμοποιήθηκε από την ΕΑΠ αμείβεται από 1.250 μέχρι 1.750 ευρώ. Ενα ποσοστό 13,9% λαμβάνει αμοιβές από 1.750-2.000 ευρώ, το 10,1% παίρνει μισθό 2.000-2.250 ευρώ και το 15,9% λαμβάνει από 2.250 μέχρι 5.856 ευρώ. Τέλος καταγράφεται ένα ποσοστό 0,4% που παίρνει πάνω από 5.856 ευρώ.
* Στα υπουργεία που διαθέτουν υψηλές αμοιβές τα επιδόματα υπερβαίνουν το 50% των αποδοχών.
Στην αξιολόγηση του μισθολογίου αναφέρεται ότι το υφιστάμενο σύστημα επιβραβεύει όσους δεν δουλεύουν, αφού τους εξισώνει μισθολογικά με τους συναδέλφους τους που έχουν άριστη απόδοση αλλά τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας και την ίδια εκπαίδευση.
Χαρακτηρίζεται ως «αντικίνητρο παραγωγικότητας», το οποίο αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που στη Συνθήκη της Ρώμης αναφέρει την έννοια της «ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας».
Τέλος παρουσιάζονται στοιχεία από τα μισθολόγια του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
το Εθνος