25 Μαρ 2011

Καταρχήν "ναι" στα ελληνικά αιτήματα


Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατέληξαν σε συνολική συμφωνία, αργά χθες τη νύχτα στις Βρυξέλλες, επί του συνολικού οικονομικού πακέτου, δηλαδή, τόσο στα θέματα της οικονομικής διακυβέρνησης, όσο και σ΄εκείνα των ευρωμηχανισμών... για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους προς τον Τύπο οι πρόεδροι της ΕΕ και της Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάϊ και Ζοσέ Μπαρόζο, οι αποφάσεις των «27» αποτελούν τη συνολική απάντηση της Ευρώπης στην κρίση.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση οι «27» συμφώνησαν επί της ουσίας στην εφεξής αυστηρή επιτήρηση των οικονομιών τους από την ΕΕ, και την επικέντρωση της προσοχής τους όχι μόνο στη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους. Προς τον σκοπό αυτό θέσπισαν -και μέσω του Συμφώνου για το ευρώ- ένα δεσμευτικό πλαίσιο υποχρεώσεων, αλλά και κυρώσεων προς τις απείθαρχες δημοσιονομικώς χώρες.

Ως προς τους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των κρίσεων, οι «27» συμφώνησαν πως ο υπάρχων θα έχει δανειοδοτική ικανότητα της τάξεως των 440 δισ ευρώ, (έναντι 250 δισ σήμερα), και ότι ο μόνιμος που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013 θα έχει δανειοδοτική ικανότητα της τάξεως των 500 δισ ευρώ.

Η κεφαλαιακή βάση του μόνιμου ευρωμηχανισμού θα είναι ύψους 80 δισ ευρώ, τα οποία, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα καταβάλουν σε πέντε ισόποσες δόσεις, από το 2013 ως το 2017. Αν ωστόσο απαιτηθεί επιτάχυνση των συνεισφορών, τα κράτη μέλη συμφώνησαν πως θα ανταποκριθούν θετικά.

Παράλληλα, έξι χώρες  ΕΕ που δεν βρίσκονται στην Ευρωζώνη, η Δανία, η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, θα λάβουν μέρος στο “Σύμφωνο για το Ευρώ”.

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση επικρατεί στους ελληνικούς κύκλους αφού επί της ουσίας έχουν γίνει δεκτά τα ελληνικά αιτήματα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου.. Σήμερα αναμένεται και τυπικά η έγκριση των αποφάσεων της Συνόδου της 11ης Μαρτίου.

Στο επίκεντρο της Συνόδου η Πορτογαλία


Η Ευρώπη δήλωσε έτοιμη υπό προϋποθέσεις να βοηθήσει την Πορτογαλία με ποσό που κυμαίνεται στα 75 δισεκατομμύρια ευρώ, αργά χθες Πέμπτη, μια ημέρα μετά την παραίτηση του πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες και τη δημοσιονομική κρίση στη χώρα που προκαλεί τριγμούς στη ζώνη του ευρώ.

Ο Σόκρατες παραιτήθηκε μετά την απόρριψη από το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενός νέου προγράμματος λιτότητας με σκοπό η χώρα να μην προσφύγει στη διεθνή βοήθεια. Τα νέα μέτρα απέβλεπαν στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ το 2011, κατόπιν στο 3% από το 2012 και στο 2% το 2013.

Ο ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι εμπιστεύεται την Πορτογαλία παρά την απόρριψη από το κοινοβούλιο του προγράμματος λιτότητας που πρότεινε ο Ζοζέ Σόκρατες, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη περνά μέσα από το "σεβασμό της δημοσιονομικής πειθαρχίας".

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του σε γερμανικό δημόσιο ραδιοσταθμό ότι δεν αναμένει πως η Πορτογαλία θα ζητήσει βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

"Δεν υποθέτω -και δεν υπάρχουν ενδείξεις- ότι η Πορτογαλία θα ζητήσει οικονομική βοήθεια", δήλωσε ο Γιούνκερ στον γερμανικό δημόσιο ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

Η κατάσταση στην Πορτογαλία είναι "πολύ περίπλοκη", προσέθεσε ωστόσο ο Γιούνκερ, μετά την απόρριψη από το πορτογαλικό κοινοβούλιο των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας, η οποία και οδήγησε στην παραίτηση την Τετάρτη του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.

"Ωστόσο τίποτα δεν δείχνει ότι θα υποβληθεί σύντομα ένα πορτογαλικό αίτημα", κατέληξε ο Γιούνκερ.



Η Πορτογαλία θα εισέλθει σε μια ιδιαίτερα ασταθή πολιτική φάση, με πρόωρες εκλογές που πρέπει να οργανώσει, αλλά η πίεση των αγορών αυξάνεται.

newpost