25 Μαρ 2011

Από την «50άρα» στην... σφαλιάρα


Κάποτε ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς είχε πει ότι «είναι καλύτερο να χάνεις μια φορά με 40 πόντους, παρά τέσσερις φορές με 10». Αυτό το ρητό ίσχυσε απόψε (24/3) στο ΣΕΦ, καθώς η Σιένα όχι μόνο δεν αποτέλεσε «σάκο του μποξ» όπως.. στο πρώτο ματς, αλλά έφυγε με μια εμφατική νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό επικρατώντας με 82-65.

Ετσι οι Ιταλοί ισοφάρισαν σε 1-1 στις νίκες, με τη σειρά να μεταφέρεται πλέον επί ιταλικού εδάφους για τα δύο επόμενα ματς, εκ των οποίων το το πρώτο διεξάγεται την ερχόμενη Τρίτη (29/3) στις 21:00.

Η ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς έδειξε ένα πάρα πολύ καλό πρόσωπο και ουσιαστικά δεν κατάφερε ποτέ να μπει στο πνεύμα του ματς. Αντιθέτως οι Ιταλοί έδειξαν χαρακτηριστικά μεγάλης ομάδας, καταφέρνοντας να μαζέψουν εν ριπή οφθαλμού τα «κόμμάτια» τους από το βαρύ -48 της Τρίτης.

Χέρστον (19π.), Ράκοβιτς (12π.) και Καουκένας (14π.) «σκότωσαν» τους Πειραιώτες ενώ πολύ καλός ήταν και ο Νίκος Ζήσης με 9π. και 3 ασίστ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΜακΚάλεμπ έπαιξε για μόλις δύο λεπτά. Από τον Ολυμπιακό διασώθηκε μόνο ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης (16π., 7ρ.), ενώ οι «ερυθρόλευκοι» πλήρωσαν την αστοχία τους στα τρίποντα (4/18) και πάνω από όλα τα 22 λάθη στα οποία υπέπεσαν (από πέντε Μπουρούσης και Σπανούλης).

Από τα πρώτα λεπτά φάνηκε ότι το παιχνίδι δεν θα είχε καμία σχέση με αυτό της Τρίτης. Ο Ολυμπιακός απέκτησε το μπόνους των βολών μόλις στο 4', ωστόσο ήταν πάρα πολύ νευρικός στην επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο οι Πειραιώτες είχαν υποπέσει ήδη σε 9 λάθη, 4 εκ των οποίων ο Μπουρούσης! Από την άλλη η Σιένα που ξεκίνησε επίσης νευρικά, βρήκε σιγά-σιγά ρυθμό με τους Καουκένας και Γιάριτς (σ.σ. έπαιξε κανονικά παρά τον τραυματισμό στην μύτη) να οδηγούν την ομάδα τους στο 12-20 του 10'.

Η άμυνα των Ιταλών ήταν εξαιρετική (αρκετές φορές σκληρή) οδηγώντας διαρκώς το ματς σε σετ παιχνίδι με τον Ολυμπιακό να μην μπορεί να τρέξει. Γενικότερα οι Πειραιώτες σκόραραν με... αίμα, ενώ ο Πιαντιζιάνι είχε «εμποδίσει» εντελώς και το πικ εντ ρολ. Χάρις λοιπόν στην άμυνά τους, οι πρωταθλητές Ιταλίας έβρισκαν αρκετά εύκολα καλάθια (με ηγέτες τους Καουκένας και Λαβρίνοβιτς) με το σερί τους να φτάνει ως το 14-0 (12-24) ενώ η μεγαλύτερη τιμή της διαφορά άγγιξε τους 15 και μάλιστα τρεις φορές με τελευταία το 23-38 του 18!
Ωστόσο στο τελευταίο δίλεπτο, ο Ολυμπιακός, με μπροστάρη τον Σπανούλη (σ.σ. μοναδική «όαση» στο α' μέρος αν και «φορτώθηκε» νωρίς με τρία φάουλ) έτρεξε ένα 8-0 πηγαίνοντας στην ανάπαυλα με το κολακευτικό βάσει της εικόνας του αγώνα 31-39.

Η ψυχολογία είχε αλλάξει πλέον για τους παίκτες του Ιβκοβιτς και όλα έδειχναν ότι αργά η γρήγορα ο Ολυμπιακός θα προσπεράσει. Ο Μπουρούσης πήρε μπρος και οδήγησε το ελληνικό συγκρότημα στους 4 (40-44 στο 23' μετά από επιμέρους 12-1), με το ΣΕΦ να ξεσηκώνεται. Ωστόσο η Σιένα βρήκε τα ψυχικά αποθέματα και αντέδρασε καθώς Ζήσης, Χέρστον και Ράκοβιτς «πλήγωναν» τους Πειραιώτες (είτε από κοντά είτε από μακριά) με την Τρίτη περίοδο να λήγει στο +10 για τους Ιταλούς (51-61).

Όπως αποδείχθηκε, ο Ολυμπιακός δεν περίμενε αυτή την αντίδραση από τους Ιταλούς, καθώς όχι μόνο δεν αντέδρασε στον τέταρτο δεκάλεπτο, αλλά ουσιαστικά κατέρρευσε… Χέρστον και Ράκοβιτς «σκότωσαν» την «ερυθρόλευκη» άμυνα με τη διαφορά να φτάνει ακόμη και το +17 όταν το ταμπλό έγραψε 60-77, τρία λεπτά πριν το φινάλε.

Οι Πειραιώτες δεν είχαν λύσεις (σ.σ. πλην του Μαυροκεφαλίδη που πάλευε μόνος του) ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σπανούλης ο οποίος στο πρώτο μέρος ήταν ο κορυφαίος του Ολυμπιακού σε όλο το δεύτερο έμεινε άποντος... Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παίκτες της Σιένα ακόμη και όταν το ματς είχε κριθεί, συνέχισαν να παίζουν πολύ δυνατά, πανηγυρίζοντας έντονα κάθε καλάθι, θέλοντας έτσι να εξιλεωθούν για τη «σφαλιάρα» του πρώτου ματς.

Η εξέλιξη αυτή πίκρανε τον κόσμο του Ολυμπιακού που ενώ γέμισε το ΣΕΦ δημιουργώντας εξαιρετική ατμόσφαιρα, η ομάδα του τον ανάγκασε να αρχίσει να αποχωρεί δύο λεπτά πριν το ματς ολοκληρωθεί...

Τα δεκάλεπτα: 12-20, 31-39, 51-61, 65-82

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντ. Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 5 (1), Νεστέροβιτς 10, Σπανούλης 12, Μπουρούσης 7 (1), Πελεκάνος, Παπανικολάου5 (1) , Μαυροκεφαλίδης 16, Έρτσεγκ 9 (1), Χαλπερίν, Γκόρντον 1
ΣΙΕΝΑ (Σ. Πιανιτζιάνι): ΜακΚάλεμπ , Ζήσης 9 (1), Χέρστον 19 (1), Καραρέτο 6, Ράκοβιτς 12, Λαβρίνοβιτς 8 (1), Καουκένας 14 (1), Μικελόρι, Γιάριτς 7, Στόουνρουκ 7 (2), Μος.

* Ο Μίλος Τεόντοσιτς έμεινε και πάλι εκτός αποστολής καθώς δεν ξεπέρασε τα προβλήματα στην μέση.
* Τις 901 ασίστ έφτασε ο Θοδωρής Παπαλουκάς με τις πέντε που πρόσθεσε απόψε στο ενεργητικό του.
* Πριν την έναρξη της αναμέτρησης, οι αδελφοί Αγγελόπουλοι παρέδωσαν το βραβείου του MVP της Ευρωλίγκας, για το μήνα Φεβρουάριο στον Ράσο, Νεστέροβιτς.

ΤΟ ΕΘΝΟΣ