25 Μαρ 2011

ΠΑΟ για Φάιναλ Φορ, νίκησε 75 - 71 την Μπαρτσελόνα


Αυτή η φανέλα είναι πολύ βαριά! Ο Παναθηναϊκός με τους Δημήτρη Διαμαντίδη (17 π.) και Ρομέιν Σάτο (18π.) να πραγματοποιούν εκπληκτική εμφάνιση, άλωσε το «Παλάου Μπλαουγκράνα» κάνοντας μια επική ανατροπή. Επέστρεψε από το -16, κέρδισε 75-71 την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μπαρτσελόνα... και ισοφάρισε τη σειρά σε 1-1! Επόμενο ραντεβού την ερχόμενη Τρίτη στο ΟΑΚΑ.

Ενας Παναθηναϊκός βγαλμένος από τα παραμύθια έδειξε στην Μπαρτσελόνα γιατί η φανέλα του, κουβαλά πέντε αστέρια. Οι Πράσινοι ψυχωμένοι, με τακτική και ψυχραιμία στα κρίσιμα σημεία του αγώνα, προσγείωσαν την πρωταθλήτρια Ευρώπης που έμεινε στις δάφνες του πρώτου ημιχρόνου, διάστημα στο οποίο κυριάρχησε.

Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε σύμφωνα με τα σχέδια του Ζέλιμιρ Ομπραντοβιτς. Η Μπαρτσελόνα έβρισκε τον τρόπο να τρέχει το γήπεδο με αποτέλεσμα να φτάνει σε ακούραστα καλάθια. Αντίθετα η ελληνική ομάδα έχοντας στον πρώτο μισό εκτός ρυθμού τον Διαμαντίδη, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί επιθετικά και έχασε τη επαφή της με το σκορ. Στο 14’ ο Ντονγκ εκτόξευε τη διαφορά στο +16 (28-12) και η υπόθεση νίκη έδειχνε να μοιάζει από πολύ νωρίς χαμένη. Ωστόσο ο Παναθηναϊκός βρήκε το κουράγιο και κυρίως μέσα από την άμυνα, ροκάνισε τη διαφορά για να πάει στο ημίχρονο με το υποφερτό 38-28.

Στην επανάληψη ο Αντερσον μπήκε ζεστός και με δύο διαδοχικά τρίποντα διαμόρφωσε το 46-33 στο 22’. Ο Παναθηναϊκός διατήρησε την υπομονή του και δεν άφησε τους Καταλανούς να τρέξουν άλλο σερί. Ο Διαμαντίδης πήρε εμπρός και με δύο σερί τρίποντα έριξε τη διαφορά στους πέντε (50-45) στο 27’. Το πρώτο καμπανάκι για τον Πασκουάλ είχε ηχήσει, αλλά η Μπαρτσελόνα ήταν αδύνατο να συγκρατήσει το «πράσινο» τσουνάμι (0-9 σερί) που σηκώθηκε στην τρίτη περίοδο! Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού κέρδισε αντιαθλητικό φάουλ και μείωσε με βολές στους τέσσερις (57-53). Στην επαναφορά η τελευταία επίθεση πήγε στον Σάτο ο οποίος με τρίποντο έφερε το ματς στον πόντο (57-56) με τη συμπλήρωση τριάντα λεπτών!

Η Μπαρτσελόνα έχανε την ψυχραιμία της και ο Σάτο σαν ταύρος εφορμούσε στην ρακέτα της. Ήταν πραγματικότητα! 57-58, ο Παναθηναϊκός μπροστά! Το «Παλάου Μπλαούγκρανα» σώπασε αλλά ο Αφρικανός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Δύο τρίποντες βόμβες του, έδωσαν προβάδισμα πέντε πόντων (59-64) στους πρωταθλητές Ελλάδας έξι λεπτά πριν τη λήξη. Η Μπαρτσελόνα επιχείρησε να πλησιάσει, αλλά οι παίκτες του Ομπράντοβιτς με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία δεν παρέδωσαν το προβάδισμα. Μία ο Καλάθης, μία ο Μπατίστ, μία ο Νίκολας, ξεπετάγονταν σαν τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας. Ένα τέρας έτοιμο να καταπιεί την κατ’ ευφημισμόν (όπως αποδείχθηκε στην πράξη) αήττητη ομάδα.

Ο Πασκουάλ βλέποντας τον γκρεμό μπροστά στα μάτια του, φυσιολογικά άφησε τον αρχηγό, Ναβάρο, να το πάρει πάνω του. Ο 31χρονος γκαρντ με γκολ-φάουλ μείωσε σε 71-72 ένα λεπτό πριν το φινάλε. Ο Διαμαντίδης με μία βολή έκανε το 71-73. Ο Λάκοβιτς στην τελευταία επίθεση της Μπαρτσελόνα αστόχησε για τρεις και ο Μπατίστ με κάρφωμα στον αιφνιδιασμό έσωσε πανηγυρικό τόνο στην σπουδαία νίκη της ελληνικής ομάδας.

Με τη σειρά πλέον στο 1-1, ο Παναθηναϊκός μπορεί με δύο νίκες στα παιχνίδια που ακολουθούν μέσα στο ΟΑΚΑ να αφήσει εκτός φάιναλ-φορ την πρωταθλήτρια Ευρώπης και οικοδέσποινα Μπαρτσελόνα. Φυσικά το έργο του δεν είναι καθόλου εύκολο, εντούτοις από τη στιγμή που κέρδισε στην Ισπανία, μπορεί να το κάνει και στην έδρα του.

Στατιστικά των ομάδων

Μπαρτσελόνα: 19/32 δίποντα, 7/25 τρίποντα, 12/17 βολές, 29 ριμπάουντ (8 επιθετικά), 11 λάθη, 11 ασίστ.
Παναθηναϊκός: 17/36 δίποντα, 9/17 τρίποντα, 14/18 βολές, 31 ριμπάουντ (9 επιθετικά) 15 λάθη, 12 ασίστ.

Οι δωδεκάδες
Μπαρτσελόνα (Τσάβι Πασκουάλ): Ρούμπιο 6, Λάκοβιτς 5 (1), Ναβάρο 19 (3), Πέροβιτς 2, Βάσκεθ 11, Ντονγκ 10, Λόρμπεκ 7, Αντερσον 11 (2)

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Μάριτς 1, Μπατίστ 14, Φώτσης 3, Σάτο 18 (4), Νίκολας 10 (1), Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 17 (3), Καλαθης 8 (1).



Tο Βήμα on line