12 Μαρ 2011

Πότε παίρνω σύνταξη και πόση


Με ένα κλικ στο κοµπιούτερ οι ασφαλισµένοι του ΙΚΑ έχουν πλέον τη δυνατότητα να ενηµερωθoύν – µέσω της ιστοσελίδας του: (www.ika.gr) – πότε θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα καθώς και για το ύψος της σύνταξής τους. Στην ίδια ιστοσελίδα έχει ενσωµατωθεί ολόκληρη η νέα νοµοθεσία µε... αναλυτικούς πίνακες και παραδείγµατα, για τους ασφαλισµένους στον µεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας. Ετσι, αναµένεται να αποσυµφορηθουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ από τους ασφαλισµένους, που συχνά θέτουν ερωτήµατα για το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Με την είσοδο στο www.ika.gr o ασφαλισµένος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει (από µία σειρά κριτηρίων που καθορίζουν την κατηγορία και το είδος της συνταξιοδοτικής διάταξης) αυτά για τα οποία ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί.
Επίσης, έχει τη δυνατότητα να εισαγάγει την ακριβή ηµεροµηνία γέννησής του, να επιλέξει από τη λίστα τιµών (στο πεδίο Ηµέρες Ασφάλισης) τις ηµέρες ασφάλισης µε τις οποίες επιθυµεί να συνταξιοδοτηθεί και να καταχωρίσει το έτος µέσα στο οποίο έχουν συµπληρωθεί αυτές οι ηµέρες ή το έτος που πρόκειται να συµπληρωθούν.
Εάν το συνταξιοδοτικό δικαίωµα έχει ήδη θεµελιωθεί, η πληροφορία εµφανίζεται µε πράσινο χρώµα και µε κίτρινο χρώµα εµφανίζεται η πλησιέστερη στο όριο ηλικίας διάταξη, που θεµελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωµα.

Επιπλέον πληροφορίες που υπάρχουν ανά διάταξη, όπως και πίνακες όπου εµφανίζεται η εξέλιξη των ορίων ηλικίας και των ηµερών ασφάλισης, ολοκληρώνουν την πληροφόρηση στα συνταξιοδοτικά ερωτήµατα.

Από την ίδια οθόνη µέσω του συνδέσµου (link) «Υπολογισµός Ποσού Σύνταξης», ο χρήστης µεταφέρεται στη σχετική σελίδα. Ακολουθώντας τα βήµατα που αναφέρονται στην εν λόγω σελίδα, δηλαδή, εισάγοντας τις ετήσιες αποδοχές της τελευταίας δεκαετίας, όπως και τις ηµέρες εργασίας που πραγµατοποιήθηκαν ανά έτος στη δεκαετία, µπορεί να πληροφορηθεί το βασικό ποσό της σύνταξης που δικαιούται, ώστε να λαµβάνει ολοκληρωµένη την πληροφορία για τα συνταξιοδοτικά θέµατα που τον απασχολούν.

Από τη διοίκηση του ΙΚΑ έγινε γνωστό, πως στην παρούσα έκδοση δεν περιλαµβάνονται οι διατάξεις, που διέπουν το συνταξιοδοτικό καθεστώς των ασφαλισµένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που προέρχονται από τα ενταχθέντα Ταµεία. Στόχος είναι στην επόµενη έκδοση να συµπεριληφθούν και αυτές οι συνταξιοδοτικές διατάξεις, όπως και περισσότερες πληροφορίες για τους χρόνους ασφάλισης που λαµβάνονται υπόψη για τη θεµελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώµατος.

ΠΗΓΗ: τα νεα on-line