12 Μαρ 2011

Ερώτηση του Κώστα Κόλλια για την κατάργηση του Ταχυδρομικού Γραφείου Αθικίων


Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με την κατάργηση του Ταχυδρομικού Γραφείου τα Αθίκια. Σχετικά με την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Με έκπληξη πληροφορήθηκα... από υπηρεσιακούς φορείς των ΕΛΤΑ την εξοργιστική πρόθεση του Υπουργείου να καταργήσει το τοπικό γραφείο στα Αθίκια, στο οποίο στεγάζονται υπηρεσίες των Ελληνικών Ταχυδρομείων και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σχεδόν 3.000 κάτοικοι των Αθικίων και τα γειτονικά χωριά εξυπηρετούνται από το κατάστημα των ΕΛΤΑ καθημερινά για τις συναλλαγές τους. Δεν μιλούμε μόνο για ταχυδρομικές υπηρεσίες, αλλά και για εξοφλήσεις λογαριασμών, είσπραξη συντάξεων και επιδομάτων, αναλήψεις και καταθέσεις. Ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετακίνησης, οι δυσκολίες θα είναι ανυπέρβλητες. Το Ταχυδρομικό Γραφείο των Αθικίων διαθέτει μόλις έναν υπάλληλο, ώστε το λειτουργικό κόστος είναι πολύ μικρό.
Η Κυβέρνηση έχει βαφτίσει τα λουκέτα στις περιφερειακές υπηρεσίες «εξυγίανση» και «αναδιάρθρωση», πρακτικά όμως σημαίνουν υποβάθμιση της ελληνικής επαρχίας, περιφρόνηση προς τους κατοίκους και στέρηση κάθε αναπτυξιακής προοπτικής. Αν πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει αυτήν τη δήθεν «εξυγίανση» με μοναδικό γνώμονα τη μείωση του κόστους, τότε σύντομα στην περιφέρεια δεν θα λειτουργεί τίποτα. Είναι γνωστός ο υδροκεφαλισμός της ελληνικής επικράτειας, η οποία, πέρα από τα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι αραιοκατοικημένη και διάσπαρτη από μικρά και απομακρυσμένα χωριά, οι κάτοικοι των οποίων αξιώνουν επί ίσοις όροις εξυπηρέτηση από το κοινωνικό κράτος. Έτσι, είναι απαραίτητη η ύπαρξη υπηρεσιών τουλάχιστον σε κώμες και μεγάλα χωριά, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες.
Φοβούμαι δε ότι μόλις τώρα αρχίζει να διαφαίνεται η έκταση της «διοικητικής μεταρρύθμισης» και ότι σύντομα θα έχουμε λουκέτα και σε άλλες υπηρεσίες σε πολλές περιοχές της Κορινθίας. Ήδη στη Νεμέα το τοπικό Ταχυδρομικό Γραφείο αποδυναμώθηκε, μένοντας με μόλις έναν υπάλληλο για να εξυπηρετήσει χιλιάδες κατοίκους της πόλης και γειτονικών χωριών, και μάλιστα σε ένα Δήμο που μετά τον «Καλλικράτη» έμεινε αυτόνομος. Μάλιστα, φοβούμαι ότι μπορεί να έχουμε να κάνουμε με συντονισμένη μεθόδευση, καθώς έχω υπόψη μου παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου σε γραφεία των ΕΛΤΑ, αφού πρώτα μειώθηκε το προσωπικό τους, τώρα προτείνεται η κατάργησή τους.
Πέρα ωστόσο από τις επιπτώσεις στους κατοίκους, θέλω να εκθέσω τον προβληματισμό μου για μία άλλη παράμετρο που αφορά ειδικά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Με δεδομένο ότι η επιτυχία ενός πιστωτικού ιδρύματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το δίκτυο καταστημάτων που διαθέτει, αναρωτιέμαι τι θα συμβεί με την κατάργηση τοπικών καταστημάτων αυτού του, μέχρι σήμερα, υγιούς οργανισμού. Είναι βέβαιο ότι καταθέσεις και λογαριασμοί θα αποσυρθούν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και θα μεταφερθούν σε άλλες τράπεζες. Ας αναρωτηθούν οι ιθύνοντες τι κόστος θα έχει μακροπρόθεσμα για μία από τις τελευταίες κρατικές τράπεζες, η αποδυνάμωση του δικτύου.
Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται είναι ότι πλήττοντας την επαρχία, πληγώνει θανάσιμα την Ελλάδα. Ελπίζω να μην χρειαστούν δυναμικότεροι τρόποι διεκδίκησης, αν και φοβούμαι ότι η απάντηση του Υπουργείου θα είναι αόριστη, αν όχι είναι αρνητική. Θα επανέλθω στο θέμα και θέλω να καλέσω όλους τους φορείς, το Δήμο, τη Νομαρχία, τους συναδέλφους Βουλευτές, να συνεργαστούμε και να αντιδράσουμε οργανωμένα απέναντι  σε αυτήν την επίθεση που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων των Αθικίων και των γειτονικών χωριών.»