12 Μαρ 2011

9.000 νέοι αγρότες στα θρανία


Από το καλοκαίρι ώς το τέλος του 2013, σχεδόν 9.000 νέοι αγρότες καλούνται υποχρεωτικά να ξανακαθήσουν στα θρανία και να δώσουν κι εξετάσεις επί των αγροτικών θεμάτων!

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 150 ώρες, δηλαδή 5 εβδομάδες, και οργανώνεται από τις... δομές του ΟΓΕΕΚΑ - «ΔΗΜΗΤΡΑ», οργανισμού κατάρτισης, που εποπτεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, αφού αφορά εκπαιδευτικά προγράμματα για ενηλίκους.


Γεωργοί και κτηνοτρόφοι, που έχουν ενταχθεί σε κοινοτικά προγράμματα Νέων Γεωργών, καλούνται να ξανακαθήσουν στα θρανία των πρώην ΚΕΓΕ, που τώρα οι δομές τους υπάγονται στον «ΔΗΜΗΤΡΑ», όπως εξήγησε η πρόεδρος του οργανισμού, Αγγελική Μπούρα.

Παλαιότερα, είχαν καταρτιστεί περίπου 20.000 αγρότες, αλλά το πρόγραμμα διακόπηκε. Καθώς ο οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» δεν έχει δομές παντού (π.χ. Ιόνια νησιά) ορισμένοι αγρότες, εκ των πραγμάτων, θα κληθούν να μετακινηθούν είτε στην Αθήνα είτε σε μεγαλύτερα νησιά ή άλλες περιοχές. Από τα προγράμματα κατάρτισης δεν εξαιρούνται ούτε οι νομάδες κτηνοτρόφοι, εφόσον είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα Νέοι Γεωργοί.

Τα μαθήματα θα είναι πρωινά ή απογευματινά, ανάλογα με τις καλλιέργειες ή το ζωικό κεφάλαιο των αγροτών, οι οποίοι θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης μετά το πέρας των μαθημάτων. Καθηγητές θα είναι γεωπόνοι που θα επιλεγούν από το Μητρώο Εκπαιδευτών.

Σε πρώτη φάση, θα προηγηθούν περιοχές, όπου έχουν ενταχθεί πολλοί νέοι αγρότες σε προγράμματα, ώστε να υπάρξουν 25μελή τμήματα (π.χ. Σκύδρα Πέλλας). Οι αγρότες καλούνται να δηλώσουν ποια εποχή του χρόνου θεωρούν καλύτερη να εκπαιδευτούν, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με τις καλλιέργειές τους ή τα ζώα τους. Δυσκολίες ενδέχεται ν' αντιμετωπίσουν οι κτηνοτρόφοι νησιών ή νομάδες, που είναι σαφώς πιο δύσκολο ν' απουσιάσουν από τα κοπάδια τους.

ΠΗΓΗ: enet.gr