23 Μαρ 2011

Στου Μαρτίου την εθνική παραζάλη ..της Τζένης Σουκαρά




Μήνας Μάρτης κι η χώρα οδεύει  σαστισμένη κι αλλοπαρμένη προς την Εθνική επέτειο και στην σύνοδο κορυφής..
Να θυμηθεί ,να συγκρίνει ,να συντάξει μηνύματα, να παρελάσει, να δώσει την σύγχρονη μάχη στις Βρυξέλλες, να την κερδίσει επικοινωνιακώς και να εισέλθει σε νέες ατραπούς ουσιαστικώς..


Τι καιρός! Με τσουχτερό κρύο περπατάμε την άνοιξη τούτη..την αιματοβαμμένη στην άλλη άκρη της Μεσογείου.

Το σύμπαν  βρίσκεται σε παραζάλη!


Στο νέο πόλεμο οι αρχηγοί γίνανε πολλοί..
Σαστισμένοι με την νέα τάξη πραγμάτων κι απελπισμένοι με την οικονομική αδυναμία τους, οι ισχυροί του κόσμου με βαθιές πληγές και λαβωμένο κύρος προσπαθούν ατάκτως να κερδίσουν το παιχνίδι των συμφερόντων, τη νέα ισχύ στοχοποιώντας έναν λαό που ήδη έχει βυθιστεί στο εμφύλιο αίμα του..

Κι όλα αυτά που συμβαίνουν η  φρεγάτα μας ,σύμμαχη και φίλη των ισχυρών, παλαιών και νέων τα παρακολουθεί κάνοντας βόλτες στην φλεγόμενη Μεσόγειο ,δίχως βέβαια να αναλαμβάνει δράση..Σαν ένας μισθωμένος στρατευμένος ρουφιάνος συνεπής στα συμφωνηθέντα.
.

Τούτον τον Μάρτη τον δύσκολο ,η χώρα αναζητά τρόπους να σηκώσει το κεφάλι από τον βούρκο με τις ακαθαρσίες (σύμφωνα με τον Στρος Καν). Να πάρει βαθιές εισπνοές οξυγόνου και δυσοσμίας και να κολυμπήσει κάνοντας κρόουλ δύσκολο μέχρι την παραλία..

Στο βάθος μπήκανε τα πωλητήρια..
Οι λίστες συντάσσονται! Η ώρα της εκποίησης-αξιοποίησης. .Η ώρα της πώλησης και του ενοικιαστηρίου.
Σε τιμή ευκαιρίας η δημόσια περιουσία, σε ιλουστρασιόν χαρτί με φιόγκο για τους επίδοξους αγοραστές.. Κι όλα αυτά έρχονται ως δεδομένα κι έτοιμα προς παράδοση στο χωνευτήρι των εντυπώσεων. Έτοιμα για επεξεργασία και διαχείριση σε ένα υπερσύχρονο ΧΥΤΥ!

Τα αυθόρμητα κινήματα της εποχής λαμβάνουν έκταση, δράση ..και κακόγουστους τίτλους.«Δεν πληρώνω –δεν πληρώνω» και «πόρτα –πόρτα»..Οι συνειρμοί μου θυμίζουν βερεσέδια κι αμαρτωλές πράξεις !
Αμήχανος ο Νεοέλληνας διστάζει ακόμα να εμπιστευθεί τα κοινωνικά ρεύματα και να συμμετάσχει ..Γιατί απλούστατα όλα ακόμα διακατέχονται απο μια μυστηριώδη υποτιθέμενη αυθόρμητη δράση..

Δεν είμαι εγώ ,δεν είσαι εσύ ,πες μου ποιος είσαι; Το εθνικό κρυφτό είναι επικίνδυνο παιχνίδι αναγνώστη μου..Και η κολοκυθιά  μετατρέπει το μήνυμα σε σαίτα!

Σε αυτήν την χώρα  αναγνώστη μου ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του. Ουδείς ομολογεί. Λαός και κυβερνώντες.Αντιθέτως όλοι φλυαρούν ανούσια και στοχευμένα. Είναι αυτή η νέα τάση..
Κανείς δεν θέλει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση, γι αυτό γεμίσαμε με παραδείγματα προς αποφυγή!
Λαός και ταγοί .Κυβερνώντες και κινήματα!
Σ΄ αυτό το παιχνίδι είμαστε όλοι συμμετέχοντες και αρνούμαστε πεισματικά  να δούμε την ζωή μας από εδώ και πέρα, ελπίζοντας πως αύριο όλα θα είναι όπως χθες..
Σ΄αυτό το παιχνίδι οι πρωταγωνιστές μοιάζουν με θλιβερές καρικατούρες αγκιστρωμένες σε ένα οικοδόμημα που καθημερινά καταρρέει. Σ αυτό το παιχνίδι οι κομπάρσοι είμαστε εμείς, θύματα και θύτες ταυτόχρονα..
Εμείς οι ένοχοι κι ενοχικοί συνάμα που δεν προσπαθούμε να συμβάλλουμε σε υγιείς διεξόδους μιας σύγχρονης εσωτερικής διεργασίας που θα φέρει την ελπιδοφόρα κοινωνική εξέγερση..Αν δεν το αντιληφθούμε αυτό θα παραμείνουμε ατζαμήδες και φερέφωνα του καθενός. Αν δεν το βιώσουμε αυτό ,θα είμαστε άξιοι της τύχης μας και το κρίμα των παιδιών μας.