31 Μαρ 2011

Παπανδρέου προς υπουργούς: «Δεν έχουμε περιθώριο για πισωγύρισμα»


Οι ενέσεις αυτοπεποίθησης στους υπουργούς του και μία νέα παρέμβαση του κ. Γ. Παπανδρέου ώστε να κλείσει τα σενάρια περί ανασχηματισμού και να απορρίψει τις αμφιβολίες που διατυπώνονται ακόμη και από το εσωτερικό της κυβέρνησης για τις πιθανότητες επιτυχίας... του μνημονίου, χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

«Το μόνο που δεν έχουμε ως επιλογή είναι το πισωγύρισμα, γιατί η ευθύνη μας, δίχως άλλο και χωρίς υπερβολή, είναι ιστορική», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Εχοντας ακούσει βουλευτές και υπουργούς τις τελευταίες ημέρες να διατυπώνουν αμφιβολίες και ενστάσεις για το αν «βγαίνει ο λογαριασμός», ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «θέλω να απαντήσω σε πολλούς που, άλλοι κακόπιστα και άλλοι καλόπιστα, ρωτάνε αναφορικά με την πορεία της Ελλάδας: ‘βγαίνει ή δεν βγαίνει; Θα μας βγει;’». Και απαντώ: πρώτα απ’ όλα, μήπως θα μας έβγαινε, αν συνεχίζαμε όπως η προηγούμενη κυβέρνηση; Αν δεν είχαμε κάνει όσα κάναμε όλοι οι Έλληνες, από τον Οκτώβριο του 2009; Το μόνο σίγουρο είναι ότι, πριν, «δεν έβγαινε» με τίποτα».


Θέλοντας να κλείσει αυτόν τον κύκλο συζητήσεων επιτέθηκε μεταξύ των άλλων σε όσους διατυπώνουν αμφιβολίες, λέγοντας ότι «έχουμε και τους εγχώριους δύσπιστους, άλλους καλοπροαίρετους, άλλους κακοπροαίρετους. Έχουμε αυτούς που αναλώνονται κάθε μέρα σε μοιρολόγια. Είναι κι αυτό ένα εύκολο πολιτικό σπορ, δεν είναι τωρινό, «το δεν βγαίνει η προσπάθεια».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «παρά τα όσα λέγονται - και ακούω πολλά που λέγονται και διαβάζω πολλά που γράφονται στον Τύπο - εγώ βλέπω τους Υπουργούς έτοιμους για τις μεγάλες τομές, για τις μεγάλες αλλαγές. Σ’ αυτό τον αγώνα, εγώ είμαι δίπλα στον κάθε υπουργό, στην κάθε υπουργό, για να σας στηρίξω πολιτικά σ’ αυτές τις δύσκολες αλλαγές».

Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού ερμηνεύτηκε ως άλλη μία παρέμβασή του με στόχο να κλείσει τα σενάρια περί ανασχηματισμού.

Επίθεση στους οίκους αξιολόγησης

Πέραν αυτών, ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε και πάλι κατά των οίκων αξιολόγησης, λέγοντας ότι έχουν περάσει από την φούσκα της ευφορίας στον πανικό και υποβαθμίζουν τις επενδύσεις που μέχρι πρότινος αξιολογούσαν με «ΑΑΑ».

Ισχυρός κρατικός επίτροπος στις τράπεζες


Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε για δεύτερη φορά η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για το τραπεζικό σύστημα, μία ημέρα έπειτα από τις επιστολές που έστειλε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στις τράπεζες για τις προγραμματικές συμφωνίες εν όψει της χορήγησης των νέων κρατικών εγγυήσεων.

Επειτα από τις επιθέσεις υπουργών κατά των τραπεζών στην προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, χθες η πρόταση του κ. Παπακωνσταντίνου έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το υπουργικό συμβούλιο. Ενα από τα βασικά συστατικά του νέου πλαισίου είναι η αναβάθμιση του ρόλου του κρατικού επιτρόπου, ο οποίος α) θα έχει πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών και β) θα έχει δικαίωμα βέτο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στρατηγικού χαρακτήρα.

το Βήμα οn line