11 Μαρ 2011

Bild Zeitung: Οι Ελληνες μας κοστίζουν ήδη 800 εκατομμύρια


Υπό τον τίτλο «Οι χρεοκοπημένοι Έλληνες / Η κρίση μας κοστίζει 800 εκ. ευρώ» η λαϊκή εφημερίδα Bild Zeitung υποστηρίζει στο σημερινό της φύλλο ότι λόγω της έκρηξης του ελληνικού χρέους και του χρέους άλλων ευρωπαϊκών κρατών, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα... θα εμβάσει φέτος στον κρατικό προϋπολογισμό 800 εκ λιγότερα από τα κέρδη της, λόγω του γεγονότος ότι πρέπει να δημιουργήσει αντίστοιχα αποθέματα. Επομένως ο υπουργός Οικονομικών είναι αναγκασμένος να τα βγάλει πέρα τώρα με λιγότερα χρήματα στον προϋπολογισμό του.

Η εφημερίδα παραθέτει μεταξύ άλλων δήλωση του Καθηγητή Ulrich Blum, Προέδρου του οικονομικού ινστιτούτου IWH, στην οποία υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει, υπό τις σημερινές συνθήκες, να αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της» και ότι «σήμερα είναι πια ολοφάνερο ότι η ελληνική κρίση χρέους έφθασε στην τσέπη του Γερμανού φορολογούμενου».

Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για θέματα προϋπολογισμού Carsten Schneider, επισημαίνει ότι «η σταθερότητα της Ευρωζώνης δεν είναι δωρεάν» και επομένως το δημόσιο είναι υποχρεωμένο να πληρώνει σήμερα υψηλότερους τόκους.

Η εφημερίδα θέτει το ερώτημα «και τι κάνουν κάτω από αυτές τις συνθήκες οι Έλληνες:» απαντώντας η ίδια ότι «μας ζητούν ελαφρύνσεις!».

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζητά ελαφρύνσεις στην αποπληρωμή του δανείου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα επτά χρόνια .

Η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται – γράφει η εφημερίδα - να ενημερώσει σήμερα τις επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Προϋπολογισμού της Βουλής. Το κόμμα των Φιλελευθέρων όμως, ο εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό, έχει ταχθεί μέχρι τώρα κατά της επιμήκυνσης και ο εκπρόσωπός του επί των δημοσιονομικών Volker Wissing δηλώνει ότι «το να αγοράζεις χρόνο, χωρίς προοπτική λύσης, δεν δημιουργεί εμπιστοσύνη».

Το Βήμα on line