4 Φεβ 2011

Top16 Ευρωλίγκας μπάσκετ: Ο ΠΑΟ έχασε (77-70) από την Κάχα


Την πρώτη ήττα (77-70 από την Κάχα Λαμποράλ) υπέστη ο Παναθηναϊκός στο Top16 της Ευρωλίγκας μπάσκετ, η οποία όμως θα μπορούσε να είναι πιο ανώδυνη, αν οι παίκτες του κ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν πιο συγκεντρωμένοι στο τέλος του παιχνιδιού.
Με αυτή τη νίκη της η ισπανική ομάδα έπιασε τους...
Πράσινους στην κορυφή του ομίλου και, πλέον, ο Παναθηναϊκός πρέπει σε δύο εβδομάδες που υποδέχεται το «καμάρι των Βάσκων» στο ΟΑΚΑ, να καλύψει το -7, ώστε να μην μπει σε περιπέτειες για την πρωτιά στον όμιλο η οποία δίνει το πολύτιμο πλεονέκτημα έδρας στη φάση των «8».

Στα ίσα η πρώτη περίοδος

Τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού δεν διεκδικούν δάφνες ποιότητας
. Οι δύο ομάδες ήταν άστοχες και πάσχιζαν να βρουν λύσεις στην επίθεση (4-4 στο 5'). Οι γηπεδούχοι πήραν ένα μικρό προβάδισμα 5 πόντων (15-10 στο 8') χάρη σε δύο τρίποντα του Λόγκαν, όμως ένα ξέσπασμα του Τσαρτσαρή έφερε τις δύο ομάδες χέρι-χέρι στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου (19-18 στο 10').

Συνέχεια με...δύο διαιτητές

Το αξιοσημείωτο της δεύτερης περιόδου ήταν ο τραυματισμός του πρώτου διαιτητή της αναμέτρησης κ. Καρλ Γιούγκεμπραντ, που οδήγησε τους άλλους δύο να συνεχίσουν μόνοι τους. Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι δύο ομάδες προσπαθούσαν με συνεχόμενα μικρά σερί να πάρουν μια καλή διαφορά, όμως ουσιαστικά αλληλοεξόντωναν η μία την άλλη. Οι Τελέτοβιτς και Σαν Εμετέριο από τη μία και ο Διαμαντίδης από την άλλη κρατούσαν το παιχνίδι σε ισορροπία, αν και η Κάχα πήρε κάποια στιγμή μια διαφορά 8 πόντων (34-26 στο 17'. 15''`). Ο αρχηγός του ΠΑΟ, όμως, ήταν εκεί για να κόψει τη φόρα των Βάσκων και να στείλει τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια, με την Κάχα στο +3 (36-33 στο 20').

Κάπως έτσι κυλούσε το παιχνίδι μέχρι τα τελευταία λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου, όταν ο Πο Ρίμπας πήρε φωτιά και με τρία συνεχόμενα τρίποντα εκτόξευσε τη διαφορά στο +10 (59-49 στο 30'). Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα με την έναρξη της τέταρτης περιόδου, όταν και η διαφορά έφτασε και στη μεγαλύτερή της έκταση (+13, 62-49). Εκμεταλλευόμενη και την ώθηση των 9.500 οπαδών της, η Κάχα έδειχνε να ελέγχει σε εκείνο το σημείο το παιχνίδι, όμως οι Πράσινοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη.

Εσφιξε η άμυνα, πήρε μπρος ο Νίκολας

Ο Μπατίστα έδωσε το δικαίωμα (με ένα ανόητο λάθος)  στον Παναθηναϊκό να ξεκινήσει την αντεπίθεσή του και οι Πράσινοι με μπροστάρηδες... την άμυνά τους και τον Νίκολας έτρεξαν ένα σερί 9-0, φτάνοντας τη διαφορά στο -4 (62-58 στο 34'. 15''). Ο αμερικανός μπομπέρ κράταγε μόνος του την επίθεση της ελληνικής ομάδας, μέχρι τη στιγμή που πήραν μπρος και οι Τσαρτσαρής (κράτησε τη διαφορά στα ίδια επίπεδα στο 38ο λεπτό 70-66) και Μπατίστ, που έκανε το ίδιο στο 39' (72-68).

Λάθη επί λαθών με...κορυφαίο τον Σάτο

Στην επόμενη επίθεση (και με 39'' να απομένουν στο ρολόι), οι Βάσκοι έχασαν την επίθεσή τους, όμως ο Σάτο έκανε λάθος στην επαναφορά της μπάλας (!), δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους γηπεδούχους να κερδίσουν πολύτιμα δευτερόλεπτα. Παρόλα αυτά, ο Σάτο σκόραρε σε ένα κρίσιμο σημείο, μειώνοντας σε 73-70. Αυτό όμως έμελλε να είναι και το τελευταίο καλάθι των Πρασίνων, που δεν πρόσεξαν στα τελευταία δευτερόλεπτα και έδωσαν το δικαίωμα στην Κάχα να πάρει και μια μίνι διαφορά (τελικό σκορ, 77-70). Διαφορά που δεν είναι βεβαίως τεράστια, δεν είναι όμως και ευκαταφρόνητη ή υποτιμητέα από την πλευρά του ΠΑΟ στο επόμενο κρίσιμο ματς με την Κάχα στο ΟΑΚΑ σε δύο εβδομάδες.

ΚΑΧΑ ΛΑΜΠΟΡΑ (Ντούσκο Ιβάνοβιτς): Ρίμπας 9 (3), Ουέρτας 5, Λόγκαν 10 (2), Τελέτοβιτς 17 (1), Μπατίστα 11, Σαν Εμετέριο 21 (2), Ολεσον, Μπάρατς 4, Μπιέλιτσα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 1, Περπέρογλου 2, Μπατίστ 14, Φώτσης 7 (2), Σάτο 6, Νίκολας 15 (3), Τσαρτσαρής 11 (1), Διαμαντίδης 12 (2), Βουγιούκας, Καλάθης 2.

ΠΗΓΗ: το βημα on-line