4 Φεβ 2011

Αντώνης Σαμαράς :Απεταξάμην τη στρατηγική Καραμανλή


Το χειροκρότημα του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή προς τον κ. Αντ. Σαμαρά μετά τη χθεσινή ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ δεν ήταν ικανό να κλείσει το... μέτωπο που υπάρχει μεταξύ «σαμαρικών» και «καραμανλικών». Ηταν μια κίνηση επιβεβλημένη του πρώην προς τον νυν, παρουσία όλων..
των βουλευτών της ΝΔ, έστω και για λόγους πολιτικής αβρότητας, ακόμη και αν δεν αποδέχεται πλήρως τη στρατηγική του κ. Σαμαρά. Εξάλλου όλοι παρακολουθούσαν με πολλή προσοχή τις κινήσεις του κ. Καραμανλή, πώς παρακολούθησε την ομιλία, με ποιον μίλησε και αν χειροκρότησε και με ποια ένταση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, υπό το βλέμμα του προκατόχου του, ακύρωσε τη στρατηγική που ακολούθησε η ΝΔ τα τελευταία χρόνια και έθεσε οριστικά στο... χρονοντούλαπο της Ιστορίας τη ρητορική περί «μεσαίου χώρου». Σε μια προσπάθεια να περιχαρακώσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ, ώστε να αποτρέψει ενδεχόμενες διαρροές και με σκοπό να επιτύχει την επιστροφή στο κόμμα είτε όσων απείχαν από τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είτε όσων στελεχών και ψηφοφόρων φλέρταραν με τον ΛΑΟΣ, ανέβασε υπερβολικά τους τόνους.

Ουσιαστικά επέλεξε να εμφανιστεί με... κοστούμι Σαρκοζί, βάζοντας στην ατζέντα ζητήματα της επικαιρότητας που χτυπούν την καρδιά των «συντηρητικών» ψηφοφόρων, όπως είχε κάνει πριν από χρόνια ο γάλλος πρόεδρος, όταν ανέλαβε την προεδρία του δεξιού γαλλικού κόμματος. Γι΄ αυτό δεν ήταν τυχαίο ότι μίλησε αρκετά και με αιχμηρό τρόπο για το Μεταναστευτικό (σκληρή γραμμή για λαθρομετανάστες, κατάργηση του νόμου για την ιθαγένεια, αποδοχή του φράχτη στον Εβρο κτλ.), υπεραμύνθηκε της κατάργησης του πολιτικού ασύλου και ανέδειξε μια πιο επιθετική γραμμή στα εθνικά θέματα και στα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας.

Ο σιωπηλός ακροατής
Ο κ. Σαμαράς απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στις κυβερνήσεις Καραμανλή, ενώ το «καρφί» ήταν για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου. Συγκεκριμένα, είπε ότι ο νόμος που ισχύει (ψηφίστηκε την περίοδο που υπουργός Παιδείας ήταν η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου ) είναι ανεφάρμοστος και ζήτησε την πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο κ. Καραμανλής άκουγε με προσοχή, δεν σχολίαζε και απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στα λεγόμενα του κ. Σαμαρά, με τον οποίο έχουν διαφορετική προσέγγιση στο πώς πρέπει να κινείται το κόμμα και ποιο χρειάζεται να είναι το πολιτικό στίγμα της ΝΔ.

Το Βήμα on line