Απάντηση στην ερώτηση του Κώστα Κόλλια για την υδροδότηση της Κορίνθου έδωσε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η απάντηση του Υπουργείου έχει ως εξής:
«Απαντώντας στην με αρ.5550/26-10-10 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Κ. Κόλλια, σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού...
του Δ.Κορίνθου και ειδικότερα της ποιότητας των νερών των Πηγών της Δρίζας Στυμφαλίας, ως προς τον τομέα αρμοδιότητάς μας, όπως με ενημέρωσε η υπηρεσία, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Όπως μας ενημέρωσε η Δ/νση Υγείας Ν.Α. Κορίνθου με έγγραφό της, αρμόδιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας της πραγματοποίησαν επιτόπια υγειονομική έρευνα στην περιοχή των πηγών Δρίζας Στυμφαλίας όπου και διαπίστωσαν τα κάτωθι:
• Οι πηγές της Δρίζας απορρέουν σε μέρος που βρίσκεται εντός οικισμού και πλησίον διέρχεται επαρχιακός δρόμος. Οι κυριότερες ανθρώπινες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή αφορούν κυρίως καλλιέργειες εκτάσεων, λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων, επιχειρήσεων (εστιατόρια, ξενώνες, κλπ)
• Η άντληση του νερού για την υδροδότηση της Κορίνθου από τις πηγές γίνεται με φυσική ροή μέσω μικρο-φράγματος (υδραύλακας-κανάλι) σε κλειστή δεξαμενή που εν συνεχεία μέσω κλειστού αγωγού οδηγείται στην πόλη προς κατανάλωση. Ο χώρος πέριξ του σημείου υδροληψίας δεν έχει καμία υγειονομική προφύλαξη (περίφραξη) ώστε να προστατεύεται ανάλογα από την ρίψη απορριμμάτων, την πρόσβαση ανθρώπων και την είσοδο ζώων, ερπετών κ.λ.π. Τα πρανή του σημείου υδρομάστευσης δεν έχουν προστασία από την εισροή ομβρίων υδάτων.
• Τα αστικά λύματα του οικισμού διατίθενται στο έδαφος μέσω απορροφητικών βόθρων, οι οποίοι δεν τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, αποτελώντας πιθανό κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.
Μετά τον επιτόπιο υγειονομικό έλεγχο, η προαναφερόμενη Δ/νση Υγείας της Ν.Α. Κορίνθου απέστειλε σχετικό έγγραφο, προς την υπεύθυνη για την ύδρευση Δ.Ε.Υ.Α.Κ., το οποίο ανέφερε τα αποτελέσματα της αυτοψίας και πρότεινε την εφαρμογή άμεσων μέτρων προστασίας και παρακολούθησης των πηγών, καθώς και την επιβολή προληπτικών μέτρων ώστε να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος μόλυνσης του νερού, και να εξασφαλισθεί η υγιεινότητα του πόσιμου νερού με απώτερο σκοπό την προστασία και διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.
Γενικά, όμως, για την παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Υ2/2600/01 ΚΥΑ, Φ.Ε.Κ. 892/Β/01, όπως τροποποιήθηκε με την ΔΥΓ2/ΓΠ/οικ. 38295/2007 ΚΥΑ, Φ.Ε.Κ. 630/Β/07 και Φ.Ε.Κ. 986/Β/07, σε συμμόρφωση προς την οδηγία 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου της Ε.Ε., της 3ης/11/98), υπεύθυνοι για την ύδρευση των Δήμων είναι η Δημοτική Αρχή ή ο αντίστοιχος για την ύδρευση Τοπικός Οργανισμός ή Επιχείρηση ή Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων (α’ βαθμός ευθύνης), οι οποίοι φέρουν την ευθύνη της μελέτης, κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος ύδρευσης, της διενέργειας υγειονομικών αναγνωρίσεων, εργαστηριακών εξετάσεων – με τη συχνότητα που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, σε συνάρτηση με την παροχή του διανεμόμενου νερού – και γενικά της λήψης κάθε μέτρου, προκειμένου να παρέχεται πόσιμο νερό σε ποσότητα επαρκή για τις ανάγκες του υδρευόμενου πληθυσμού, χωρίς διακοπές και το σύστημα ύδρευσης να είναι απαλλαγμένο από κάθε υγειονομικό κίνδυνο. Οι Δ/νσεις Υγείας των Ν.Α. (δεύτερος βαθμός ευθύνης) είναι οι αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή και εκτέλεση των υγειονομικών διατάξεων, καθώς και για την τήρηση των όρων της νομοθεσίας, την οργάνωση και διενέργεια προγραμμάτων ολοκληρωμένων υγειονομικών αναγνωρίσεων των συστημάτων ύδρευσης. Ασκούν εποπτικό έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού.»
Σχετικά με την απάντηση του Υπουργού ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Η απάντηση που έλαβα από το ένα εκ των τριών Υπουργείων στα οποία έχω καταθέσει την ερώτηση, επιβεβαιώνει ότι το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει και αναγνωρίζει την απαράδεκτη κατάσταση στις πηγές της Δρίζας, όπως την κατέγραψαν οι έλεγχοι της Ν.Α. Κορινθίας. Η κατάσταση που επιβεβαιώνεται είναι ακριβώς αυτή που με ώθησε προ τριών μηνών να καταθέσω τη σχετική ερώτηση. Η δημοσιογραφική έρευνα, τα επίσημα έγγραφα και η ανάλυση του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, το οποίο επιβεβαίωνε σοβαρά προβλήματα στα νερά των πηγών, δημιούργησαν εύλογες ανησυχίες σε κάθε Κορίνθιο. Θεώρησα χρέος μου να μεταφέρω αυτές τις ανησυχίες στην κεντρική κυβέρνηση, πρωτοβουλία που και ο τελευταίος Κορίνθιος γνωρίζει ότι την πλήρωσα ακριβά με την πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκα από τον Δήμαρχο Κορινθίων.
Η ερώτηση που διατύπωσα ήταν ιδιαίτερα προσεκτική και χωρίς καμία προσωπική αιχμή, με μοναδικό στόχο να λάβω στοιχεία για την ποιότητα του νερού στο σύνολο του δικτύου. Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι το νερό της βρύσης είναι ακατάλληλο. Θεωρώ όμως αυτονόητο ότι η ποιότητα του νερού πρέπει να ελέγχεται και να διασφαλίζεται από τις πηγές μέχρι τη βρύση και να μην επαφίεται στο σύστημα καθαρισμού και επεξεργασίας. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και το Υπ.Υγείας, το οποίο αναφέρει ότι «το σύστημα ύδρευσης [πρέπει] να είναι απαλλαγμένο από κάθε υγειονομικό κίνδυνο». Απάντηση για την καταλληλότητα του νερού της βρύσης δεν έχουμε από το Υπουργείο, επιβεβαιώνεται ωστόσο ότι δεν τηρούνται οι κατά το νόμο προϋποθέσεις υγιεινής στο υπόλοιπο σύστημα ύδρευσης. Βεβαίως, αναμένω και τις απαντήσεις των δύο άλλων Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, ωστόσο κατανοώ το πρόβλημα που έχουν στα χέρια τους: όταν το Υπουργείο Υγείας ερωτώμενο απαντά παραπέμποντας στις ανησυχητικές διαπιστώσεις της Ν.Α. Κορινθίας, δεν βλέπω πώς η Υπουργός Περιβάλλοντος μπορεί να ισχυριστεί ότι η υδροδότηση της Κορίνθου είναι σύμφωνη με όσα προβλέπει ο νόμος και η περιβαλλοντική μελέτη.
Σε κάθε περίπτωση, η κεντρική εξουσία πρέπει να πάρει θέση και να δει με προσοχή το ζήτημα, γι’ αυτό άλλωστε και στην ερώτησή μου είχα ζητήσει τη συνδρομή της πολιτείας προς τις τοπικές υπηρεσίες, προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας, όπου και όπως χρειάζεται. Η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, προς τις οποίες κοινοποιώ την απάντηση του Υπουργείου, οφείλουν να διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία. Παρά την πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη επίθεση που δέχθηκα, δεσμεύομαι ότι τυχόν προσωπικό κόστος δεν πρόκειται να με εμποδίσει από το να αγωνιστώ μέχρι να ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την ασφαλή υδροδότηση της πόλης. Θα επανέλθω στο θέμα μόλις λάβω απάντηση από τα δύο άλλα Υπουργεία. Στο μεταξύ θα θέσω το θέμα στον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Δέδε και θα συνεργαστώ με κάθε αρμόδιο, μέχρι να αρθούν οι συνθήκες που σήμερα δημιουργούν έστω υποψία απειλής για τους Δημότες της Κορίνθου.»