Νέο κύκλο σκληρών διαπραγματεύσεων με το κορυφαίο κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα ξεκινά η κυβέρνηση, με τους αρμόδιους υπουργούς να έχουν ήδη έτοιμο «φάκελο»... για την τεκμηρίωση της πολιτικής που ασκούν στον τομέα ευθύνης τους.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, αποτελούν «πυξίδα» -τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου- για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας αλλά και για τη χάραξη και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου με τις προς ψήφιση νομοθετικές πρωτοβουλίες (π.χ. για τα κλειστά επαγγέλματα).
Είναι όμως σαφές ότι η «καταιγίδα» πιέσεων που αναμένεται από την τρόικα αφορά την άμεση κατάρτιση του μνημονίου «Νο 4», που είναι σχεδόν απόλυτα συνδεδεμένο με το πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας (2012-2014), το οποίο και θα υποβάλει στην ΕΕ μέχρι τα τέλη Μαρτίου ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Περαιτέρω περικοπές στα εισοδήματα (σε μισθούς και συντάξεις), ουσιαστικό «πάγωμα» προσλήψεων, «κούρεμα» στα περισσότερα επιδόματα και σύνταξη στα 67 για όλους, αλλά σταδιακά, αποτελούν τον πυρήνα των νέων «κανόνων» που φέρνει η τρόικα.
«Η μάχη τώρα αρχίζει. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει γίνει συζήτηση για νέες οριζόντιες περικοπές κι ότι η χώρα μας έχει κάνει ήδη τα περισσότερα από αυτά που ''συνδέθηκαν'' με το λεγόμενο... γερμανικό μοντέλο», τονίζει κυβερνητικός παράγοντας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν τίθεται επ' ουδενί ζήτημα κατάργησης των «δώρων», δηλαδή του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Ομως, η τρόικα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη με τις επιχειρησιακές συμβάσεις και, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ζητεί επιπλέον «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις και κινήσεις, υπέρ της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει διαβεβαιώσει ήδη η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού, του κ. Παπακωνσταντίνου, η τέταρτη δόση έχει διασφαλιστεί, αλλά ο στόχος για την τήρηση δημοσιονομικής πειθαρχίας και την εξεύρεση των 12 δισ. για την τριετία 2012-2014 παραμένει ισχυρός.
Μία από τις κινήσεις που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε δημόσιο διάλογο, καλώντας τα κόμματα να καταθέσουν τις απόψεις τους για τη διαχείριση των κρίσιμων «σταθμών» για τη χώρα: των δύο Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου, όπου θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. και όχι μόνο. Η επαναγορά μέρους του χρέους, όπως και σειρά κινήσεων που θα σηματοδοτήσει η συνολική λύση για την κρίση χρέους στην Ευρώπη, βρίσκονται «ψηλά» στην «ατζέντα» της κυβερνητικής πυραμίδας.
Οδηγίες
Ανάλυση και «οδηγίες» για το πώς η κυβέρνηση θα κινηθεί στο μεσοδιάστημα μέχρι τις 4 Μαρτίου θα δώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις συναντήσεις του με το οικονομικό επιτελείο αλλά και κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα μέτρα», είναι το κεντρικό μότο που επαναλαβάνει το Μέγαρο Μαξίμου, αν και οι γνωρίζοντες λένε ότι η επιχείρηση «δημοσιονομική προσαρμογή στην τριετία» παραπέμπει σε νέες «ανατροπές» για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και ότι «η ισορροπία μπορεί να έρθει με το ξεκλείδωμα των αναπτυξιακών δυνατοτήτων για νέες θέσεις εργασίας και με ουσιαστικά ''αναχώματα« στις αναμενόμενες κοινωνικές αντιδράσεις», λέει χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός, προβλέποντας ότι ο μεγάλος στόχος για τη λύση-πακέτο θα αποδειχθεί πάντως ομπρέλα σωτηρίας για την οριστική διάσωση και την επιστροφή από το 2012 σε ρυθμούς ανάπτυξης...
Το εθνος