Δάνειο και ομόλογα στο Ταμείο Πρόνοιας εγκρίνει η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το εφάπαξ, ενώ συγκεντρώνουν και τα κονδύλια για τα μικρά έργα, ώστε να γίνουν προσλήψεις ανέργων σε δημοτικές και δημόσιες επιχειρήσεις μέσω ΟΑΕΔ.Παρά τις δρακόντειες προβλέψεις του Μνημονίου ..
για τον περιορισμό των κρατικών εγγυήσεων και των δανείων, ώστε να περιοριστεί το χρέος, και τη δέσμευση για πρόσληψη 1 νέου υπαλλήλου στη θέση 5 που αποχωρούν, οι αδήριτες κοινωνικές ανάγκες (αύξηση της ανεργίας) και η διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια (περικοπές, «ουρές» και καθυστερήσεις) υποχρέωσαν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση.
Ετσι μέσα στην εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης στέλνει επιστολή στην ΑΔΕΔΥ, με την οποία περιγράφει τη λύση για το ξεμπλοκάρισμα του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.
Η πρόταση περιλαμβάνει δύο πηγές χρηματοδότησης για την άντληση 550 εκατ. ευρώ και τη χορήγηση έως και 14.000 εφάπαξ μέσα στο χρόνο. Και αυτά, πέραν των 8.000 που αντέχει το Ταμείο Πρόνοιας να δώσει με βάση τις εισφορές των εν ενεργεία υπαλλήλων που θα εισπράξει.
Η ανωτέρω εξέλιξη επιβάλλεται και για τον περιορισμό του ελλείμματος, καθώς έχουν εγγραφεί από την τρόικα στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και 500 εκατ. εκ των υποχρεώσεων του Ταμείου Πρόνοιας.
Τα 300 εκατ. θα προέλθουν από δάνειο που θα λάβει το Πρόνοιας από το Επικουρικό του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ), κυρίως από το ΤΑΔΚΥ των δημοτικών υπαλλήλων, που έχει αποθεματικά άνω των 500 εκατ. ευρώ, και τα υπόλοιπα 250 θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό με επιτόκιο γύρω στο 5% (ομόλογα).
Ετσι το Πρόνοιας αναμένεται φέτος να δώσει πάνω από 22.000 και να ξεμπλοκάρει κάπως η «ουρά» στο Ταμείο, η οποία έχει αυτή τη στιγμή 33.000 συνταξιούχους, οι οποίοι αναμένουν πάνω από 26 μήνες να λάβουν ένα εφάπαξ, το οποίο κινείται γύρω στο 46.000 ευρώ (μέσα επίπεδα).
Τα παίρνουν και από τους αορίστου χρόνου
Ομως, εκτός από τη διευκόλυνση με δάνεια προς το Πρόνοιας, υπάρχουν και βάρη στους ασφαλισμένους. Στο Πρόνοιας θα ενταχθούν και 60.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου του Δημοσίου. Εκτός από την εισφορά τού 4% για το εφάπαξ, θα πληρώσουν εισφορά και για Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων, προκειμένου να αυξηθούν οι μηνιαίες εισφορές (έσοδα) και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Να σημειωθεί ότι φέτος τα Χριστούγεννα το Μετοχικό δεν έδωσε 13ο μέρισμα (Δεκεμβρίου). Αυτό όμως συνεπάγεται μείωση των αποδοχών των αορίστου χρόνου κατά τουλάχιστον 7% στο βασικό μισθό (4% για εφάπαξ και 3% για το Μετοχικό).
Επικουρική και κάτω του 20% της κύριας
Πάντως, τα Ταμεία του εφάπαξ μπαίνουν στο μικροσκόπιο της τρόικας μαζί με τα επικουρικά, προκειμένου να ελεγχθούν για μελλοντικά κρυφά ελλείμματα (αναλογιστικές μελέτες) και αναλόγως θα περικοπούν οι παροχές. Αυτό σημαίνει ότι οι επικουρικές συντάξεις μπορεί να πέσουν και κάτω του 20% της κύριας, ενώ το εφάπαξ θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου και όχι με το μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας. *
300 εκατ. για απασχόληση μακροχρόνια ανέργων σε μικρά έργα
Εκτός από τα δάνεια ξεκινούν και οι προσλήψεις. Σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Μαξίμου, αποφασίστηκε η χρηματοδότηση μικρών και περιφερειακών έργων για τον έλεγχο των ρυθμών αύξησης της ανεργίας. Και αυτό, καθώς οι απολύσεις τείνουν να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Ουσιαστικά πρόκειται για την επαναφορά της κεϊνσιανής πολιτικής, αλλά αυτή τη φορά χωρίς να τυπωθεί χρήμα και να αναζωπυρωθεί έτσι η οικονομία μέσω της ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η παρέμβαση θα γίνει με τη συγκέντρωση κεφαλαίων από διάφορα υπουργεία (Εργασίας, Περιβάλλοντος, Προγράμματα ΟΑΕΔ κ.ά.) και μόνο για τον έλεγχο των... εκρηκτικών διαστάσεων της ανεργίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συγκεντρωθούν πάνω από 300 εκατ. ευρώ, ικανά να απορροφήσουν έως και 25.000 ηλικιωμένους ή μακροχρόνια ανέργους για λίγους μήνες δουλειάς. Ετσι, παράλληλα με τις μειώσεις στα ασφάλιστρα (-10% από 1/7/2011 για τις επιχειρήσεις που θα τοποθετήσουν ηλεκτρονική κάρτα) θα ακολουθήσουν και οι προσλήψεις σε δημοτικές επιχειρήσεις και συνεργαζόμενες με τον ιδιωτικό τομέα δημόσιες επιχειρήσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) για την εκτέλεση μικρών έργων ανάπλασης και καλλωπισμού.
Δηλαδή προσλήψεις για την απορρόφηση των ανέργων και την κατασκευή μικρών αναγκαίων έργων στην πρωτεύουσα και την Περιφέρεια, όπως πλατείες, ανακατασκευή σχολείων, βάψιμο και συντήρηση δημόσιων κτηρίων, στρώσιμο πεζοδρομίων, προστασία του περιβάλλοντος, καθαρισμός δασών, πυροπροστασία.
ελευθεροτυπια