7 Φεβ 2011

Αγρότες φώναξαν συνθήματα στον υπουργό


Ενταση επικράτησε στην Τρίπολη σήμερα  από αγρότες νομών της Πελοπονήσσου που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με θέμα την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής... και με τη συμμετοχή του υπουργού Κώστα Σκανδαλίδη.
Λίγο πριν από τη συνεδρίαση, οι αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο του πνευματικού κέντρου Τρίπολης, όπου διεξαγόταν  η συνεδρίαση και διαδήλωναν, έχυσαν γάλα και λάδι φωνάζοντας συνθήματα. Η συνεδρίαση ξεκίνησε, λίγο αργότετρα, με την ανάγνωση ψηφίσματος που έκανε εκπρόσωπος των αγροτών.
Στην ομιλία του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί το καλάθι προϊόντων της Ελληνικής Γης, το οποίο θα βασίζεται στο τρίπτυχο ''ταυτότητα, ποιότητα, αειφορία''.

Ο υπουργός τόνισε ότι αυτό το καλάθι πρέπει να είναι ενταγμένο σε ένα περιφερειακό σχέδιο, με ορίζοντα δεκαετίας. Στόχος αυτή της πρωτοβουλίας -σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη- είναι η βελτίωση του εισοδήματος του παραγωγού, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η βελτίωση ποιότητας των προϊόντων.

Ειδικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι αυτό το καλάθι θα μπορούσε να περιλαμβάνει το λάδι, τα εσπεριδοειδή προϊόντα, το κρασί, τη σταφίδα, τα σύκα, τα γαλακτοκομικά, το μέλι και πολλά άλλα παραδοσιακά προϊόντα.


Για τη χρηματοδότηση αυτής της πρωτοβουλίας τόνισε ότι διαθέσιμοι πόροι υπάρχουν κυρίως από το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" και από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, το νέο Αναπτυξιακό Νόμο και το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, που από τον προσεχή Μάρτιο θα χορηγούν χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες.


Ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε ακόμα για τις Διατροφικές Συμπράξεις που θα δημιουργηθούν ανά Περιφέρεια και στις οποίες θα συμμετέχουν η διοίκηση κάθε Περιφέρειας, οι Δήμοι, οι παραγωγοί, οι συσκευαστές, οι ξενοδόχοι και οι έμποροι αγροτικών προϊόντων και εφοδίων. Στόχος αυτών των συμπράξεων θα είναι να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση του αγρότη και να προωθήσουν τα προϊόντα στην εσωτερική και διεθνή αγορά.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα δημιουργηθεί δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων σε όλες τις περιφέρειες.

Π.Τατούλης: Ευκαιρία ο Καλλικράτης

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο νέο θεσμό του Καλλικράτη που δίνει, όπως είπε, ''νέες δυνατότητες ανάπτυξης κι αποτελεί σημαντικό βήμα και ίσως την τελευταία δυνατότητα που δίνεται στον τόπο για να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα''.

Ο κ. Τατούλης υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά το κράτος και η διοίκηση δίνουν ουσιαστικές αρμοδιότητες με τον Καλλικράτη, ''δεν είναι νέος αυτοδιοικητικός θεσμός, είναι νέα πρόταση για τη νέα διοίκηση του κράτους για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν''.

''Το βασικό στοιχείο είναι να ενισχυθεί ο αγροτικός πρωτογενής τομέας με δημιουργία σταθερών πολιτικών. Εκεί στηρίζουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο και χαίρομαι γιατί συμμερίζεστε την άποψη ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα σ' αυτόν τον τομέα και η αντίληψη ότι πρέπει να πάψει το κρατικό μονοπώλιο. Ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός τομέας και πρέπει να τον σχεδιάσουμε στη νέα πραγματικότητα''.

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι ''η εικόνα της χώρας μας είναι απαξιωμένη διεθνώς και οι περιφέρειες με τις νέες δυνατότητες που έχουν αν μπορέσουν να ανταποκριθούν με τις δυνατότητες που τους δίνει το νομοθετικό πλαίσιο θα μπορέσουν να ανατρέψουν αυτό το τοπίο''.

Η αγροτική οικονομία είπε πως έχει πολυσύνθετα προβλήματα κι έχουν να κάνουν με όλους τους τομείς της διαδικασίας παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων σε νέες αγορές.

''Δεν μπορούμε -ανέφερε- να κάνουμε έργα αν δεν έχουμε προσδιορίσει το μέγεθος κόστους οφέλους'' και τόνισε πως είναι ανεπίτρεπτο να γίνεται προσπάθεια εκτέλεσης έργων με τεράστιο κόστος και τα έργα αυτά να μην τελειώνουν ποτέ και να μην αποτελούν σταθερό παράγοντα για να στηθεί η οικονομία της χώρας και της περιφέρειας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τη λίμνη της Τάκας στην Αρκαδία όπου έχουν δαπανηθεί 40 εκατ. ευρώ χωρίς το έργο να μπορεί να αποδοθεί ή το έλος της Κανδήλας όπου έχουν δαπανηθεί πάνω από 60 εκατ. ευρώ και δεν λειτουργεί και θέλει κι άλλα χρήματα, αλλά και το Φιλιατρινό φράγμα, που η μελέτη μιλά για ταμιευτήρα χωρίς να έχουμε πάει στο θέμα των δικτύων για να μπορέσει να αποδοθεί''.

Ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι η αιρετή Περιφέρεια πρέπει να δημιουργήσει σταθερή τοπική οικονομία και συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι ''βλέπουμε θετικά τα όσα ο υπουργός εξήγγειλε για την εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος και χρειάζεται να είμαστε πιο τολμηροί με συγκριμένο χρονοδιάγραμμα. Χρειάζεται να γίνει εκκαθάριση στο μητρώο ενώσεων και συνεταιρισμών και να μπει τέλος στο μονοπώλιο της κεντρικής αγοράς Αθηνών να διαχειρίζεται τις τιμές και τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων''.

Τέλος, ο περιφερειάρχης είπε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου τύπου δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων και τόνισε ότι χρειαζόμαστε ειδικό αναπτυξιακό νόμο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου τώρα.