27 Φεβ 2011

Οι νέες παγίδες της αυτοπεραίωσης


Ξανά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να αποφύγουν την απειλή του... φορολογικού ελέγχου.

Μετά την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων η οποία αφορούσε την περίοδο 2000-2009, έρχεται ο νέου τύπου «αυτοέλεγχος» για τη χρήση του 2010.
Η διαδικασία έχει αλλάξει ριζικά ενώ όσοι αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε αυτή, θα πληρώσουν πολλά. Αυτό γιατί:

* Η νέα διαδικασία υποχρεώνει τον φορολογούμενο να δηλώσει έναν θεωρητικό τζίρο, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον πραγματικό, δηλαδή αυτόν που έχει αποτυπωθεί στα βιβλία της επιχείρησης ή του επαγγελματία. Είναι αυτονόητο ότι με το «φούσκωμα» των εσόδων, διογκώνονται και τα κέρδη βάσει των οποίων φορολογείται.

* Εκτός από τον υψηλότερο φόρο εισοδήματος, ο επαγγελματίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει διαφορές που έχουν να κάνουν με τον ΦΠΑ. Ουσιαστικά, για τον πρόσθετο τζίρο που προκύπτει κατά τη διαδικασία του αυτοελέγχου, ο επαγγελματίας πρέπει να καταβάλει και τη διαφορά του ΦΠΑ.

Οσοι, ύστερα από τους κατάλληλους υπολογισμούς, αποφασίσουν να μπουν στη διαδικασία του αυτοελέγχου, θα αντιμετωπίσουν:

* Εναν νέο πίνακα στο έντυπο Ε3, ο οποίος αποτυπώνει όλες τις αλλαγές που έγιναν στη διαδικασία της «αυτοπεραίωσης» με τον περσινό φορολογικό νόμο. Ο πίνακας αυτός αλλά και οι βασικές οδηγίες συμπλήρωσής του αποτυπώνονται στο σχετικό διάγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο Ε3 δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα.

* Ενα νέο έντυπο στο οποίο θα καταγράφεται η διαφορά που (ενδεχομένως) θα προκύπτει από τον ΦΠΑ. Το νέο αυτό έντυπο επίσης δεν είχε παρουσιαστεί μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα. Θα λέγεται «ειδικό σημείωμα αυτοελέγχου ΦΠΑ» και σε αυτό θα δηλώνονται οι τυχόν διαφορές που θα προκύπτουν. Οι τελευταίες θα κατανέμονται ανάλογα με τον συντελεστή, γεγονός που δημιουργεί ακόμη περισσότερες δυσκολίες κατά τη συμπλήρωση. Ο λόγος είναι ότι το 2010 εφαρμόστηκαν τρεις βασικοί συντελεστές ΦΠΑ (19%, 21% και 23%) και αντίστοιχοι μειωμένοι (9%, 10% και 11%).

Οι καθυστερήσεις στην έκδοση των εντύπων και των οδηγιών αναμένεται ότι θα οδηγήσουν τελικά στην παράταση στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Θεωρητικά, οι προθεσμίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους θα εξέπνεαν από μεθαύριο Τρίτη.

Η νέα διαδικασία αυτοελέγχου έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

* Για να συμμετάσχει κάποιος, πρέπει να συμπληρώσει τα νέα έντυπα μέσα στις προθεσμίες της φορολογικής δήλωσης. Ενταξη στη διαδικασία με συμπληρωματική ή τροποποιητική δήλωση δεν αναγνωρίζεται.

* Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι ελεύθεροι ε παγγελματίες και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών με έσοδα έως 150.000 ευρώ, αλλά και οι εταιρείες εμπορίας με τζίρο έως 300.000 ευρώ. Η νομική μορφή δεν παίζει ρόλο.

* Ο επαγγελματίας που θα θελήσει να υπαχθεί στη ρύθμιση, πρέπει να κάνει μια σειρά από πράξεις για να καταλήξει στον υπολογισμό των φορολογητέων κερδών. Αναλυτικά:

1. Οι δαπάνες και οι αποσβέσεις του επαγγελματία πολλαπλασιάζονται με τον λεγόμενο «συντελεστή αναγωγής». Για τον υπολογισμό του συντελεστή αναγωγής γίνεται η εξής διαίρεση: αριθμητής είναι το 100 και παρονομαστής η διαφορά του Μοναδικού Συντελεστή Καθαρού Κέρδους από το 100. Για όσα επαγγέλματα δεν προβλέπεται συγκεκριμένος συντελεστής καθαρού κέρδους, χρησιμοποιείται ο μέσος όρος που είναι 47,75%.

2. Από τον πολλαπλασιασμό των δαπανών και των αποσβέσεων με τον συντελεστή αναγωγής προκύπτει ο τζίρος του αυτοελέγχου.
Αν αυτός ο τζίρος είναι μεγαλύτερος από τα πραγματικά έσοδα του επαγγελματία, τότε ο τελευταίος «μπλέκει» με πρόσθετους φόρους. Αν είναι μικρότερος, τότε για τη φορολόγησή του χρησιμοποιείται ο πραγματικός τζίρος.

3. Ο θεωρητικός τζίρος πολλαπλασιάζεται με τον μοναδικό συντελεστή κέρδους του επαγγελματία προκειμένου να προκύψουν τα φορολογητέα κέρδη. Επ' αυτών θα φορολογηθεί.

ΠΗΓΗ: enet.gr