Του δρος Κωστα Mητροπουλου*
Οι ουρανοί άνοιξαν μετά τη συνέντευξη της τρόικας για τα 50 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεις την περασμένη εβδομάδα. Αρχισε μια ατέρμονη και άνευ λογικής ουσίας συζήτηση για το αν ξεπουλάμε την ελληνική γη και... την περιουσία του Δημοσίου ή την αξιοποιούμε.
Είναι βέβαιο ότι το χρέος, που φθάνει τα 330 δισ. ευρώ, πρέπει να μειωθεί δραματικά και με ταχύ ρυθμό. Αν εξαιρέσει κανείς τη μονομερή μείωσή του, το χρέος μπορεί να αποπληρωθεί με χρήματα που συγκεντρώνει το Δημόσιο από αποκρατικοποιήσεις ή σε βάθος χρόνου με χρήματα που προέρχονται από αυξημένη φορολόγηση, καλύτερη συλλογή φόρων ή αύξηση της φορολογικής βάσης λόγω γρήγορης ανάπτυξης.
Για να υπάρχει (ένα μέτρο σύγκρισης) μια βάση συζήτησης στηριγμένη σε στοιχεία, αν το Ελληνικό Δημόσιο πωλούσε σήμερα όλες ανεξαιρέτως τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο συμμετοχές του σε τιμές αγοράς θα αποκόμιζε περί τα 6,5 δισ. ευρώ. Αν πωλούσε τις συμμετοχές του μετά από σημαντικές αλλαγές και αναδιαρθρώσεις, για να τις εμπλουτίσει και να τις κάνει ελκυστικότερες, εκτιμάται ότι θα εισέπραττε περί τα 12-14 δισ. ευρώ μετά από 2 έως 5 χρόνια. Τα υπόλοιπα λεφτά για την αποπληρωμή του χρέους κατά 50 δισ. ευρώ πρέπει να προέλθουν από την πώληση ακίνητης περιουσίας και πρόσθετων ειδικών δικαιωμάτων.
Η αξία της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου είναι αβέβαιη. Το βέβαιο είναι ότι μόνον ένα ελάχιστο υποσύνολο είναι νομικά και τεχνικά ώριμο για να μεταβιβασθεί άμεσα σε τρίτο έναντι αντιτίμου. Η προετοιμασία της ακίνητης περιουσίας για αξιοποίηση ή μεταβίβαση έχει ιστορικά αποδειχθεί εξαιρετικά αργή και τις περισσότερες φορές ατελέσφορη. Κατά συνέπεια, στη διάρκεια μιας πενταετίας δεν θα μπορούσε να περιμένει από την ακίνητη περιουσία προσόδους μεγαλύτερες της τάξης των 5 δισ. ευρώ. Η δε αξία ειδικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να είναι σημαντική σ’ αυτήν την τάξη μεγεθών.
Η ταχύτερη αποπληρωμή του χρέους, και η ταχύτερη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ μπορεί να προέλθει μόνο μέσω της ταχύτερης οικονομικής ανάπτυξης. Η γρήγορη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου που συνοδεύεται από επενδύσεις, μπορεί ταυτόχρονα να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης και να διευρύνει τη φορολογητέα ύλη.
Ο συνδυασμός επιλεγμένης πώλησης μετοχών μετά από αναδιαρθρώσεις (περίπου 7 δισ. ευρώ) από το Ελληνικό Δημόσιο και η υλοποίηση νέων επενδύσεων της τάξης των 65 δισ. ευρώ σε μία πενταετία θα έφερνε πρόσθετα έσοδα για το Δημόσιο στην περίοδο αυτή της τάξης των 35 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για απομείωση του χρέους. Την ίδια περίοδο, θα υπάρξει παραπέρα θετική επίπτωση στην ανάπτυξη, καθώς παραγωγικές δραστηριότητες θα περάσουν από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα και πρόσθετες επενδύσεις με μεγάλο πολλαπλασιαστή ΑΕΠ θα υλοποιηθούν με ταχύ ρυθμό.
Η συζήτηση περί ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας είναι απολύτως λάθος. Η δημόσια περιουσία, όποια μορφή κι αν έχει (μετοχές, ακίνητα, δικαιώματα) είναι το μεγάλο υπομόχλιο που πάνω του θα στηριχθεί η προσπάθειά μας για το μέλλον.
Με έξυπνη αξιοποίηση, ταυτόχρονη κινητοποίηση πόρων για παράπλευρες επενδύσεις, με κατάλληλες αποεπενδύσεις και τροφοδοτώντας την ανάπτυξη, αποτελεί το μόνο όπλο για το πνίξιμο του τέρατος που λέγεται Δημόσιο Χρέος.
* Πρόεδρος Δ.Σ., Eurobank EFG Equties, αντιπρόεδρος Λέσχης Επιχειρηματικότητας.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr