27 Φεβ 2011

Και το προηγούμενο ρεπορτάζ ήλθε ...ως ανέκδοτο απο το "Πρώτο Θέμα"


Το ρεπορτάζ αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», με τίτλο «Παραλίγο και διδάκτορας στην Τρίπολη (Αρκαδίας)!» και αναφέρει: "Θα μπορούσε να ήταν ανέκδοτο, αλλά.. τον περασμένο Ιούνιο τα Επιμελητήρια Μεσσηνίας και Αρκαδίας ζήτησαν από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να ανακηρύξει τον Μουαμάρ Καντάφι επίτιμο διδάκτορα στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών της Καλαμάτας.
Η ιδέα ανήκει στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γιώργο Καραμπάτο, την οποία συνυπέγραψε στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Μπουντρούκας.
«Η πρόταση εντασσόταν στη γενικότερη προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για μετατροπή της Μεσσηνίας σε νότια πύλη της Ελλάδας στη Μεσόγειο, μέσω της θαλάσσιας σύνδεσης της Καλαμάτας με την Κρήτη και τον λιμένα Darnah της Λιβύης, στην επιτυχία της οποίας ο Καντάφι θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας της Λιβύης με τον Ελληνα πρωθυπουργό, οπότε και καταθέσαμε το αίτημα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου», δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Καραμπάτος. Τόνισε, δε, πως από το 2001 το υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει το πράσινο φως για μία τέτοια κίνηση και πως τη συγκεκριμένη θέση την είχαν υποδείξει… αξιωματούχοι της πρεσβείας της Λιβύης στην Αθήνα.
«Αρχικά ήρθαμε σε επαφή με την πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα και μας υπέδειξαν πως καλύτερος τρόπος για να “καλοπιάσουμε” τον Καντάφι ώστε να δει με ενδιαφέρον την πρότασή μας για σύνδεση της Καλαμάτας με τη χώρα του θα ήταν να του προταθεί κάποιος τιμητικός τίτλος σε ελληνικό πανεπιστήμιο, όπως συνηθίζεται με πολλούς ηγέτες. Στις συζητήσεις που είχαμε καταλήξαμε στην πρόταση να ζητήσουμε να ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Καλαμάτα. Αφού πήραμε το πράσινο φως από την πρεσβεία, προχωρήσαμε στην κατάθεση του αιτήματος προς το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου», αποκάλυψε στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Καραμπάτος.
«Μας ζητήθηκε από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας να συνυπογράψουμε το σχετικό αίτημα προς το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Τρίπολη, όπως και το πράξαμε, αφού πιστεύαμε πως ήταν ένας καλός τρόπος να αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις της περιοχής μας με τη Λιβύη», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Μπουντρούκας, που είχε θέσει το θέμα στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου όταν επισκέφτηκε την Τρίπολη τον περασμένο Ιούνιο, επικεφαλής υπουργικού κλιμακίου.
«Ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στην Τρίπολη την επομένη της επίσκεψής του στη Λιβύη, όπου υπέγραψε διάφορες συμφωνίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης. Ηταν η καλύτερη ευκαιρία να του θέσουμε το θέμα, όπως και τελικά έγινε, χωρίς όμως να πάρουμε κάποια απάντηση», κατέληξε ο κ. Μπουντρούκας.
Το αίτημα των δύο προέδρων πήρε στα χέρια του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, που αφού διάβασε το έγγραφο το έβαλε στο αρχείο του.
«Πήρα το αίτημα στα χέρια μου, αλλά δεν το έφερα προς συζήτηση στο Πρυτανικό Συμβούλιο. Είναι στην ευχέρεια του πρύτανη κάθε ιδρύματος να προτείνει προσωπικότητες που θα μπορούσε ο
κ. Καντάφι να ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας, και μάλιστα στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του πανεπιστημίου μας».

Καλημερα Αρκαδία