Για τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με την ALPHA BANK
"Πιστεύω ότι ο τραπεζικός τομέας έχει να παίξει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ως ο μοχλός.. και το εργαλείο διοχέτευσης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Είναι επίσης γεγονός ότι, παρά τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια -με τελευταία την χορήγηση πάνω από 30 δισεκατομμύρια εγγυήσεων από την Κυβέρνησή μας- ο τραπεζικός τομέας δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
Θέλουμε έναν τραπεζικό τομέα ισχυρό, ανταγωνιστικό, εξωστρεφή που θα αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες. Γι’ αυτό υποστηρίξαμε από την αρχή, ως εξαιρετικά θετική, την πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρήσει σε πρόταση συγχώνευσης με την ALPHA BANK. Δυστυχώς δεν ευοδώθηκε αυτή η πρόταση. Δεν είναι μια θετική εξέλιξη από την πλευρά της ALPHA BANK. Χρειαζόμαστε ευρύτερες τραπεζικές συνέργειες, με τη μορφή των συγχωνεύσεων.
Η ALPHA BANK έπρεπε να ανταποκριθεί θετικά, να δημιουργήσουμε ισχυρότερους τραπεζικούς πόλους για το καλό της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα του τραπεζικού ελληνικού συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που γνωρίζουμε όλοι. Από την πλευρά μας, έχουμε το δικαίωμα και όλες τις θεσμικές και πολιτικές δυνατότητες, να συμβάλουμε σε συγχωνεύσεις μεγάλων Τραπεζών. Το ότι η ALPHA BANK πήρε μια απόφαση, δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε την προσπάθεια στην κατεύθυνση των συγχωνεύσεων.
Πιστεύω, κ. Σταϊκούρα, ότι σωστά δώσατε κι εσείς τις εγγυήσεις στον τραπεζικό τομέα και σωστά συνεχίζουμε να τις δίνουμε και εμείς. Δεν είναι ένα θέμα αντιπολίτευσης αυτό. Έχουμε κάθε συμφέρον να στηρίξουμε έναν υγιή τραπεζικό τομέα προς όφελος της πραγματικής οικονομίας. Απλώς πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι τραπεζίτες και στην προκειμένη περίπτωση, η ALPHA BΑNK δεν το έκανε, με την αρνητική της απάντηση.
Αυτό που θέλω να πω και τοποθετούμαι προσωπικά, είναι ότι δεν μπορούμε να στηρίξουμε το μέλλον του τραπεζικού τομέα σε προσωπικά πείσματα. Πρέπει να βγούμε έξω από τις περιχαρακώσεις και τις αντιλήψεις του παρελθόντος και να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός τραπεζικός βραχίονας, ακόμα και δημόσιου χαρακτήρα. Θέλω να τονίσω, ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε ακόμα και μετά την άρνηση της ALPHA BANK. Το δημόσιο έχει ισχυρό λόγο στην ALPHA BANK, όπως και σε όλες τις τράπεζες, με τις εγγυήσεις που χορηγεί.
Πραγματικά προκαλεί εντύπωση, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, η Νέα Δημοκρατία να μην ξέρει τι ακριβώς θέλει στη σχέση του κράτους με τον τραπεζικό τομέα. Θα ήθελα να θυμίσω δύο πρόσφατα ιστορικά προηγούμενα. Ένα της Κυβέρνησης Μπράουν στη Μεγάλη Βρετανία, που όταν το εθνικό συμφέρον το επέβαλε, έφτασε ακόμα και σε εθνικοποίηση μέρους του τραπεζικού συστήματος. Και ένα πολύ πιο πρόσφατο με την Κυβέρνηση Ομπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που κι αυτή οδηγήθηκε σε εθνικοποιήσεις τραπεζών, για να υπερασπιστεί την πραγματική οικονομία και τα συμφέροντα των πολιτών. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, ποια ακριβώς είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας σε έναν κρίσιμο τομέα. Το δημόσιο, έχει συμφέροντα στην ALPHA BANK και έχουμε το δικαίωμα και ως Κυβέρνηση και ως κράτος να τοποθετηθούμε και να αξιολογήσουμε τη στάση της ALPHA BANK. Δεν είναι στο απυρόβλητο ο τραπεζικός τομέας.
Το δημόσιο, όπως έχει λόγο στην Εθνική Τράπεζα, έχει λόγο και στην ALPHA BANK και μάλιστα ισχυρό. Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί, όταν οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον και τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας. "
(απόσπασμα απο την εκπομπή της ΕΡΤ 3"Λαβύρινθος"