16 Φεβ 2011

Σύνταξη με εξαγορά 4 ετών σπουδών


Τη δυνατότητα να εξαγοράσουν τα χρόνια των σπουδών και να βγουν γρηγορότερα στη σύνταξη έχουν οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Φέτος μπορούν να εξαγοράσουν τέσσερα χρόνια σπουδών, με το κόστος να διαμορφώνεται στα 165 ευρώ τον μήνα.Οι προϋποθέσεις για την εξαγορά του χρόνου..
των σπουδών αλλά και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθορίζονται σε εγκύκλιο του ΙΚΑ. Σημειώνεται πως ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και στον δημόσιο τομέα.
Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αναγνώριση των πλασματικών ετών ασφάλισης εφαρμόζονται μόνο σε όσους ασφαλισμένους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010

Την εξαγορά μπορούν να ζητήσουν ασφαλισμένοι που φοίτησαν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό, καθώς και όσοι σπούδασαν σε επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές, που έχουν αναγνωριστεί από το κράτος. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας ο κατάλογος για τις μέσες επαγγελματικές σχολές.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόκτηση πτυχίου ή διπλώματος, καθώς στην αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να αναγνωριστεί ο χρόνος σπουδών.
Η σχετική αίτηση υποβάλλεται από τους ασφαλισμένους στο υποκατάστημα του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους. Η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή εισφορών, οι οποίες υπολογίζονται για κάθε μήνα με βάση το 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη επί του ποσοστού 20% για τον φορέα κύριας ασφάλισης.

Σημειώνεται πως ο υπολογισμός γίνεται με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Μάλιστα οι ασφαλισμένοι μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη και στα επικουρικά ταμεία. Στην περίπτωση αυτή το ποσοστό των εισφορών είναι 6%.

Σημειώνεται πως με την αναγνώριση των πλασματικών ετών ασφάλισης οι ασφαλισμένοι μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να «κλειδώσουν» το όριο ηλικίας.


Πέντε «βήματα» για γρηγορότερη «έξοδο»


Πέντε «βήματα» πρέπει να κάνει ο ασφαλισμένος για να εξαγοράσει τον χρόνο σπουδών στο ΙΚΑ. Με βάση την εγκύκλιο τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:

1 Αίτηση, όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΜΚΑ κ.ά.).

2 Ασφαλιστικά βιβλιάρια του ΙΚΑ ή και άλλων φορέων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν, απαιτείται απόφαση ή βεβαίωση των φορέων για το αν υπήρξε ασφάλιση σε αυτούς κατά τον χρόνο σπουδών.

Απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/86 στην οποία θα δηλώνεται ότι: Για τον ζητούμενο προς αναγνώριση χρόνο δεν έχει λάβει χώρα ασφάλιση σε άλλο Ταμείο ή το Δημόσιο, ο αιτούμενος αριθμός ημερών αναγνώρισης, τα χρονικά διαστήματα στα οποία εμπίπτει ο ζητούμενος προς αναγνώριση χρόνος, ο ζητούμενος προς αναγνώριση χρόνος δεν έχει αναγνωριστεί σε άλλο φορέα και ο τρόπος εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς (δόσεις, εφάπαξ ή με παρακράτηση από τη σύνταξη).

3 Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου ή διπλώματος της σχολής φοίτησης. Αν η φοίτηση πραγματοποιήθηκε σε ανώτατη ή ανώτερη σχολή της αλλοδαπής, θα πρέπει το πτυχίο να έχει αναγνωριστεί ως ισότιμο.

4 Βεβαίωση της σχολής για τον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης, καθώς και τη συνολική χρονική περίοδο φοίτησης. Σε περίπτωση που ο προβλεπόμενος χρόνος φοίτησης αναφέρεται στο πτυχίο ή στο δίπλωμα δεν απαιτείται η βεβαίωση.

Βεβαίωση επίσης δεν απαιτείται και για τις περιπτώσεις όπου η σχολή έχει ενταχθεί σε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή έχει διακόψει τη λειτουργία της. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να προσκομίζεται σχετικό έγγραφο του εποπτεύοντος φορέα (υπουργείο Παιδείας κ.ά.).

5 Φωτοτυπία του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας για τα πρόσωπα που ζητούν την αναγνώριση του χρόνου στις μέσες επαγγελματικές σχολές.

το έθνος