15 Ιαν 2011

«Τα μέλη της οικολογικής οργάνωσης «Earth First!» γνώριζαν τον Μαρκ Κένεντι ως Μαρκ Στόουν.


Ο μυστικός αστυνομικός, εθελοντής ενός ειδικού σώματος της Σκότλαντ Γιαρντ, είχε εισχωρήσει στις τάξεις της οργάνωσης από το 2003. Για να πείσει τους συντρόφους του για τις αγωνιστικές του προθέσεις, είχε υιοθετήσει όλα τα στερεότυπα: έκανε διάφορα τατουάζ στο σώμα του, άφησε... μακριά μαλλιά τα οποία έπιανε σε κότσο, φόρεσε σκουλαρίκια. Εδειχνε επίσης πολύ πρόθυμος.

Ο Μαρκ Στόουν ήθελε τόσο πολύ να ζήσει "σε έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός", ώστε ήταν πρώτος στις διαδηλώσεις, πρώτος στα πανό, πρώτος στον ακτιβισμό
. Με το ψεύτικο διαβατήριό του ταξίδεψε σε περισσότερες από 22 χώρες για να διαδηλώσει την αντίθεσή του στην καταστροφή του περιβάλλοντος, τον καπιταλισμό και την παγκοσμιοποίηση.

Ο υπερβάλλων ζήλος του προκάλεσε και τις πρώτες υποψίες. Την άνοιξη του 2009, ο Μαρκ έδειξε υπερβολικό ενθουσιασμό στην ιδέα της κατάληψης του πιο μεγάλου θερμοηλεκτρικού σταθμού της Βρετανίας. Η επιχείρηση εκείνη έληξε άδοξα για τους ακτιβιστές, με την αστυνομία να καταφέρνει ένα συντριπτικό χτύπημα εις βάρος τους, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον εκατό άτομα.

Πριν αρχίσουν οι ακτιβιστές να αναζητούν τον πληροφοριοδότη, έπεσε στα χέρια τους το πραγματικό διαβατήριο του Μαρκ Στόουν.

Ο μυστικός αστυνομικός δηλώνει μετανοημένος και υποστηρίζει ότι έπειτα από επτά χρόνια στο κίνημα έχει ασπαστεί τις ιδέες των συντρόφων του. "Μισώ τον εαυτό μου, πρόδωσα τόσο πολλούς ανθρώπους. Θα ήθελα να κάνω κάτι για να τους βοηθήσω», δήλωσε στο BBC.

Ο Κένεντι, για τον οποίο κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται ακριβώς, δηλώνει έτοιμος να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης σε δίκη όπου θα δικαστούν οι παλιοί του σύντροφοι για φθορά δημόσιας περιουσίας. Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων έκαναν γνωστό, ότι έχει δώσει ήδη σημαντικές πληροφορίες, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αθώωση των πελατών τους.

Ο βρετανικός Τύπος, ωστόσο, θέτει επίμονα ορισμένα ερωτήματα:

Πόσους μυστικούς αστυνομικούς έχουν "φυτέψει" η Σκότλαντ Γιαρντ ή και άλλες αστυνομίες της Ευρώπης στα οικολογικά και αντικαπιταλιστικά κινήματα;
Οι μυστικοί συγκεντρώνουν μόνο πληροφορίες ή ωθούν τους κινηματίες σε παραβατικές πράξεις, ώστε να συλλαμβάνονται; (...)
Η Σκότλαντ Γιαρντ διέψευσε επισήμως ότι προτρέπει τα μέλη της να καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους απόσπασης πληροφοριών. Η σκιά, ωστόσο, έχει αρχίσει να πέφτει βαριά στη βρετανική αστυνομία»...

ΠΗΓΗ: τα νεα