15 Ιαν 2011

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι φαρμακοποιοί


Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι φαρμακοποιοί μετά τη διαφωνία τους με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο για τις προωθούμενες ρυθμίσεις σχετικά με το άνοιγμα του επαγγέλματος.
Από τη Δευτέρα, οι περισσότεροι Σύλλογοι της χώρας θα...

πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να καθορίσουν την μορφή των κινητοποιήσεών τους.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές, ο Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε τις τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη. Πρόκειται για τις εξής:

 * - Απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού.
   
* - Εξαίρεση μόνο για τις πληθυσμιακές ανάγκες με σκοπό την διασπορά των φαρμακείων και την εξυπηρέτηση του πολίτη (η Ελλάδα ως νησιωτική χώρα γεμάτη από ορεινό όγκο). Το κριτήριο από 1:1500, γίνεται 1:1000
  
* - Πλήρης απελευθέρωση ωραρίου για Σάββατο - Δευτέρα - Τετάρτη.
  
* - Η έκπτωση μεσοσταθμικά ανέρχεται στο 4,5%. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο στα ακριβά φάρμακα το κέρδος των φαρμακοποιών έπεσε ευθέως στο 14,3% (από 35%), ενώ τα ακριβά φάρμακα αποτελούν το 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων.
   
* - Επιτρέπονται οι συμπράξεις/ συνεταιρισμοί / εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών.

Μετά τη συνάντηση της Παρασκευής, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών διατύπωσαν την πλήρη αντίθεσή τους, καθώς η κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα δύο σημεία που αποτελούσαν την "κόκκινη" γραμμή τους, τη μείωση του πληθυσμιακού κριτηρίου και το ελεύθερο ωράριο.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θόδωρος Αμπατζόγλου
ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για παράβαση της οδηγίας που εξαιρεί τα φαρμακεία από την απελευθέρωση επαγγελμάτων.