7 Ιαν 2011

Σε κέντρα κράτησης μεταναστών μετατρέπονται στρατόπεδα


Σε κέντρα κράτησης μεταναστών μετατρέπονται στρατόπεδα, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τις στρατιωτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής στο σχέδιο νόμου για το άσυλο...



Η τροπολογία ορίζει ότι τα στρατόπεδα αυτά θα χρησιμοποιούνται ως χώροι εγκατάστασης Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) και κράτησης υπηκόων τρίτων χωρών - που συλλαμβάνονται να εισέρχονται στη χώρα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις και υπόκεινται σε διαδικασίες επιστροφής.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων πολεοδομικών διατάξεων για επισκευές, βελτιώσεις και αναγκαίες πρόσθετες εγκαταστάσεις σε αυτά, ώστε να καθίστανται κατάλληλα για τη φιλοξενία των υπηκόων τρίτων χωρών που υπόκεινται στη διαδικασία επιστροφής.

Την τροπολογία συνυπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής δήλωσε στο Al Jazeera ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί λύση, για όσους έχουν προβλήματα στις χώρες τους, ούτε μπορεί να γίνει πέρασμα για παράνομη είσοδο στα άλλα κράτη της Ευρώπης, γιατί κάτι τέτοιο θα έστρεφε όλη την Ευρώπη εναντίον μας».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Λοράν Βοκιέ, ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα παράνομης μετανάστευσης στη μεθόριο του Έβρου.
Καλεί επίσης την ΕΕ να συζητήσει την πρόταση της Ελλάδας για τον "φράχτη" στον Έβρο. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι τα σύνορα αυτά είναι τα δικά μας, κοινά σύνορα», λέει ο Λ.Βοκιέ.

Ο Γάλλος υπουργός, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung σημειώνει ότι από τη συγκεκριμένη μεθόριο Ελλάδας και Τουρκίας διέρχεται το 70% των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη. «Αυτό είναι για την Αθήνα εξαιρετικά δύσκολο. Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει», λέει ο κ.Λ.Βοκιέ και τονίζει ότι «όταν η Ελλάδα προτείνει ένα φράχτη...αυτό πρέπει να συζητηθεί».