7 Ιαν 2011

Αγγελος Μανωλάκης: Για μια νέα σχέση Κράτους-Πολίτη


Μια από τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της γενικότερης κρίσης που βιώνει η Ελλάδα είναι ο εκσυγχρονισμός της σχέσης κράτους και πολίτη.

Πολλά από τα συμπτώματα της δυσχερούς θέσης της χώρας μας οφείλονται στο δαίμονα της γραφειοκρατίας και στην έλλειψη διασταύρωσης πληροφοριών και συντονισμού των δημόσιων υπηρεσιών. Αν δεν αλλάξει το δυσκίνητο κράτος και δεν εμπεδωθεί....


η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες και τον κάθε φορέα δημόσιας εξουσίας, δεν θα μπορέσουμε να προοδεύσουμε. Ακόμα και αν ξεπεραστεί η δύσκολη σημερινή συγκυρία, δεν θα καταφέρουμε να στήσουμε μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία για τον τόπο μας, αν συνεχίσουμε με ξεπερασμένες νοοτροπίες και πρακτικές.

Για τους λόγους αυτούς το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνέχεια των περσινών πρωτοβουλιών του για την ριζική αλλαγή του κράτους (Καλλικράτης, ΑΣΕΠ, αξιοκρατία στην επιλογή προϊσταμένων κλπ), ξεκινά και φέτος δυναμικά με νέες προτάσεις και ιδέες προς την ίδια κατεύθυνση. Η καθιέρωση και επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το δημόσιο, ο περιορισμός πιστοποιητικών και εγγράφων, η έκδοση της κάρτας του πολίτη, θα μειώσει τόσο την ταλαιπωρία και τις ουρές στα γκισέ όσο και φαινόμενα διαφθοράς και παράνομων συναλλαγών με επίορκους υπαλλήλους.

Παράλληλα ανοίγει η συζήτηση για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικότερου συστήματος ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, αλλά και της αναγκαίας τροποποίησης του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.

Με τις παραπάνω νομοθετικές πρωτοβουλίες που το προσεχές διάστημα ευελπιστώ να γίνουν και νόμοι του κράτους, είμαι πεπεισμένος ότι ξεκινά μια προσπάθεια ώστε να καταφέρουμε να ανατρέψουμε το δυσάρεστο κλίμα καχυποψίας που κυριαρχεί μεταξύ κράτους και πολιτών και κατ’ επέκταση πολιτών και πολιτικών.