Τα Πανεπιστήμια να μείνουν ανοιχτά και ζωντανά» ζητούν 20 πανεπιστημιακοί καθηγητές, με ανοικτή επιστολή που κατέθεσαν στο υπουργείο Παιδείας ως συμβολή στην δημόσια διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση.Ανάμεσα στις υπογραφές είναι εκείνη του αδελφού του πρωθυπουργού της χώρας...
κ. Ανδρ. Παπανδρέου, του κ. Αδαμ. Πεπελάση, των κ.κ. Παν. Αλεξάκη, Βασ. Ράπανου, Α. Σαρρή, Μαν. Ξανθάκη κ.α.
«Η μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια είναι πιο αναγκαία παρά ποτέ»αναφέρεται στην επιστολή. «Τα πανεπιστήμια πρέπει να παράγουν γνωση, αξίες, ανθρώπους που θα φτιάξουν μια Ελλάδα αλληλεγγύης, επίδοσης, ποιοτικής αναπτυξης. Η δημοσιονομική κρίση επιβάλλει επανεξέταση νοοτροπιών, θεσμών και "κεκτημένων". Η κουλτούρα της αφθονίας και της ευκολίας, που στηρίσθηκε στα δανεικά, πρέπει να ανατραπεί. Να επανέλθει η ηθική της προσωπικής βελτίωσης, της αλληλεγγύης, της συλλογικής προκοπής».
Σε αυτές τις συνθήκες, όπως σημειώνουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, «η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι απλή "μεταρρύθμιση περικοπών" αλλά να γίνει "μεταρρύθμιση αξιών"».
Συγκεκριμένα σημειώνουν: «Στην σημερινή κρίση, κάθε φορολογικός πόρος που δίδεται στα πανεπιστήμια πρέπει να προάγει την προκοπή της χώρας. Η κυβέρνηση και η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλουν να επιδιώξουν αυτό το στόχο. Ο δημοκρατικός ρεαλιστικός διάλογος μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Εχουμε συνείδηση της κρισιμότητας των καιρών. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εκβιαστικές πρακτικές απο κανένα».
«Τα πανεπιστήμια πρέπει να μείνουν ανοικτά,να λειτουργούν, να παραμένουν τόπος διάλογου και ζύμωσης. Το κράτος οφείλει στα πανεπιστήμια τα απαιτούμενα μέσα ώστε να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τα καθήκοντα τους: εκπαίδευση, παραγωγή, διακίνηση ιδεών. Οι πανεπιστημιακοί οφείλουν να εκπληρώνουν τα έργα τους με συσυνειδησία και ευαισθησία στις ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας».
Οι είκοσι πανεπιστημιακοί καταλήγουν: «Καλούμε όλους τους παράγοντες της πανεπιστημιακής κοινότητας και της Πολιτείας να κρατήσουν ανοικτό και ζωντανό τος Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο».
Το Βήμα on line