5 Ιαν 2011

Δεν υπάρχει πρόβλημα με διοξίνη σε τρόφιμα στην Ελλάδα



Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας εξαιτίας του εντοπισμού διοξίνης σε αβγά και ζωοτροφές στην Γερμανία, υπογραμμίζει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)...
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Φορέα, Γ. Νυχάς, επισημαίνει ότι δεν έχει προκύψει- με βάση τις γερμανικές Αρχές- εισαγωγή στη χώρα μας προβληματικών παρτίδων τροφίμων.


Προσθέτει ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από τις γερμανικές Αρχές το πρόβλημα ήδη έχει τεθεί υπό έλεγχο και δεν τίθεται θέμα ελέγχου στην ελληνική επικράτεια.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ αναφέρει ακόμη ότι ο Φορέας παρακολουθεί συνέχεια την εξέλιξη του διατροφικού σκανδάλου αλλά τονίζει ότι αν συντρέχει κίνδυνος για την ελληνική αγορά θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως δεν υπάρχει ανάγκη απαγόρευσης της εξαγωγής γερμανικών κτηνοτροφικών προϊόντων στην υπόλοιπη ΕΕ, τονίζοντας πως, μέχρι στιγμής, το πρόβλημα έχει εντοπιστεί μόνο εντός της Γερμανίας.

Η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από τις γερμανικές αρχές να την ενημερώσουν για την έκταση που έχει πάρει η μόλυνση κρέατος και αυγών με διοξίνη, που αποκαλύφθηκε σε γερμανικά αγροκτήματα, όπως και για την πιθανότητα να έχουν γίνει εξαγωγές.

«Ρωτήσαμε αν οι εξαγωγές αυγών και κρεάτος έχουν επηρεαστεί και ελέγχουμε αν υπάρχουν προβλήματα για άλλες χώρες», ανακοίνωσε ο Φρεντερίκ Βενσέν εκπρόσωπος Τύπου του ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Υγείας Τζον Ντάλι.

«Επιθυμούμε να μάθουμε την έκταση της μόλυνσης, διότι στην αρχή αφορούσε δύο κρατίδια (της Γερμανίας) και τώρα πέντε», τόνισε.

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταματούν τη διάθεση αυγών και κρέατος από περίπου 1.000 εκτροφεία, από την ανακάλυψη διοξίνης σε αυγά. Τα εκτροφεία αυτά είχαν προμηθευτεί ζωοτροφές από τη γερμανική εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών Harles & Jentzsch.

FIMOTRO