1 Δεκ 2010

Πάνω από 4,5 τρισ. ευρώ έχουν διατεθεί για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών


Στα 4,589 τρισ. ευρώ ανέρχεται η κρατική βοήθεια, που έχει διατεθεί στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό τομέα από τον Οκτώβριο του 2008 και την έναρξη της τραπεζικής κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τετάρτη.
Το ποσό αυτό καλύπτει όχι μόνον τις μεταγγίσεις....
 

ρευστού χρήματος ή προνομιακών δανείων, που δόθηκαν στις εκάστοτε τράπεζες ως ξεχωριστά ιδρύματα, αλλά και τα εθνικά προγράμματα αρωγής που διατέθηκαν στον τομέα χωρίς απαραίτητα να έχουν ενεργοποιηθεί, καθώς ένα μεγάλο τμήμα των εγγυημένων παρεμβάσεων έχει προβλεφθεί να υλοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης.

Συνεπώς τα ποσά που όντως έχουν δαπανηθεί για τη βοήθεια είναι κατά πολύ μικρότερα.

Οι Βρυξέλλες τονίζουν πως οι «βοήθειες» που έχουν χρησιμοποιηθεί αγγίζουν τα 957 δισ. το 2008, το 1,107 τρισ. το 2009, ήτοι καλύπτουν το 76% των εγγυήσεων. Για το 2010 δεν παρατίθενται ακόμη στοιχεία.

Ως μέτρο σύγκρισης, αξίζει να αναφερθεί ότι οι εγκεκριμένες ειδικές βοήθειες προς άλλους τομείς που χειμάζονται από τους περιορισμούς στις προϋποθέσεις χορήγησης πιστώσεων φθάνουν τα 82,5 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2008 και οι «παραδοσιακές» δημόσιες βοήθειες (για την αγορά εργασίας, την έρευνα, την πράσινη ενέργεια), μόνον για το έτος 2009 φθάνουν τα 73,2 δισ. ευρώ.

«Η χρηματοοικονομική κρίση έχει σπρώξει τα κράτη μέλη να χορηγήσουν σημαντικά ποσά προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα», σχολίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια.