20 Νοε 2010

Chinatown: Δεν πετάς ούτε μισό καρέ! ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ


Η αρχή έγινε με τον «Εραστή της κομμώτριας» του Πατρίς Λεκόντ. Τέσσερις μήνες και 98 ταινίες αργότερα, ο Δημήτρης Δανίκας ολοκληρώνει το ταξίδι στις 100 ταινίες που αγάπησε, με το «Chinatown» του Ρομάν Πολάνσκι. Οι Τζακ Νίκολσον, Φέι Νταναγουέι, Τζον Χιούστον πρωταγωνιστούν σε...

ένα από τα καλύτερα σενάρια όλων των εποχών. Η επιτομή του απόλυτου αμερικανικού φιλμ νουάρ σκηνοθετημένη από έναν Ευρωπαίο.

100 ταινίες που αγάπησα
Νo 1

O,τι εκτιμώ, ό,τι γουστάρω, ό,τι λατρεύω και ό,τι ξεπερνάει τη φαντασία μου, το ΙQ μου, τα πάντα που μέσα μου λαχταρούν να μεθύσουν και να γλεντήσουν είναι χαραγμένα από το «Chinatown» και σφραγισμένα από τέσσερις θρυλικές υπογραφές. Του παραγωγού Ρόμπερτ Εβανς, του σεναρίστα Ρόμπερτ Τάουνι, του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι και του star, του big μα πολύ big star Τζακ Νίκολσον. Τέτοιο πράγμα δεν ξανάγινε!

Το 1971 ο Ρόμπερτ Εβανς, ο εγκέφαλος της Ρaramount Ρictures και ένας από τους σπουδαιότερους παραγωγούς όλων των εποχών, προτείνει στον Ρόμπερτ Τάουνι να γράψει ένα σενάριο πάνω στον «Great Gatsby». Συμπληρώνοντας, «θα σου δώσω 175.000 δολάρια ζεστά». Ο Τάουνι ήταν, δεν ήταν 28. Αλλά από ιδέες, έμπνευση, φαντασία και γραπτά κάλπαζε σαν καθαρόαιμο άλογο αραβικό. «Ο Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ είναι αξεπέραστος. Δεν κάνω τέτοια βλακεία» Και στη συνέχεια τού προτείνει: «Θέλω μόνο 25.000για μια ιστορία που την λένε “Chinatown”».

Ο Εβανς συμφώνησε και αυτό που αργότερα θα θεωρηθεί ένα από τα δέκα top σενάρια όλων των εποχών μπήκε στα πλάνα της Paramount.

Εκείνη την εποχή ο Ρομάν Πολάνσκι, κατεστραμμένος, μέσα του, από την σφαγή της Σάρον Τέιτ της γυναίκας του, κυκλοφορούσε στην Ευρώπη, μακριά από το αγριεμένο πλήθος της Αμερικής. Ομως ο Εβανς, όταν διάβασε το σενάριο και όταν του βγήκαν τα μάτια έξω από τα δεκάδες επίπεδα, πίσω από μια ιστορία που ως ίντριγκα, πλοκή, μυστήριο και γοητεία ξεπερνούσε όλα τις ταινίες Νoir που είχαν γυριστεί στις ΗΠΑ, τον πρώτο όνομα που σκέφτηκε ήταν του Πολάνσκι. Ηθελε να κινηματογραφηθεί η Αμερική μέσα από την σκοτεινή και κυνική οπτική γωνία ενός Ευρωπαίου. Σκεφτείτε τόλμη παραγωγού, από την καρδιά του κτηνώδους Χόλιγουντ. Ολα από εκεί ξεκινούν. Από τον Ρroducer.

Ο Πολάνσκι ήταν φιλάρα με τον Τζακ Νίκολσον. Τους ένωναν πολλά. Σαρκασμός, κυνισμός, ερωτισμός, γκόμενες, μεθύσια, drugs. Μπορεί και παρτούζες. Who Κnows. Σχεδόν συνομήλικοι. Ο Ρόμαν κοντά στα 41, ο Τζακ 37. Μαζί με όλα αυτά σχεδιάζανε κάποτε να συνεργαστούν και επαγγελματικά. Ο Τάουνι- όπως είπε αργότερα- «πάντα στο μυαλό μου είχα τον Τζακ». Ο Εβανς είχε τον Ρόμαν και έτσι έδεσε η παρέα.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ on-line