9 Νοε 2010

Η Νεα Δημοκρατία φλερτάρει με την αριστερά στον β γύρο



Με το βλέµµα στην παραδοσιακή Αριστερά και στόχο να συγκροτηθεί ένα αντιµνηµονιακό µέτωπο πορεύεται η Ν.Δ. προς τον δεύτερο γύρο των εκλογών της Αυτοδιοίκησης. Στη Ρηγίλλης υποστηρίζουν ότι στον α’ γύρο υπήρξε «ηχηρήκαταδίκη» της κυβερνητικής πολιτικής και πλέον θεωρούν ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση διεκδικεί µε βάσιµες ελπίδες την πλειονότητα των 13 αιρετών περιφερειαρχών.


Το κλίµα ευφορίας που επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο καταγράφηκεκαι στη χθεσινή σύσκεψη που είχε ο Αντώνης Σαµαράς µε το σύνολο των βουλευτών της Αττικής, οι οποίοι επιστρατεύονται για τη µάχη του ΒασίληΚικίλια στην επαναληπτική αναµέτρηση απέναντι στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σγουρό. Με δεδοµένο ότι η µεταξύ τουςδιαφορά περιορίζεται στις τέσσερις µονάδες, στη Ρηγίλλης εκτιµούν ότι εάν στις κάλπες της προσεχούς Κυριακής κυριαρχήσουν τα αντικυβερνητικά µηνύµατα, τότε ακόµη και η επικράτηση του γαλάζιου υποψηφίου στηνΑττική είναι εφικτή.

Το ίδιο µήνυµα µετέφερε, κατά πληροφορίες, και ο πρόεδρος της Ν.∆. µε τους βουλευτές. «Το ΠΑΣΟΚ υπέστη στρατηγική ήττα. Γιατί και η µπλόφα του κ. Παπανδρέου δεν πέρασε και ταυτόχρονα ο ελληνικός λαός έστειλε ηχηρό µήνυµα για αλλαγή πολιτικής. Την Αττική µπορούµε να την κερδίσουµε και θα την κερδίσουµε. Η µάχη και στον δεύτερο γύρο θα περάσει µέσα από τα χέρια σας...», ανέφερε ο κ. Σαµαράς, ο οποίος αναµένεται να κάνει έως την Κυριακή έναν νέο γύρο εξορµήσεων στιςπεριφέρειεςκλειδιά για την τελική έκβαση των εκλογών. Προβληµατισµός για Κικίλια
Σε κάθε περίπτωση, τα χαµηλά ποσοστά που κατέγραψε ο κ. Κικίλιας προβληµατίζουν έντονα την κοµµατική ηγεσία. Στη χθεσινή συνάντηση, µάλιστα, ο κ. Σαµαράς φέρεται ότιαπέδωσε τηχαµηλή πτήση Κικίλια και στην αδράνεια των βουλευτών του Λεκανοπέδιου και, σε αυστηρό ύφος, ανέφερε ότι αναµένει πλέοντην ενεργοποίηση όλων τωνβουλευτών. Αφησε δε να εννοηθεί ότι η στάση τους αξιολογείται από τον ίδιο και θα αποδοθούν ευθύνες, εάν διαπιστωθεί ότι ηκινητοποίηση του µηχανισµού που διαθέτει κάθε βουλευτής ήταν περιορισµένη.

Η επίπληξη του κ.Σαµαρά προς τους βουλευτές της Αττικής ήταν, για πολλούς στη Ν.∆., και το πρώτο µήνυµα ότι η κοµµατική ηγεσία θεωρεί πως το αποτέλεσµα της περασµένης Κυριακής ισχυροποιεί τη θέση της στο εσωκοµµατικό πεδίο, αλλά και γενικότερα στην πολιτική σκηνή. Στενοί συνεργάτες του προέδρου τόνιζαν ότι η αντιµνηµονιακή τακτική που ακολουθεί ο κ. Σαµαράς «δικαιώθηκε» όχι µόνονγιατί οι κάλπες σηµατοδούν την «ολική επαναφορά» της Ν.∆., αλλά καιεπειδή περιορίστηκε ο ζωτικός χώρος για τον ΛΑΟΣ, τον οποίο η Ρηγίλλης στοχοποιεί επί µήνες ως «δεκανίκι» του ΠΑΣΟΚ.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι το προβάδισµα που απέκτησε η Ν.∆. σε έξι περιφέρειες δείχνουν ότι ο νέος στόχος να κερδίσει την πλειονότητα των περιφερειαρχών (7 έναντι 6 για το ΠΑΣΟΚ) είναι ρεαλιστικός, σε αντίθεση µε την εικόνα που επικρατούσε δύο µήνες νωρίτερα. Η µάχη της Αττικής τονίζουν ότι θα δοθεί πλέον µε άλλους όρους, ενώ στην κορυφή της γαλάζιας λίστας παραµένει η Πελοπόννησος που, για συµβολικούς λόγους, αποτελεί επίσης ένα προσωπικό στοίχηµα του κ. Σαµαρά.

τα νεα on line